peukkuGuardian-lehti on listannut 2012 vuoden 100 parasta pelaajaa eri sarjoista. Äänestys tapahtui 11 kansainvälisen asiantuntijan toimesta. Jokainen heistä laittoi 30 parasta pelaajaa omasta mielestään paremmuusjärjestykseen. Näin pelaajille jaettiin pisteet ja lopullinen lista muodostui. Tässä listan Valioliiga-pelajaat sekä muutama muu poiminta:

Numero 1: Listan kärjestä löytyy kukapa muukaan kuin Lionel Messi. 25-vuotias argentinalainen iski tämän vuoden aikana peräti 91 maalia kaikki sarjat mukaanlukien. Käsittämätön ennätys, jota ei varmasti lähivuosina tulla rikkomaan. Messi teki pitkän jatkosopimuksen Barcelonan kanssa ja ilmoitti samalla vakuuttavasti, ettei tule pelaamaan muissa seuroissa. Venäläisten tiedetään tarjonneen tähtitieteellisiä rahasummia Barcan tähdelle, mutta mies sanoi tähän jyrkästi EI.

Numero 2: Listan kakkospaikalta löytyy ex-United pelajaa Cristiano Ronaldo. Huikean kauden ja vuoden pelannut portugalilainen jäi ainoastaan hieman Messin varjoon. Ronaldo johdatti Real Madridin La Ligan mestaruuteen usean vuoden jälkeen. 27-vuotiaan on huhuttu haikailevan tämän kauden jälkeen takaisin Englantiin ja Manchester Unitedin paitaan. Tuleva kesä näyttää, nähdäänkö tämä taituri pian taas Valioliigakentillä.

Numero 7: Ensimmäinen Valioliigapelaaja löytyy sijalta seitsemän. Manchester Unitedin Robin van Persie teki ex-seurassaan Arsenalissa huimaa jälkeä viime kaudella, eikä hän ole todellakaan seuravaihdon jälkeen näyttänyt hiipumisen merkkejä – päin vastoin. Poikkeuksellisesti pitkään terveenä pelannut RVP on näyttänyt olevansa yksi maailman parhaista maalintekijöistä. Nähtäväksi jää saako hän vihdoin kauden päätteeksi nostaa Valioliigan mestaruuskannua, joka jäi saavuttamatta lontoolaisten riveissä.

Numero 9: Toiseksi korkeimmalle Valioliigasta nousee puolustavan mestarin Manchester Cityn keskikenttämies Yaya Toure. Toisen kerran peräjälkeen Afrikan maiden parhaan pelaajan tittelin pokannut Toure on ollut Cityn riveissä joukkueen selkäranka. Isokokoinen norsunluurannikkolainen on saanut Roberto Mancinilta jatkuvasti ylistystä – “Ei ole olemassa toista Yayaa”.

Numero 11: Manchester Cityn vahvaa edustusta listalla jatkaa kärkimies Sergio Aguero. Heti ensimmäisellä kaudellaan huikeaa jälkeä tehnyt 24-vuotias argentinalainen ratkaisi itseoikeutetusti mestaruuden viimeisen pelin yliajalla Citylle. Nuoresta iästä huolimatta tämä taituri on ehtinyt voittaa jo Valioliigan, Eurooppa liigan, Olympialaiset ja kahdesti alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut.

Numero 18: Jotta ei Cityn pelaajat Guradianin listalla loppuisi kesken, on sijalla 18 taas Valioliigamestarin pelaaja. David Silva näytti sopeutuvan todella nopeasti brittikentillä ja ajoittain suorastaan dominoi keskikenttää Yaya Touren kanssa. Euroopan mestaruuskisoissa vähälle peliajalle jäänyt espanjalainen iski kuitenkin kentälle päästyään heti finaalin avausmaalin ja johdatti maansa toiseen perättäiseen mestaruuteen.

Numero 21: Sijalta 21 löytyy tällä kaudella lähes yksistään Liverpoolia pystyssä pitänyt urugualainen Luis Suarez. Välillä ailahtelevasta temperamentistaan tunnettu 25-vuotias on osoittanut kuuluvansa maailman hyökkääjä-eliittiin viimeistään tällä kaudella. Guardianin listalla hän on siis viidenneksi paras Valioliigapelaaja.

Numero 23: Ehkä hieman yllättäen vasta sijalta 23 löytyy Valioliigamestari Manchester Cityn kapteeni Vincent Kompany, joka dominoi puolustuspäässä koko menneen kauden. Tällä kaudella belgialainen on ollut hieman alavireinen, mutta vuosi 2012 olisi voinut oikeuttaa hänelle korkeammankin sijoituksen listalla.

