Valtaosa Manchester Unitedin kannattajista riemuitsi, kun Louis van Gaalille näytettiin viime keväänä ovea FA Cupin voitosta huolimatta. He uskoivat José Mourinhon palkkaamisen merkitsevän aneemisen pelaamisen ja turhan matalalle asetettujen tavoitteiden aikakauden päättymistä Old Traffordilla.

Eilisessä Eurooppa-liigan avauksessa van Gaalin haamu palasi ainakin hetkellisesti Unitediin, kun Feyenoord nappasi 1–0-kotivoiton Tonny Vilhenan vastahyökkäysosumalla. Voittomaali tuli toki paitsiotilanteesta, mutta se jäi tällä kertaa viheltämättä, eikä tuomarivirheitä ole syytä nostaa joka kerta isossa kuvassa valokeilaan. Kentällähän pelaajat sortuvat usein huomattavasti pahempiin virheisiin kuin erotuomarit.

Mourinho teki peräti kahdeksan muutosta avauskokoonpanoon viime viikonlopun derbytappion jälkeen. Se on paljon ja riittää jo sinänsä syyksi sekavaan pelaamiseen. Lisäksi osalle pelaajista kyseessä oli vieläpä kauden ensimmäinen tosipeli. Totuus on kuitenkin se, että ottelu De Kuipilla oli monelle tärkeä näytön paikka – ja se jäi tällä kertaa käyttämättä. Reilun 90 minuutin aikana nähtiin, kuinka keskinkertaisen joukkueen van Gaal taakseen jätti. Myös tämän kesän maailmanennätyshankinta Paul Pogba näyttää vajonneen viime peleissä varjojen maille.

Kuin viime kauden PSV-ottelu

Ennen alkuvihellystä kannattajat odottivat innolla Pogban roolitusta 4-3-3-ryhmityksessä ja sitä, miten hyökkäyspeli rakentuisi ja toimisi Wayne Rooneyn poissaollessa. Moni tuntuu pitävän miestä jonkinlaisena riippakivenä ja hyökkäyspelin tulppana, mutta kritiikki on ollut yliampuvaa. Sen osoitti eilinenkin. Ilman kapteeniaan United piti palloa ja loi vastustajaa enemmän maalintekopaikkoja, mutta todellista vaaraa Feyenoordin puolustusalueella nähtiin vain harvoin.

Van Gaalin alaisuudessa vastaavaa pelaamista nähtiin viime syksynä koko Mestarien liigan lohkovaiheen ajan. Mourinhon onni on se, että eurokentillä pelisysteemi on anteeksiantavampi kuin esimerkiksi kotimaisissa cup-kilpailuissa, eikä yksi tappio ole maailmanloppu. Unitedilla on vielä viisi ottelua aikaa kääntää kurssi. Aivan automaattisesti jatkopaikka ei kuitenkaan irtoa, sillä lohko ei ole helpoimmasta päästä Eurooppa-liigassa.

Kokonaisuudessaan torstai-illan ottelu toi mieleen Unitedin viime vuoden europeliavauksen, joka sekin muuten pelattiin 15. syyskuuta Hollannissa. Silloin PSV Eindhoven vei pisteet maalein 2–1, ja Unitedin hyvin alkaneella kaudella tapahtui iso käännekohta Luke Shaw’n karmean loukkaantumisen myötä. Nyt erotuksena oli se, että Marcos Rojo pystyi hyökkäyspään kovasta tällistä huolimatta pelaamaan ottelun loppuun asti, vaikka hetken ajan ehti jo näyttää siltä, että Unitedin vasemman laitapuolustajan peli päättyisi tulppaanimaassa jälleen ennenaikaisesti.