Valioliiga tarjoaa vielä ennen maajoukkuetaukoa yhden kierroksen. Lauantaina Bournemouth ja Newcastle taistelevat peräpäässä isoista pisteistä. Sunnuntaina puolestaan on aina yhtä mielenkiintoisen Pohjois-Lontoon derbyn aika.

Tappioputkessa kärvistelevä Bournemouth saa vieraita pohjoisesta

Lauantain avauspelissä Bournemouth isännöi yhtä kauden suurimmista alisuorittajista, kun etelään vieraaksi saapuu Newcastle. Useamman avainpelaajansa sairastuvalle menettänyt Cherries on ajautunut kaikissa kilpailuissa neljän ottelun tappioputkeen. Valioliigassa takkiin on tullut Manchester Cityltä, Southamptonilta ja Tottenhamilta. Edellisen voittonsa Bournemouth nappasi syyskuun lopulla Sunderlandista.

Valioliigan ensikertalaisilla on ollut loukkaantumisten suhteen käsittämättömästi epäonnea. Ykköshyökkääjä Callum Wilson ja Max Gradel ovat sivussa huhtikuuhun, kapteeni Tommy Elphick joulukuuhun ja laitapuolustaja Tyrone Mings ensi vuoden syyskuuhun. Myös Steve Cook ja ykkösvahti Artur Boruc ovat kärsineet loukkaantumisista. Sarjanousijan ohuehko materiaali ei kestä tällaista sumaa.

Bournemouthin tilastot edellisistä peleistä ovat todella synkät viimeisessä kolmessa Valioliiga-ottelussa Cherries on päästänyt taakseen peräti 12 maalia. Tehtyjä maaleja on tasan yksi.

Newcastlen syyskausi on ollut yhtä samaa syöksykierrettä. Magpies on hävinnyt kuusi ottelua, pelannut neljä tasan ja voittanut vain yhden. Pohjoisenglantilaisten kauden ainoa valopilkku on toistaiseksi ollut lokakuun murskavoitto Norwichista. Vieraissa täysiä pisteitä ei ole tullut vielä kertaakaan.

Newcastlen pahimmat poissaolot ovat maalivahtiosastolla. Ykkösvaihtoehto Tim Krul on sivussa ensi vuoden puolelle, eikä myöskään Karl Darlow ole vielä täysin pelikunnossa. Myös kolmosvahti Rob Elliottilla on ollut pieniä vaivoja, mutta hänen pitäisi pystyä pelaamaan. Kenttäpelaajista sivussa ovat muun muassa Gabriel Obertan ja Jack Colback.

Newcastlen vahvimmat pelaajat löytyvät keskikentältä. Moussa Sissoko johtaa neljällä maalisyötöllään joukkueen syöttötilastoa ja neljä osumaa Norwichiin verkkoon takonut Georginio Wijnaldum maalitilastoa. Hyökkäyksessä Aleksandar Mitrovic ja Ayoze Pérez ovat parantaneet hiljalleen otteitaan.

Eddie Howen luotsaama kotijoukkue on lauantaina selkä seinää vasten. Tappio Newcastlelle pudottaisi Bournemouthin putoamisviivan alapuolelle. Nämä ovat otteluita, joista Cherriesin on säilyäkseen napattava pisteitä. Molemmilla on alakerrassa ongelmansa, mutta Newcastlen tehokkaampi hyökkäyspeli ratkaisee todennäköisesti runsasmaalisen kamppailun vieraiden eduksi.

Veikkaus: Newcastle voittaa 1-3.

Mourinho toimitsijakiellossa Chelsean päävalmentajan mahdollisessa kohtalon pelissä

Lauantain päätöspelissä Stoke saa vieraakseen syksyn alisuorittajan Chelsean. Potters on 11 kierroksen jälkeen kaksi pistettä Bluesia edellä. Lisäksi isäntäjoukkue pudotti lontoolaiset lokakuussa Liigacupista.

Stoke on parantanut otteitaan kauden edetessä. Viimeisestä viidestä ottelustaan Valioliigassa Potters on hävinnyt ainoastaan Watfordiin. Voittoja on tullut kolme.

Stoken sairastupa näyttää varsin tyhjältä. Varmasti sivussa ainoastaan ovat Marc Muniesa ja Shay Given. Pieniä vaivoja on ollut Geoff Cameronilla ja Joselulla.

Stoken tärkein yksittäinen pelaaja on ollut maalivahti Jack Butland. 22-vuotias nuorukainen on ottanut Asmir Begovicin tyhjäksi jättämän aukon itsevarmasti haltuunsa torjumalla kolme nollapeliä. Nyt Butland kohtaa edeltäjänsä toista kertaa tällä kaudella.

