Englanti ja Italia käyvät kiivasta taistoa neljännestä Mestarien liiga -paikasta. Tällä hetkellä Englanti saa neljä joukkuetta Mestarien liigaan (karsinnat mukaan lukien) ja Italia vain kolme. Tilanne voi muuttua, mikäli trendi jatkuu samanlaisena. Tällä palstalla seurataan jokaisen europeliviikon jälkeen, miten kilpailu Mestarien liiga -paikasta etenee.

Man City ja Liverpool mukana välierissä

Aiemmin kaudella näytti jo huonolta. Englantilaisjoukkueet rämpivät vuorotellen europeleissä, eikä tulevaisuus maapaikkojen suhteen näyttänyt hyvältä. Pikku hiljaa tilanne parani (kiitos myös Italian konttaamisen). Neljännesvälierävaiheessa Englanti jo varmisti neljännen maapaikkansa Mestarien liigaan kaudeksi 2017-18. Nyt näyttää Englannin kannalta yhä paremmalta seuraavien kausien maapaikkoja ajatellen, sillä puolivälieristä Man City ja Liverpool etenivät euroturnausten välieriin.

City kaatoi Mestarien liigan puolivälierissä PSG:n, ja Liverpool yllätti Eurooppa-liigan puolella Borussia Dortmundin. Italia ei saanut yhtään edustajaa mukaan kummankaan turnauksen puolivälieriin, joten Englanti on saanut viime viikkoina repiä rauhassa eroa saapasmaahan.

Kuluvan kauden vertailu

Tällä kaudella englantilaisjoukkueet ovat keränneet maalleen yhteensä 13,750 vertailukelpoista rankingpistettä. Lisääkin voi tulla, mikäli Man City napsii rankingpisteitä Real Madridia ja Liverpool Villarrealia vastaan. Italian pistesaldo jää sen sijaan 11,500:aan.

Muistutetaan vielä tässä vaiheessa, mitä varten me tällaisista rankingpisteistä kirjoitamme. Pelissä oli neljäs Mestarien liiga -paikka kaudeksi 2017-18. Mestarien liigan neljäs paikka ei määräydy pelkästään tämän kauden rankingin perusteella. Laskuihin otetaan mukaan myös neljän edellisen kauden pistepotit. Englanti johtaa nyt Italiaa lukemin 75,784-70,439.

Rankingpisteiden laskeminen ei suinkaan lopu nyt, kun Englanti päihitti Italian kauden 2017-18 maapaikkakisassa. Loppukauden aikana englantilaisilla on mahdollisuus repiä eroa italialaisiin kauden 2018-19 maapaikkojen suhteen. Kun tarkastellaan Mestarien liigan paikkajakoa kaudeksi 2018-19 (kauden 2011-12 pisteet putoavat pois), Englanti on jo noussut tappioasemasta rinnalle ja ohi. Sumujen saari johtaa tuota kilpailua 60,534-59,082. Kauden 18-19 paikkajakoon luonnollisesti vaikuttavat myös ensi kaudella kerättävät pisteet. Sikäli Liverpoolin Eurooppa-liiga-taivalta kannattaa seurata. Mikäli Pool voittaa turnauksen, Englanti saa ensi kaudeksi ylimääräisen paikan Mestarien liigaan.

Pistelaskusysteemin kertaus

Jokainen Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa mukana oleva joukkue kerää maalleen pisteitä. Joukkue saa kaksi pistettä voitosta ja yhden tasapelistä (karsintaotteluista sai puolitetut pisteet). Mestarien liigan pudotuspeleissä neljännesvälieristä, puolivälieristä, välieristä ja finaalista joukkue saa yhden lisäpisteen kultakin kierrokselta. Eurooppa-liigan puolella lisäpiste irtoaa puolivälieristä, välieristä ja finaalista. Lisäksi joukkue saa neljä pistettä, mikäli se pääsee Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja neljä lisää, mikäli se pääsee Mestarien liigan pudotuspeleihin.

Maaranking lasketaan keskiarvona. Maan kaikkien europelijoukkueiden pisteet lasketaan yhteen. Summa jaetaan kyseisestä maasta europeleihin osallistuvien joukkueiden lukumäärällä. Maan lopullinen pistemäärä muotoutuu viiden viimeisimmän (neljä edellistä ja nykyinen) kauden keskiarvon summana.

Maarankingia voi seurata Uefan verkkosivuilta. Englannin lukemat eroavat hieman tässä jutussa esitetyistä, sillä Uefa ei ole vielä päivittänyt taulukkoon torstain Eurooppa-liigan pelejä.