© Kuva: Getty Images

Kausiennakot 2017/18: Arsenal – Vahva miehistö, heikko johtaja

Viime kausi

Arsenal lähti kauteen tutuista asemista – joskin kysymysmerkkejä oli ilmassa. Jos ei Arsène Wenger kyennyt johdattamaan joukkojaan mestaruuteen  tyhjäkäyntikaudella (muut suurseurat muutostilassa), miten kävisi nyt, kun pahimmat kilpailijat olivat vahvistuneet merkittävästi.

Hyvin se ei käynnistynyt. Arsenal hävisi avauskierroksella kotonaan Liverpoolille ja pelasi toisella kierroksella tasan Leicesterin kanssa. Mutta sitten kone alkoi lämmetä, ja Arsenal lähti nousemaan kohti kärkeä. Joukkue oli jo toisena, kunnes pimeä marraskuu koitti. Valioliigassa tasapelit Tottenhamia ja Man Unitedia sekä Mestarien liigassa PSG:tä vastaan olivat takaiskuja – samoin putoaminen Liigacupista Southamptonia vastaan.

Valioliigassa Chelsea karkasi muilta – myös Arsenalilta – melko nopeasti. Mutta jos Mestarien liiga olisi tällä kertaa suosiollinen. No ei ollut. Bayern München kylvetti Gunnersia 10-2, mikä nosti myrskyn Lontoon punaisessa osassa. Wengerille vaadittiin potkuja äänekkäämmin kuin ehkä koskaan aiemmin. Samoihin aikoihin puheet Alexis Sánchezin ja Mesut Özilin lähtemisestä kovenivat.

Lopulta Arsenal voitti FA Cupin, mutta Valioliigassa joukkue jäi viidenneksi. Eli joukkuetta ei tällä kaudella Mestarien liigassa nähdä. Spekulointi Wengerin tulevaisuudesta puolestaan päättyi, kun ranskalainen allekirjoitti kaksivuotisen jatkosopimuksen. Seurajohdolle saattaa keskinkertaisuus riittää, mutta nyt Wengerin on näytettävä kannattajille, että hän on edelleen oikea mies luotsaamaan Tykkimiehiä.

Tärkein pelaaja – Alexis Sánchez

Kuva: Getty Images

Näyttää jo vahvasti siltä Alexis Sánchez jää kuin jääkin Arsenaliin. On asia erikseen, tuleeko hän allekirjoittamaan jatkosopimusta seuran kanssa, mutta jos hän pelaa Gunnersissa vielä kaudella 2017-18, on hän ehdottomasti joukkueensa tärkein pelaaja. Arsenal teki viime kaudella 77 maalia. Chileläinen teki tai syötti osumista 26,18 prosenttia. Oleellista on myös se, että useasti hän luo maalintekopaikkoja itselleen tai muille lähes pelkästään hänen henkilökohtaisella taidollaan. Sánchezin vastuu Arsenalin maalinteosta tulee toki ensi kaudella hieman helpottumaan, sillä Alexandre Lacazettelta voi odottaa hyvää maalimäärää. Ranskalaisen hankinnan myötä 9-paikalle on jo useita laadukkaita vaihtoehtoja, joten Sánchezkin saanee pelata koko kauden hänelle optimaalisella pelipaikalla ”alemmalla oksalla”.

Valmennus

Joku voisi sanoa Arsène Wengeristä, että vanha koira ei opi uusia temppuja. Se olisi varsin hyvin sanottu.

Kyseessä on kiistatta legendaarinen valmentaja, jonka saavutuksia kukaan ei voi, eikä halua viedä. Kyseessä on jopa todennäköisesti viimeinen huipulla oleva valmentaja, joka pystyy toimimaan näin pitkään samassa seurassa, mikä on upeaa.

Mutta. Onko ranskalainen edelleen pätevä Arsenalin kaltaisen suurseuran valmentajaksi? Ei.

Pelin kehitys kulkee tällä hetkellä nopeammin, mitä Wenger oppii. Vaikka ranskalainen onkin siirtynyt käyttämään trendikästä ja modernia 3-4-2-1-taktiikkaa, ei järjestelmän pelaaminen ole näyttänyt hyvältä. Pelaajien laittaminen tiettyyn formaatioon ja heidän pelaamisensa optimointi ovat kaksi täysin eri asiaa.

Arvio

Sija: 7

Viime kausi oli ensimmäinen kerta, kun Arsenal sijoittui Wengerin yli 20 vuotta kestäneellä aikakaudella top 4 -sijojen ulkopuolelle. Uskomme, että tuo oli vasta alkusoittoa Arsenalin alamäelle.

Kamppailu europelipaikoista tulee olemaan tällä kaudella kovempaa kuin koskaan ennen. Top 6 -joukkueet ovat saaneet kilpailijakseen myös Evertonin ja arviomme mukaan Arsenal on näistä seitsemästä joukkueesta heikoin.

Joukkueen materiaali ei ole missään nimessä heikko. Se on itse asiassa todella vahva, kunhan se saa pidettyä kiinni Sánchezista ja muutamasta muusta avainpelaajasta, jotka ovat esiintyneet lähtöhuhuissa. Toistaiseksi se on hankkinut kaksi uutta vahvistusta Alexandre Lacazetten ja Sead Kolasinacin. Molemmat ovat laadukkaita hankintoja ja varsinkin Lacazette vahvistaa juuri sitä pelipaikkaa, johon Tykkimiehet vahvistuvat kaipasivat.

Pelaajamateriaalista on paljon hyötyä, mutta se tulisi organisoida paremmin, jos sen tuloksen haluaisi maksimoida. Wengerin alaisuudessa joukkue saa ihan hyviä tuloksia, mutta ne ovat kaukana siitä, mitä kyseisellä pelaajamateriaalilla voisi saavuttaa.

Tiesitkö: Arsenal on pisimpään Englannin korkeimmalla sarjatasolla yhtäjaksoisesti pelannut joukkue. Se on säilynyt siellä kaudesta 1919-20 alkaen.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13David OspinaMVMaalivahti31.8.1988
33Petr CechMVMaalivahti20.5.1982
54Matt MaceyMVMaalivahti9.9.1994
20Shkodran MustafiKPToppari17.4.1992
6Laurent KoscielnyKPToppari10.9.1985
5Gabriel PaulistaKPToppari26.11.1990
4Per MertesackerKPToppari29.9.1984
16Rob HoldingKPToppari20.9.1995
18Nacho MonrealVPVasen laitapuolustaja26.2.1986
3Kieran GibbsVPVasen laitapuolustaja26.9.1989
31Sead KolasinacVPVasen laitapuolustaja20.6.1993
24Héctor BellerínOPOikea laitapuolustaja19.3.1995
21Calum ChambersOPOikea laitapuolustaja20.1.1995
25Carl JenkinsonOPOikea laitapuolustaja8.2.1992
2Mathieu DebuchyOPOikea laitapuolustaja28.7.1985
29Granit XhakaPKKPuolustava keskikenttä27.9.1992
34Francis CoquelinPKKPuolustava keskikenttä13.5.1991
35Mohamed ElnenyPKKPuolustava keskikenttä11.7.1992
8Aaron RamseyKKKeskikentän keskusta26.12.1990
10Jack WilshereKKKeskikentän keskusta1.1.1992
19Santi CazorlaKKKeskikentän keskusta13.12.1984
11Mesut ÖzilHKKHyökkäävä keskikenttä15.10.1988
7Alexis SánchezVHVasen laitahyökkääjä19.12.1988
17Alex IwobiVHVasen laitahyökkääjä3.5.1996
15Alex Oxlade-ChamberlainOHOikea laitahyökkääjä15.8.1993
14Theo WalcottOHOikea laitahyökkääjä16.3.1989
Joel CampbellOHOikea laitahyökkääjä26.6.1992
9Alexandre LacazetteKHKeskushyökkääjä28.5.1991
12Olivier GiroudKHKeskushyökkääjä30.9.1986
9Lucas PérezKHKeskushyökkääjä10.9.1988
23Danny WelbeckKHKeskushyökkääjä26.11.1990
32Chuba AkpomKHKeskushyökkääjä9.10.1995

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images.

Yaya Sanogo (ilman seuraa)
Keskushyökkääjä, 24-vuotias

Tästä kaverista piti tulla jotain. Oli neljä vuotta sitten kovin wengermäinen hankinta ranskalaisesta Auxerresta. Nyt, kolmen lainapestin jälkeen ikää on 24 vuotta, loukkaantumishistoria on melkoinen ja Arsenalissa pelattuja pelejä on 20 kappaletta. Päästettiin viime kauden päätteeksi vapaille markkinoille.

Kuva: Getty Images

Wojciech Szczesny (Juventus)
Maalivahti, 27-vuotias

Szczesny pelasi hyvin vahvan kauden lainalla AS Romassa, joka herätti Juventuksen kiinnostuksen. 14 nollapeliä Serie A:ssa on puolalaiselta melkoinen saavutus. Arsenalissa maalivahti jäi nokkimisjärjestyksessä Petr Cechin taakse. Nyt mies pääsee nielemään vuoden oppia Gianluigi Buffonilta, ennen nousua mahdolliseksi ykkösvahdiksi.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Sead Kolasinac (Schalke, ilmainen)
Vasen laitapuolustaja, 24-vuotias

Mielenkiintoinen – ja paperilla todella hyvän hinta-laatusuhteen – hankinta. Saatiin ilmaiseksi Schalkesta, vaikka on vasta 24-vuotias. Pystyy pelaamaan vasemmalla sekä pakkina että laiturina. Ei välttämättä kilpaile suoraan Nacho Monrealin kanssa peliajasta. Jos Wenger jatkaa kolmen puolustajan linjalla, Monreal pelannee puolustuslinjassa vasemman puolen laitatopparina ja Kolasinac asetettaneen vasemman puolen wing-backiksi Kieran Gibbsin paikalle.

Kuva: Getty Images

Alexandre Lacazette (Lyon, 50 miljoonaa euroa)
Keskushyökkääjä, 26-vuotias

Lacazette on ollut jo useamman vuoden Euroopan top 5-sarjojen maalintekijöiden kärkeä. Viime kaudella 28 osumaa iskenyt ranskalainen on paukuttanut kolmen viimeisen vuoden aikana aina vähintään 20 maalia liigassa. Siirto suurseuraan oli vain ajankysymys.

Arsenalissa Lacazettesta odotetaan kauan kaivattua maalintekijää kärkipäähän. Mies on ketterämpi kuin Olivier Giroud ja huomattavasti taitavampi pallollisesti. Maalimäärissä voi Ranskan liigaan verrattuna tapahtua pieni lasku uuteen sarjaan sopeutuessa, mutta pitkä sopimus mahdollistaa pelaajalle tarpeeksi aikaa näyttää kyntensä.

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää