Manchester United ja Manchester City kohtaavat tänään kuumassa paikalliskamppailussa. Joukkueiden kohtaamiset tarjoavat katsojille usein draamaa, viihdettä ja puheenaiheita. Kokosimme alle 2000-luvun kolme ikimuistoisinta derbyä.

Manchester United – Manchester City 4–3 (20.9.2009)

Kauden 2008-2009 ensimmäisestä derbystä puhutaan vielä vuosikymmenten ajan. Michael Owen taituroi ratkaisevan maalin Ryan Giggsin syötöstä, kun pelattiin jo lisäajan kuudetta minuuttia. Sillä hetkellä hän sementoi paikkansa ikuisesti United-fanien sydämissä.

– Se oli todennäköisesti kaikkien aikojen paras derby, totesi lähes kaiken nähnyt ja kokenut Unitedin manageri Sir Alex Ferguson.

Fanit valitsivat sen muutama vuosi sitten Valioliigan kaikkien aikojen parhaaksi otteluksi. Punapaidat karkasivat kolme kertaa johtoon, mutta vierasjoukkue tuli joka kerta tasoihin. Dramaattinen trilleri näytti päättyvän pistejakoon Craig Bellamyn tasoitettua lukemat 3-3:een 90. minuutilla.

Cityn leirissä riitti päätösvihellyksen jälkeen parranpärinää. Manageri Mark Hughes syytti erotuomari Martin Atkinsonia huonosta ajanpidosta, sillä lisäaikaa oli annettu ainoastaan neljä minuuttia. Atkinson sai myöhemmin tukea entiseltä tuomarilta Graham Pollilta, joka nosti esiin tuuletukseen, pelaajavaihtoon ja fanin kentälletuloon kuluneen ajan.

Manchester United

@ManUtd

Manchester United

@ManUtd
“He’s got dynamite in those boots!” Ronaldo’s free-kick set #MUFC on the way to a 2-0 win on derby day in 2009. vine.co/v/553AYgYKdXK
This one needs no introduction. Enjoy! #MUFC vine.co/v/5J75UpuvwXd

Manchester United – Manchester City 2–1 (12.2.2011)

Pelillisesti ottelu ei yltänyt aivan klassikoksi asti, mutta jalkapallon ystävät muistavat sen vielä pitkään United-hyökkääjä Wayne Rooneyn 78. minuutin voittomaalista. Huikea saksipotkumaali valittiin taannoin Valioliigan kahden ensimmäisen vuosikymmenen parhaaksi täysosumaksi.

Cityn veräjänvartija Joe Hart saattoi seurata vain katseellaan, kun Rooneyn laukoma pallo painui aivan oikeaan ylänurkkaan. Tärkeä maali siivitti Unitedin kovaan kevätvireeseen ja aina mestaruuteen saakka.

– Tiesin Nanin keskittävän, joten valmistauduin puskemaan palloa. Sitten se otti pienen kimmokkeen ja tuli taakseni. Minulla ei missään vaiheessa ollut aikaa ajatella ja yritin vain saksipotkua. Onneksi se meni ylänurkkaan, Rooney on kertonut maalistaan.

Ferguson myönsi ottelun jälkeen, ettei hän ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Skotti kuvaili osumaa uskomattomaksi ja harmitteli sitä, että Nanin viimeistelemää ”fantastista” avausmaalia ei muistaisi nyt kukaan.

Manchester United – Manchester City 1–6 (23.10.2011)

City sai paikalliskilpailijastaan maukkaimman mahdollisen revanssin, kun se haki täydet kolme pistettä kaupungin toiselta laidalta murskalukemin 6–1. Kotitappio oli Unitedille pahin sitten vuoden 1955, ja joukkue oli edellisen kerran päästänyt kotonaan kuusi maalia vuonna 1930.

Cityn Mario Balotelli aloitti maalinteon 22. minuutilla ja tuuletuksena paljasti pelipaitansa alta t-paidan, jossa luki legendaarinen slogan Why Always Me? Peli repesi lopulta täysin Jonny Evansin saatua punaisen kortin toisen puoliajan alussa. Balotellin lisäksi maalitalkoisiin osallistuivat Sergio Agüero, Edin Džeko ja ottelun hahmo David Silva.

Cityn manageri Roberto Mancini sanoi päätösvihellyksen jälkeen, että United oli edelleen Cityä hieman edellä ja asetelman muuttuminen vaatisi mestaruuden voittamista. Vastustajansa täydellisesti nolannut City kuitenkin osoitti, että sillä on punapaitoja enemmän tulivoimaa. Ei ihme, että joukkue valloitti kauden päätteeksi liigamestaruuden.

– Se oli hirveä tappio, mutta se oli itsetuhoista. Jonny Evansin ulosajo oli tappoisku meille. Kymmenellä miehellä jatkoimme hyökkäämistä. Se oli hullua jalkapalloa ja päättyi nöyryytykseen, tiivisti Ferguson.

Squawka Live

@Squawka_Live
Revealed: The story behind Mario Balotelli's iconic "Why Always Me" celebration - sqwk.at/BaloWAM

Hienon derbypäivän kunniaksi järjestämme Valioliiga.comissa live-seurannan. Se alkaa noin tunti ennen ottelua ja päättyy hieman ottelun jälkeen. Kannattaa pysyä kanavalla.