© Kuva: Getty Images

Lähes miljardin arvosta pelaajia penkillä – maailman vanhimman futisturnauksen arvostus rajussa laskussa

FA Cup ei ole enää ihan sitä, mitä se joskus oli. Maailman vanhimmassa jalkapalloturnauksessa eivät enää parhaat pelaa.

The Sun kävi joukkue joukkueelta FA Cupin kolmannen kierroksen otteluparit läpi. Lehden mukaan valioliigaseurat jättivät vaihtopenkeilleen 800 miljoonan punnan (noin 933 miljoonaa euroa) edestä pelaajia. Arvo on laskettu pelaajien siirtokorvauksien summana.

Iso siivu tuli jo siitä, kun Manchester United jätti viime kesänä isolla rahalla hankitut Paul Pogban ja Henrikh Mkhitarjanin penkille. Liverpoolin penkkiä Kakkosliigan Plymouthia vastaan kuluttivat muun muassa Roberto Firmino, Adam Lallana ja Georginio Wijnaldum.

– En ole ehkä koskaan nähnyt noin vahvaa vaihtopenkkiä. Olen unelmoinut tuollaisesta vaihtoarsenaalista, Liverpoolin manageri Jürgen Klopp sanoi lehdistölle.

Sama trendi näkyi myös Chelsean ja Manchester Cityn otteluissa. Chelsean avauksesta puuttuivat muun muassa Eden Hazard, Diego Costa ja N’Golo Kanté. Cityn penkillä istuivat puolestaan Aleksandar Kolarov, Claudio Bravo ja Jesús Navas.

Yksi mahdollinen selitys nähdynlaiselle priorisoinnille on raha. Menestyminen Valioliigassa ja Mestarien liigassa on taloudellisesti tärkeämpää kuin menestyminen FA Cupissa. Kenties siksi FA Cupia pelataan ilman parhaita pelaajia.

Sen taakse ei oikein voi mennä, että FA Cupin kolmannella kierroksella vastustajat ovat niin huonoja, että ne hoituvat varamiehilläkin. Derby voitti West Bromwichin, Wolves Stoken ja Millwall Bournemouthin. Lisäksi Sunderland, Southampton, Crystal Palace ja Liverpool joutuvat uusintaotteluun, koska ne jäivät tasapeliin – kukin itseään heikompaa vastaan. Ja Arsenalkin voitti Prestonin viime hetken maalilla.

On mielenkiintoista nähdä, oliko FA Cupin ”vasemmalla kädellä vetäminen” vain kolmatta kierrosta koskeva juttu, vai jatkuuko trendi neljännelläkin kierroksella.