Numero 30: Top30-listalle juuri mahtunutta Ashley Colea pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista englantilaisista puolustajista. Tämä Chelsean pitkäikäinen luottopakki oli viime kaudella voittamassa seuran ensimmäistä Mestarien liigan mestaruutta. Hieman erikoiseksi vuoden 2012 lopun hänelle tekee se, että lontoolaisseura on mitä ilmeisemmin haluamassa hänestä eroon kauden päätteksi.

Numero 31: Guardianin raati jätti Manchester Unitedin hyökkääjä Wayne Rooneyn vasta sijalle 31. Hän oli listan ensimmäinen Valioliigapelaaja, jonka perusteluissa oli lähinnä kritiikkiä. Raadin mielestä Rooney on kaukana siitä loistosta, jota hänestä vuonna 2004 loisti. Tosin lopuksi mainitaan, että 27-vuotias englantilainen on parantunut otteitaan merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Yhteispeli Robin van Persien kanssa on ollut ajoittain todella ilmiömäistä ja tippuminen keskikentän kärkeen on tuonut uusia ominaisuuksia irti United-pelaajasta.

Numero 32: Toisena Chelsean pelaajana listalta löytyy Juan Mata. Tällä kaudella uskomattomia otteita näyttänyt espanjalainen pääsi viime kaudella nostamaan lontoolaisten kanssa Mestarien liigan pyttyä. 24-vuotiaalla keskikenttäpelaajalla on vielä aikaa jalostua yhdeksi maailman parhaista (ellei parhaaksi) keskikenttäpelaajaksi.

Numero 37: 21-vuotias Chelsea-peluri Oscar löytyy ehkä hieman yllättäen sijalta 37. Nuori brasilialainen on ajoittain väläytellyt uskomatonta osaamistaan, mutta toistaiseksi ei ole onnistunut vakiinnuttamaan avauskokoonpanon paikkaa lontoolaisten riveissä. Vuoden lopun otteet tosin siivittävät nuorukaista koko ajan lähemmäksi tätä tavoitetta…

Numero 40: Sijalta 40 löytyy Tottenhamin ilmiömäinen laituri Gareth Bale. Tämä vasta 23-vuotias walesilainen on näyttänyt viimeistään tämän menneen vuoden aikana olevansa yksi maailman kuumimmista lupauksista, jos lupauksesta enää voidaan puhua. Hän on ollut yksi tae Spursin tasaisessa hyvässä suorittamisessa ja iskipä Bale juuri ensimmäisen hattutemppunsakin Valioliigassa.

Numero 44: Ensimmäinen Valioliigan maalivahti löytyy sijalta 44. Chelsean Petr Cech on ansaitusti tämän tittelin ottaja. Viime kaudella Mestarien liigassa ajoittain lähes yksin lontoolaisia pystyssä pitänyt tsekkiläinen on vasta 30-vuotias, joten hän tullee olemaan joukkueen lukkona vielä useita vuosia. Guardianin listalla parhaaksi maalivahdiksi valittiin Real Madridin Iker Casillas, joka löytyi sijalta 12. Cechin edelle mahtuivat myös Juventuksen Gianluigi Buffon (20.) ja Bayern Munchenin Manuel Neuer (29.)

Numero 48: Listan ehkä yllättävin mies löytyy sijalta 48. Viisi kuukautta omaa lomaa pitänyt argentinalainen Carlos Tevez on valittu vuoden 50 parhaan pelaajan joukkoon. Manchester Cityn manageri Roberto Mancinin kanssa lähes puolivuotta kiukutellut 28-vuotias kärkimies ehti kuitenkin mukaan varmistamaan joukkueelle ensimmäisen Valioliigamestaruuden yli 40 vuoteen.

Numero 49: Ex-Chelsea peluri ja nykyinen Shanghai Shenhuan pelaaja Didier Drogba löytyy sijalta 49. Mestarien liigan mestaruuden Chelsealle ratkaissut 34-vuotias norsunluurannikkolainen olisi varmasti monen mielestä ansainnut korkeamman sijoituksen listalla. Viime aikoina on huhuttu, että mies olisi palaamassa takaisin Valioliigakentille viimeistään ensi kaudeksi…

Numero 58: Lillestä Chelseaan siirtynyt Eden Hazard pokkaa listalla sijan 58. Vasta 21-vuotias keskikenttäpelaaja oli viime kesän siirtomarkkinoiden kuumin peruna ja ilmiömäinen alkukausi tuskin jätti ketään kylmäksi. Sittemmin miehen edesottamukset ovat hieman tasoittuneet, mutta voimme varmuudella todeta tämän belgialaisen parhaat vuodet olevan vielä edessäpäin.

