Kolme miljoonaa puntaa. Se on tänä päivänä hyvin pieni hinta joukkueen johtavasta pelaajasta Valioliigassa. Brighton sai tuohon hintaan Pascal Grossin, ja taisi tehdä yhden kesän parhaimmista kaappauksista.

Suurimmaksi putoajaehdokkaaksi leimattu Brighton on kuuden kierroksen jälkeen Valioliigassa sijalla 13. Se on tehnyt kaikkiaan viisi maalia, ja niistä jokaisessa on ollut vahvasti mukana Pascal Gross. Johtavaksi pelaajaksi nimittäminen kuulostaa siis miltei vähättelyltä.

Lokkien neljästä ensimmäisestä maalista Gross teki kaksi ja syötti kaksi. Kun Brighton nujersi viime sunnuntaina Newcastlen 1-0, ei Gross päässyt tilastoihin, mutta hän pani liikkeelle tarkan vapaapotkun, jonka Dale Stephens jatkoi maalin edustalle Tomer Hemedin viimeisteltäväksi.

Putoajakandidaatin riveissä pelaaminen on Grossille tuttua, sillä hän saapui Brightoniin Saksan Bundesliigasta viime kauden päätteeksi pudonneesta Ingolstadtista. Gross pelasi Ingolstadtissa kaikkiaan viisi kautta, joista kolme kakkosbundesliigassa ja viimeiset kaksi pääsarjassa.

Jääkiekko- ja käsipallokaupunki Mannheimista kotoisin oleva Gross pääsi maistamaan bundesliigavauhtia jo 17-vuotiaana Hoffenheimin riveissä vuonna 2009, mutta pelipaikkaa kovasta ryhmästä ei kuitenkaan auennut. Vauhtia piti hakea välillä neljänneltä sarjaportaalta saakka, mutta nyt kova työ on tuottanut hedelmää ja 26-vuotiaan saksalaisen tie tähtiin on auki.

Eniten luotuja maalipaikkoja viime kauden Bundesliigassa

Gross tunnetaan etunenässä hyökkäyspään ansioistaan, mutta kova työ on hänen kohdallaan sopiva iskusana. Viiden kierroksen jälkeen Grossin oli tilastoitu juosseen 90 peliminuuttia kohti 12,6 kilometriä. Ainoastaan Liverpoolin James Milner oli tikittänyt kentällä suuremman metrimäärän.

 

Grossin vanha joukkue Ingolstadt jäi viime kaudella Bundesliigassa toiseksi viimeiseksi, mutta siitä huolimatta Grossille tilastoitiin koko sarjassa eniten luotuja maalipaikkoja. Grossin saldo 98 oli todella komea, ja Valioliigassa (suuremmalla ottelumäärällä) parempaan pystyivät vain Christian Eriksen, Kevin de Bruyne ja Mesut Özil.

Kahdella bundesliigakaudellaan Gross teki ainoastaan kuusi maalia, mutta Brightonissa hän on saanut alusta lähtien hyökkäävämmän roolin, ja tulosta on tullut kahden maalin edestä. Kolmaskin oli Newcastlea vastaan lähellä, mutta oma pelaaja Anthony Knockaert meni Grossin laukauksen tielle. Sky Sportsin asiantuntija Jamie Carragheriin on tehnyt vaikutuksen myös Grossin monipuolisuus.

– Olemme nähneet hänet oikealla, olemme nähneet hänet vasemmalla, ja olemme nähneet hänet keskellä. Näyttää siltä, että Brighton löysi kunnon pelaajan, Carragher kehaisi.

 

 

Pascal Gross itsekin on luonnollisesti tyytyväinen vakuuttavaan alkukauteensa. Sopeutumista on osaltaan helpottanut se, että Brighton hankki kesällä toisenkin pelaajan Ingolstadista, Grossin tavoin molemmilla bundesliigakausilla joukkueessa pelanneen itävaltalaispuolustajan Markus Süttnerin.

 

 

 

– Kun on pelannut jonkun kanssa pitkään, tuntee hänen pelitapansa. Nyt olen kuitenkin tuntenut muutkin joukkuekaverini jo vähän pidempään. Sen huomaa. Meillä on jo joitain hyviä sommitelmia, Gross totesi The Argusin haastattelussa.