Yksi valioliigahistorian kokeneimmista valmentajista, David Moyes, sai kokea viime kauden päätteeksi manageriuransa ensimmäisen sarjasta putoamisensa. Nyt 54-vuotias Moyes on todennut ensimmäisessä eroamisensa jälkeen antamassaan haastattelussa katuvansa sitä, että ylipäätään suostui talousvaikeuksista kärsineen Sunderlandin manageriksi heinäkuussa 2016.

Moyesille tuli yllätyksenä, että Sunderlandin omistaja Ellis Short suunnitteli seuran myymistä. Hän ei liioin ollut varautunut siihen, ettei tammikuun siirtoikkunassa varoja pelaajahankintoihin löytyisi.

Ei skottiluotsi silti epäröi myöntää tehneensä virheitäkin. Jälkeenpäin Moyesia harmittaa, että hän julisti julkisesti niin aikaisin, että Sunderlandilla on kova työ sarjapaikan säilyttämisessä. Sekään ei yllätä, että Moyes katuu sanoneensa BBC:n naistoimittajalle, että tämä ansaitsisi läimäytyksen.

– Viime kädessä minä olin kuitenkin manageri, joka pudotti Sunderlandin sarjasta, Moyes muistuttaa silti rehellisesti Daily Mailin haastattelussa.

Moyes erosi, muttei vaatinut kultaista kädenpuristusta

Katkeruutta Moyes ei silti Sunderlandia ja 300 miljoonaa puntaa omia rahojaan seuraan pumpannutta Ellis Shortia kohtaan tunne. Siksi hän ei vaatinutkaan Sunderlandilta minkäänlaisia erorahoja jättäessään pestinsä päivä kauden päättymisen jälkeen, vaikka Moyesilla olikin neljän vuoden sopimus.

– Tiesin, että 70 ihmistä oli irtisanottu ja minä päätin erota. Siksi ajattelin luopua korvauksesta.

Moyes ei paljasta haastattelussa kenenkään nimiä, mutta hän kertoo kauden olleen todella vaikea. Konkarivalmentaja myöntää, että joillain pelaajilla oli asenneongelmia ja jotkut saattoivat tekaista loukkaantumisia välttyäkseen pelaamasta. Uusien pelaajien ostaminenkaan ei kuitenkaan ollut mahdollista.

– Se pelaajisto ei ollut Valioliigan tasoa. Sunderland oli ollut hyvin lähellä pudota jo aiemmin. Joukkue kaipasi tuoretta verta, mutta se ei ollut mahdollista taloudellisten syiden takia.

– En pettynyt Ellis Shortiin, sillä hän oli tavoitellut minua jo neljä, viisi kertaa. Petyin siihen, että seura pantiin myyntiin. Kuulin siitä kaksi tai kolme kuukautta valmennettuani, kun selvisi, ettei tammikuun hankintoihin olisi varaa.

– Ellis sanoi sijoittaneensa jo 300 miljoonaa puntaa ja sanoi, ettei rahaa enää tipu. Jos olisin tiennyt siitä etukäteen, en olisi suostunut tehtävään.

– En ollut tietoinen Sunderlandin veloista tai pelaajien saatavista. Minusta Harry Redknapp osui naulan kantaan, kun hän sanoi, että edes Antonio Conte ei olisi pitänyt Sunderlandia sarjassa.

Moyes on valmis uuteen pestiin

Evertonia yli 11 vuotta putkeen valmentanut Moyes ei usko uransa ensimmäisen putoamisen vahingoittaneen hänen mainettaan valmentajana.

– Viimeinen pelini oli kai 499:s valioliigaotteluni. Yhteensä olen tainnut valmentaa 880 tai 890 peliä. Eivätköhän tilastoni kestä vertailun.

Manchester Unitedissa Sir Alex Fergusonin valtaviin saappaisiin astunut ja kymmenen kuukauden jälkeen potkut saanut Moyes on kuitenkin nyt valmis uusiin valmentajantöihin.

– Haluaisin saada asiat taas raiteilleen. Haluan kokea taas sen voitokkaan tunteen.