Alle 21-vuotiaiden englantilaisten peliaika Valioliigassa on laskenut historian matalimmalle tasolle. Englantilaisjuniorien peliaika oli päättyneellä kaudella 2,28 prosenttia kaikesta peliajasta Valioliigassa.

Alle 21-vuotiaista englantilaisista vain 35 pääsi pelaamaan Valioliigaa päättyneellä kaudella, mikä sekin on huonoin tulos sitten vuoden 2005.

Manchester City, Chelsea, Swansea, Stoke ja Wigan eivät peluuttaneet koko kauden aikana yhtään alle 21-vuotiasta englantilaista.

”Valehtelisin jos väittäisin, ettei parhaille nuorille pelaajille ole tärkeää pelata Valioliigassa”, Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen manageri Stuart Pearce kommentoi BBC:lle.

Valioliiga uskoo parempiin aikoihin

Valioliiga uskoo tilastojen kohentuvan seuraavien kolmen-viiden vuoden aikana. Seurojen akatemiatoimintaa on tuettu viime vuodesta alkaen, jolloin Valioliiga esitteli 320 miljoonaa puntaa maksaneen Huippupelaajien kehitysohjelman (Elite Player Performance Plan).

Nuorten pelaajien polkua Valioliigaan pyritään myös helpottamaan alle 21-vuotiaiden Valioliigalla, jonka uskotaan toimivan välipysäkkinä juniorisarjojen ja miesten Valioliigan välillä.

Valioliiga perässä kansainvälisessä vertailussa

CIES Football Observatoryn tutkimuksen mukaan englantilaisjuniorien peliaika Valioliigassa on alimmalla tasolla myös, kun verrataan kansallisten junioripelaajien peliaikoja muihin suuriin jalkapallosarjoihin. Ranskassa (7,32 %) ja Saksassa (6,22 %) tilanne on alle 21-vuotiaiden kannalta paras.

Kaikki pelaajat huomioon ottaen omien kansalaisten osuus on matalin Valioliigassa, jossa englantilaisten osuus on 42,9 prosenttia, kun Ranskan pääsarjassa pelaavien ranskalaisten osuus on peräti 71,6 prosenttia. Statistiikkapalvelu Optan mukaan englantilaispelaajien osuus Valioliigassa olisi vain 36 prosenttia.

”Jos asiaa katsotaan puhtaasti itsekkäästä näkökulmasta, haluaisin tietysti englantilaispelaajien saavan enemmän peliaikaa”, Pearce sanoi.

Lähde: BBC