Chelsea sai viikolla hieman lohtua ahdinkoonsa Bluesin napattua Mestarien liigassa huipputärkeät pisteet Kiovan Dynamosta. Voiton lontoolaisille ratkaisi Willianin harvinaisen komea vapaapotku. Valioliigassa Chelsea on hävinnyt kaksi edellisistä ottelua West Hamille ja Liverpoolille.

Bluesilta puuttuu edelleen ykkösvahti Thibaut Courtois. Näin ollen Begovic pääsee jälleen kohtaamaan entisen seuransa vanhalla kotistadionillaan. Hyökkäyksestä sivussa on Radamel Falcao.

Lisähuolia lauantaille tuo myös päävalmentaja José Mourinhon saama toimitsijakielto. Portugalilainen sai rangaistuksen tunkeuduttuaan kaksi viikkoa sitten West Hamia vastaan ottelun erotuomarin huoneeseen. Nyt Blues joutuu kärsimään valmentajansa toilailusta.

Stokella on nyt hyvät mahdollisuudet kaataa Chelsea. Blues pelasi keskiviikkona Mestarien liigaa ja joukkueen avainpelaajat hakevat edelleen omaa virettään. Viimeistään Mourinhon puuttuminen tekee Pottersista kotiyleisönsä edessä suosikin. Pahimmassa tapauksessa peli on portugalilaisen viimeinen Bluesin pallilla.

Veikkaus: Stoke voittaa 1-0.

Pohjois-Lontoon derby vie sarjan maajoukkuetauolle

Kierroksen päättyy perinteikäs Pohjois-Lontoon derby Arsenalin ja Tottenhamin välillä. Kilpakumppanit kohtasivat toisensa jo Liigacupin kolmannella kierroksella. Tuolloin Tykkimiehet eteni White Hart Lanella jatkoon lukemin 1-2.

Arsenalin jatkohaaveet Mestarien liigassa kokivat keskiviikkona kovan iskun Tykkimiesten jouduttua Allianz Arenalla Bayern Münchenin murskaamaksi. Valioliigassa Arsenal porskuttaa viiden ottelun voittoputkessa tasapisteissä kärjessä Manchester Cityn kanssa.

Arsenalia vaivaavat derbyn alla useammat poissaolot. Puolustuksesta puuttuu Héctor Bellerín ja keskikentältä muun muassa Jack Wilshere sekä Aaron Ramsey. Theo Walcottin ja Danny Welbeckin poissaolojen myötä kärkipelaajista pelikunnossa on vain Olivier Giroud.

Mesut Özil on alkanut tällä kaudella lunastaa saksalaisesta maksettua korkeaa siirtosummaa. Keskikenttäpelaajasta on muodostunut yhdeksällä maalisyötöllään Tykkimiehille korvaamaton pelintekijä. Hyökkäyksessä Giroud on kolmen ottelun maaliputkesssa.

Tottenham on hävinnyt 11 kierroksen aikana vain kerran Valioliigassa. Ainoa tappio tuli avauskierroksella Manchester Unitedin vieraana. Tasapelejä Spursille on kertynyt viisi.

Tottenhamin avauskokoonpanossa on kaksi poissaoloa. Sivussa loukkaantumisten vuoksi ovat laitapuolustaja Danny Rose ja laituri Nacer Chadli. Sen sijaan Eurooppa-liigassa jo torstaina esiintynyt korealaistaituri Son Heung-Min tekee paluun Spursin kokoonpanoon.

Alkusyksyn tehottomuudesta kärsinyt ykköshyökkääjä Harry Kane on vihdoin löytänyt viime kauden maalivireensä. 22-vuotias englantilaiskärki on heilauttanut kaikissa kilpailuissa viimeiseen kolmeen peliin verkkoja viidesti. Vastaavassa putkessa porskuttaa myös keskikenttäpelaaja Mousa Démbéle.

Sekä Arsenalin että Spursin puolustus on ollut Valioliigassa vahva. Tykkimiehet on päästänyt koko kauden aikana vain kahdeksan maalia. Spurs osuman enemmän. Petr Cechin ja Hugo Lloris’n vartioidessa joukkueiden tolppien välejä, maaleja nähdään tuskin montaa sunnuntainakaan. Ennen sunnuntain derbyä lontoolaisseurojen välinen ero on viisi pistettä. Sama ero pysyy todennäköisesti myös maajoukkuetauon alkaessa.

Veikkaus: Emiratesilla päädytään 1-1-lukemin pistejakoon.

Valioliigan kierros 12

Lauantai

Bournemouth-Newcastle klo 14:45
Leicester-Watford klo 17:00
Manchester United-West Bromwich klo 17:00
Norwich-Swansea klo 17:00
Sunderland-Southampton klo 17:00
West Ham-Everton klo 17:00
Stoke-Chelsea klo 19:30

Sunnuntai

Aston Villa-Manchester City klo 15:30
Arsenal-Tottenham klo 18:00
Liverpool-Crystal Palace klo 18:00