Viikonlopun Valioliiga-kierros oli varsin tapahtumarikas. Manchesterin derbyssä esille nousivat ulosajo ja sylkäisyepäily. Villa Parkilla tapeltiin. On puheenaiheiden aika.

Newcastlen kurssi kääntynyt

Alkukaudesta pahasti kangerrelleen Newcastlen kurssi on kääntynyt totaalisesti. Lokakuuhun asti ilman voittoa Valioliigassa pelannut joukkue on napannut täyden pistepotin kolmesta viimeisestä ottelustaan. Myös kovia päänahkoja on irronnut, sillä Magpies on kaatanut liigassa Tottenhamin ja Liverpoolin. Lisäksi joukkue pudotti Manchester Cityn Liigacupista. Heikon alun jälkeen Alan Pardew’lle huudeltiin jo potkuja. Vähään aikaa tuskin kukaan ryhtyy siihen.

Smallingin typerä ulosajo Manchesterin derbyssä

Chris Smallingin ulosajo Manchesterin derbyssä hakee typeryydessään vertaistaan. Ensimmäisen lappunsa United-puolustaja sai estettyään Joe Hartin maalipotkua. Toinen lappu tuli Smallingin taklautta varoitus alla James Milneriä. Ensimmäinen rike oli todella turha. Jälkimmäinen tarpeeton.

United sai maksaa Smallingin hölmöilystä Cityn vietyä voiton 1-0-lukemin. Täysin tappiota ei voi kuitenkaan englantilaisen piikkiin laittaa, sillä Red Devilsillä oli paikkansa sen jälkeenkin. Fakta on kuitenkin se, että ulosajo kallisti kuppia Cityn suuntaan.

Fellainin sylkäisyepäily

Jatketaan derbyn tapahtumista. Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin tilanne, missä Unitedin Marouane Fellaini kamppaili pallosta Cityn Sergio Agüeron kanssa. Agüero kaatui maihin, ja Citizens-pelaajat vaativat rangaistuspotkua. Fellaini katsoi argentiinalaisen näytelleen tilanteen ja kumartui huomauttamaan tästä. Samalla TV-kameroiden hidastuksista näkyi kuinka belgin suupielistä valui kuolaa Agüeron paidalle. Seurauksena mediassa syntyi sylkäisykohu.

Hidastuksia tarkalla silmällä katsottaessa ei juurikaan näytä, että Fellaini olisi sylkäissyt Agüeron selkään. United-pelaajan suu vaahtosi vain tavallista enemmän, ja pari tippaa kuolaa saattoi samalla tipahtaa. Myös FA päätti olla tutkimatta tapausta, eikä Agüero tilanteesta mitään huomauttanut, joten se siitä sylkäisystä.

Nujakka Villa Parkilla

65. minuuttia täynnä Villa Parkilla. Kentällä syntyy täysi sota Villan ja Spursin välillä. Nujakan päätteeksi Villainsien avainhyökkääjä Christian Benteke saa ulosajon työnnettyään kätensä Ryan Masonin kasvoille. Harmi belgin kannalta, sillä mies oli vasta muutama ottelu sitten palannut pitkän loukkaantumisen jälkeen sairastuvalta.

Benteken käsi koski ilanteessa kyllä Spurs-pelaajan kasvoja, mutta tämän tapaisista lievistä työnnöistä punainen kortti oli kova tuomio. Voi olla, että Mason myös hieman avitti ulosajon antamista pienellä teatterilla. Villa-manageri Paul Lambert taas uskoi Masonin yllyttäneen hyökkääjäänsä. Oli miten oli, tuomiota tuskin kumotaan, ja Bentekeä odottaa kolmen ottelun panna.

Stoken ja West Hamin pelillisen ilmeen muuttuminen

Stoken ja West Hamin pitkään palloon perustuvaa pelitapaa ehdittiin parjata usean vuoden ajan. Lauantain peli joukkueiden välillä näytti, miten paljon kauniimmaksi molempien peli on tänä vuonna muuttunut.

Hammersin kohdalla suurin muutos on syntynyt uusien hyökkäyspään hankintojen ansiosta. Viime kaudella kaikki pallot pelattiin vain Andy Carrollin päähän. Diafra Sakhon ja Enner Valencian tulo seuraan on mahdollistanut Sam Allardycelle myös erilaisten hyökkäyskuvioiden käytön. Uuden kärkikaksikon ansiosta palloa on voitu pelata tällä kaudella enemmän lyhyenä ja maan kautta. Vauhdikkaampi pelitapa on tuottanut myös tulosta, sillä West Ham taistelee tällä hetkellä europaikoista.

Mark Hughesin miehistön suurin muutos on nähty laitapelissä, mikä on muuttunut paljon nopeammaksi. Mame Diouf ja Victor Moses nousevat ylös hyökkäyksiin pelaamaan palloja Peter Crouchille. Trion yhteistyö on pelannut Pottersin tehtyä tällä kaudella jo kymmenen maalia. Viime kaudella Stoke teki koko kauden aikana vain 45 maalia. Tätä tahtia tänä vuonna pistetään paremmaksi.

Valioliigan.comin viikon maali on tällä kertaa Southamptonin Victor Wanyaman jalasta 40 metristä ammuttu osuma. Maali syntyi Hull-vahti Eldin Jakupovicin pahasta mokasta.