© Kuva: Getty Images

Top 5: Valioliigan parhaat keskikentän ankkurit – Yksi ylitse muiden

5. Nemanja Matic, Manchester United

José Mourinho sai luottopelaajansa jälleen itselleen, kun Man United nappasi hänet Chelseasta. Siinä missä osa listan pelaajista ovat todella vahvoja jollain pelin tietyllä osa-alueella, on Matic erittäin monipuolinen ankkuri, jolla ei juuri ole heikkouksia.

Isokokoinen pohjapelaaja voitti viime kaudella hänelle tulleet pääpallot erittäin hyvällä 60,32 prosentin keskiarvolla, katkoja tuli keskimäärin 1,84 ottelua kohden ja maalisyöttöjä serbialainen saalisti peräti seitsemän kappaletta. Matic tykkää myös kokeilla kaukolaukauksia ja kuten viime kauden FA Cupissa näimme, tulos on parhaimmillaan erinomaista.

4. Tiemoué Bakayoko, Chelsea

Bakayoko on listan ainoa pelaaja, joka ei pelannut Valioliigassa kaudella 2016-17. AS Monacosta siirtynyt 22-vuotias ranskalainen on kuitenkin osoittanut tasonsa sekä Ligue 1:ssä että Mestarien liigassa.

185-senttinen Bakayoko on todella vahva kaksinkamppailuissa ja puolustaessa, mutta kyseessä ei missään nimessä ole pelaaja, josta on hyötyä vain pallottomana. Hän on erittäin taitava pallon kanssa ja sen vahvistavat myös tilastot. Hänellä oli viime kaudella Ranskan pääsarjassa keskimäärin enemmän onnistuneita haastoja ottelua kohden kuin esimerkiksi edellisellä sijalla olevalla Maticilla ja listalla myöhemmin esiintyvällä N’Golo Kantélla yhteensä.

3. Mousa Dembélé, Tottenham

Kuva: Getty Images

Dembele on yksi Valioliigan aliarvostetuimmista pelaajista. Tämä johtuu toki osittain hänen huonosta tuuristaan loukkaantumisten suhteen. Edellisen kahden kauden aikana hän ollut otteluista pois neljän eri loukkaantumisen takia. Aina kunnossa ollessaan belgialainen on ehdottomasti yksi Tottenhamin tärkeimpiä pelaajia.

Hän ei katko ja riistä palloja yhtä useasti kuin listalla hänen edellään olevat pelaajat, mutta monissa muissa ominaisuuksissa hän on sarjan parhaimmistoa. Dembele onkin kolmannesta sijastaan huolimatta pallollisesti listan paras pelaaja. Viime kaudella hänen syötti keskimäärin 58,85 syöttöä omille ottelun aikana, määrän lisäksi myös laatu oli kunnossa, sillä syöttöprosentti hänellä oli tasan 92%. Miehen bravuurina voi pitää peliä avaavia tempokuljetuksia. Hän pääsi valioliigakaudella 2016-17 harhauttamalla vastustajasta ohi keskimäärin 3,33 kertaa ottelua kohden. Kaikki edellä mainitut lukemat ovat listan parhaat.

2. Idrissa Gueye, Everton

Moni seura yritti värvätä itselleen Leicesterin sensaatiomestaruuden jälkeen oman N’Golo Kantén. Parhaiten siinä onnistui Everton, joka osti Aston Villa -pelaajan itselleen 8,5 miljoonalla eurolla. Senegalilainen on puhtaasti tilastoja katsomalla jopa parempi kuin Kanté, mutta erot ovat pienet ja tilastot eivät ole kaikki kaikessa.

Gueyen suurimmat vahvuudet tulevat ilmi Evertonin puolustaessa. Hän ei ole huono pallollisenakaan, mutta niissä ominaisuuksissa sarjassa on useita parempiakin pelaajia. Puolustuspään ominaisuuksissa hän ja Kanté ovat omaa luokkaansa.

1. N’Golo Kanté

 

Kuva: Getty

Kuten jo edellisestä kohdasta voi päätellä, on ykkösenä Chelsean N’Golo Kanté. Aikaisemmin pelaajia verrattaessa esiin on nostettu paljon yksilötilastoja, mutta kuten jalkapallossa aina tärkeintä on joukkueen menestyminen. Ensin mestaruus Leicesterin kanssa ja heti perään Chelsean kanssa on yksinkertaisesti niin kova saavutus, että ykkösenä listalla ei voi olla kukaan muu kuin Kanté. Oleellista myös on se, että hän on molempina mestaruuskausinaan ollut joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja.