Valioliigan siirtoikkuna sulkeutui tänäkin kesänä tuttuun tapaan elokuun viimeisenä päivänä. Toisin sanoen maaottelutauolla, ja vasta sen jälkeen, kun joukkueet olivat jo pelanneet kolme sarjakierrosta.

Valioliigapomojen keskuudessa on kuitenkin keskusteltu vakavasti ajatuksesta aikaistaa siirtoikkunaa siten, että kesän siirtomarkkinat pantaisiin säppiin jo ennen sarjakauden alkua. Toisin sanoen 2-3 viikkoa nykyistä aiemmin.

Muutoksesta aiotaan äänestää tulevana torstaina, ja on hyvin mahdollista, että jo ensi kaudella voimaan tulee varhaistettu siirtotakaraja. Muutoksen hyväksymiseen tarvittaisiin 14 valioliigaseuran kannatus, mutta ainakin West Hamin leiristä on vihjaistu, että kannattajia olisi peräti 17 seurassa. Ideaa on puoltanut julkisesti muun muassa Pep Guardiola.

Tosiasiassa muutoksen suurin hyöty saataisiin vasta silloin, jos Englannin lisäksi myös muut suursarjat sitoutuisivat toteuttamaan samanlaisen muutoksen. Tällaisia puheita ei kuitenkaan ole kantautunut ainakaan artikkelin kirjoittajan korviin sen kummemmin Italista, Espanjasta kuin Ranskastakaan.

Saksassa ajatus siirtoikkunan aikaistamisesta on sen sijaan saanut arvovaltaisen kannattajan, silllä Borussia Dortmundin puheenjohtaja Hans-Joachim Watzke on pitänyt parikin äänekästä puheenvuoroa idean puolesta. Ymmärrettävääkin, sillä Dortmund menetti jo bundesliigakauden alettua johtavan pelaajansa Ousmane Dembélén Barcelonaan.

– Minun mielestäni siitä olisi perustavanlaatuista hyötyä, jos siirtoikkunaa lyhennettäisiin. Se on yksinkertaisesti liian pitkä, Watzke totesi lehdistötilaisuudessa Kickerin mukaan jo ennen Dembélé-kaupan varmistumista.

– Ehkä pitkästä siirtoikkunasta on medialle iloa, mutta uskon, että muista ihmisistä se ei olekaan niin hienoa. Jossain vaiheessa fanit haluaisivat kuitenkin tietää, että minkäslainen joukkue meiltä juokseekaan kentälle.

– Meidän on pakko löytää eurooppalaisen jalkapalloyhteisön sisällä ratkaisu, jonka mukaan siirtopuheille tulee loppu jo ensimmäiseen pelipäivään eli elokuun alkuun mennessä.

– Eivät fanit odota kesällä täynnä intoa sitä kaikkea siirtop*skaa, vaan jalkapallokauden alkua. Kun kausi alkaa, pitää kaiken pyöriä jalkapallon ympärillä, eikä sen teatterin, Watzke meuhkasi aiemmin elokuussa Sonntag Bei Skylla Tageszeitungin mukaan.

Tukea Dortmund-pomo on saanut myös Borussia Mönchengladbachin urheilujohtaja Max Eberliltä.

– On kausikortin ostavien katsojien pettämistä, jos parhaat pelaajat ovatkin yhtäkkiä poissa, Eberl sanoo.

Tageszeitung pitää kuitenkin yleiseurooppalaisen sovun löytymistä siirtoikkunan sulkeutumispäiväksi epärealistisena. Yhtenä ongelmana on sarjakausien alkaminen eri aikaan, ja toisena se, että seurat haluavat yleensä odottaa Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsintojen päättymistä ennen kokoonpanojensa lukkoon lyömistä.

Mielenkiintoista on, että jopa FIFA:n säännöissä kehotetaan sulkemaan siirtoikkuna ennen sarjakauden alkua. Kyseessä on kuitenkin kehotus eikä määräys.

– Ensimmäinen pelaajien rekisteröimisjakso alkaa pelikauden lopussa ja päättyy tavallisesti ennen uuden kauden alkua, säännöissä sanotaan.