Numero 60: Huikean alkukauden pelannut Marouane Fellaini mahtuu vuoden 2012 listalla 60 parhaan joukkoon. Evertonin tasokaan alkukauden takuumies on iskenyt maaleja kovaa tahtia ja samalla herättänyt suurseurojen kiinnostuksen kiivaammin kuin koskaan. Tammikuun siirtoikkuna saattaa viedä tämän 25-vuotiaan belgialaisen vielä pois Liverpoolista. Kunhan hän vielä saisi temperamentinsa pysymään kurissa, saattaisi hän nousta aivan maailman keskikenttämiesten eliittiin.

Numero 61: Chelsea tulee Manchester Cityn vanavedessä pommittaen Guradianin listaa oikein urakalla. Sijalla 61 on Ramires. Tämän pieni ja piskuinen brasilialainen pelasi upean viime kauden ja hänet muistetaan vielä pitkään Mestarien liigan pudotuspelivaiheen maalista Barcelonaa vastaan.

Numero 64: Manchester Unitedin kapteeni Nemanja Vidic on kärsinyt viime vuosina pahoista loukkaantumisista. Samalla hänen merkityksensä manchesterilaisille on käynyt hyvin selväksi. Ilman Vidiciä takalinjoilla, päästää United maalin kerran 63 minuutissa – Vidicin kanssa kerran 91 minuutissa. Kunnossa ollessaan edelleen yksi maailman parhaista toppareista.

Numero 65: Toiseksi parhaaksi Valioliigan maalivahdiksi nousee Manchester Cityn Joe Hart. Tämä 25-vuotias maalivahti näytti viime kaudella olevansa aivan maailman eliittiä, mutta siitä huolimatta listasijoitus jää näin valjuksi. Selitykseksi raati mainitsee viime kuukausien lukuiset lipsahdukset. Joka tapauksessa tästä nuorukaisesta on vielä kymmeneksi vuodeksi iloa Citylle ja Englannin maajoukkueelle.

Numero 67: Jos lisää yllättäjiä pitäisi listalta valita, olisi tässä taas yksi sellainen. Mario Balotelli ja sija 67. Kukaan ei käy kiistämään tämän italialaisnuorukaisen lahjakkutta, mutta lööpeissä keikkuminen kentän ulkopuolisten asioiden takia on vienyt suurimman terän 22-vuotiaan maineesta. Myös kentällä pimenee välillä niin totaalisesti, että peliaika on ollut todella kortilla tällä kaudella. Todennäköisesti viimeistään ensi kaudella Balotelli nähdään kotimaansa Italian liigassa.

Numero 73: Arsenalin Santi Cazorla on ollut täydellinen paikkaaja lontoolaisten viime vuosina huvenneelle keskikentälle. Pitkin nykyistä kautta tämä espanjalainen on näyttänyt koko ajan huikeampia otteita. Arsene Wengerillä tulee olemaan kovaa työ pitää 28-vuotias tyytyväisenä ja seurassa, jos pelaajavirta käy lähinnä ulospäin.

Numero 78: Tällä kaudella jo neljä maalia iskenyt Manchester Unitedin laitapuolustaja Patrice Evra näytti viime kaudella jo hiipumisen merkkejä. Tällä kaudella puolustuspäässä on ollut ajoittain kovastikin vaikeuksia, mutta hyökkäyspäässä 31-vuotias ranskalainen on näyttänyt huikealta. Vielä toistaiseksi ei sir Alex Ferguson ole löytänyt vakavasti otettavaa kilpailijaa Evralle vasemmaksi laitapakiksi.

Loput listalla olleet nykyiset tai juuri lähteneet Valioliigan pelaajat:

Numero 79: David Luiz (Chelsea)
Numero 80: Luka Modric (Real Madrid)
Numero 85: Emmanuel Mayuka (Southampton)
Numero 86: John Terry (Chelsea)
Numero 91: Moussa Dembele (Tottenham)
Numero 92: Hatem Ben Arfa (Newcastle)
Numero 93: Samir Nasri (Manchester City)
Numero 94: Shinji Kagawa (Manchester United)

Koko listan näet täältä.