Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen ei löytänyt suuria yllätyksiä viikonlopun kierrokselta. Erityishuomio oli Liverpoolin vierastasapelissä Newcastlea vastaan.

Mixu, jäikö Liverpool tasapeliin Newcastlen kanssa vai hakivatko he tärkeän pisteen?

– Newcastle on fanaattisen kotiyleisönsä edessä aina paha paikka pelata. Mutta olen sitä mieltä, että Liverpool pudotti jälleen kaksi pistettä. He menivät johtoon ja menettivät taas kerran johtonsa. Jos joukkue haluaa edes teoriassa pysyä Manchesterin kaksikon vauhdissa, nämä pelit pitää voittaa, Paatelainen sanoo.

– Puolustaminen oli jälleen se ongelmakohta. Hyökkäyksessä on vauhtia ja luovuutta, paljon hyvää. Mutta topparit jäävät koko ajan suojattomaksi. Osittain tämä johtuu Jürgen Kloppin ehkä jopa liian optimistisesta – tai pitäisikö sanoa uhkarohkeasta – pelitavasta. Laitapakit nousevat koko ajan ja heidän täytyy nousta. Se jättää aivan liian usein alakerran hataraksi.

Pitäisikö Kloppin tehdä jotain asialle?

– Sitä ”jotain” he varmasti yrittivät siirtoikkunan viime hetkiin asti, mutta sopivaa pelaajaa ei jäänyt pyydykseen. Ehkä he voisivat pelata niin, että neljän alakerta pysyy oikeasti alhaalla ja nousuja haettaisiin keskikentän laitojen kautta. Mutta se taas muuttaisi tiettyjä periaatteita Kloppin pelaamisesta eikä se sen vuoksi ole kovin helppoa. Mutta se on selvää, ettei Liverpool ole tällä hetkellä sellaisessa pelillisessä tasapainossa, että he pysyisivät kärkijoukkueiden vauhdissa.

Sitä tasapainoa näyttää sitten löytävän enemmän noin kolmen vartin taksimatkan päästä… Manchester jyrää.

– Kyllä, koneet eivät näytä hyytymisen merkkejä. United otti odotetun voiton ja odotetuin lukemin. Taas kerran taululla lukemat 4-0 ja Romelu Lukakulle yksi maali lisää. Cityllä oli selvästi vaikeampi tehtävä, mutta he hoitivat sen tyylillä. Vierasvoitto Stamford Bridgeltä on aina massiivinen tulos.

Mihin tämä kärkipeli ratkesi?

– City teki mielestäni pienet asiat vähän paremmin. Tietysti otsikkomiehenä oli Chelsean ylijäämä muutaman vuoden takaa, Kevin De Bruyne. Helppoa leipoa tarinoita omista koirista ja puremista. De Bruyne oli erinomainen, taas kerran, joten sitä kautta hän ansaitsee otsikot. Kun muistetaan, että Cityltä puuttuivat vielä Vincent Kompany ja Sergio Agüero, oli tulos kova.

Onko spekulointi siitä, että ”olisi Chelsean pitänyt De Bruyne pitää” sitten hedelmällistä?

– Siitä media ja fanit tykkäävät, ilman muuta. Mutta kaikki riippuu ajasta ja paikasta. Kun hän tuli Chelseaan, joukkueella oli keskikentälle Ramiresia ja Oscaria ja tuollaisia, silloiseen ajatukseen sopivia pelaajia. Paluu Saksaan ja lisääntynyt vastuu kehittivät pelaajaa paljon ja sitten tulikin paluu huippujoukkueeseen.

Näinhän se menee: Chelsean manageri José Mourinho ei nähnyt käyttöä Lukakulle, mutta Manchester Unitedin manageri José Mourinho ei varmaan pystyisi edes kuvittelemaan omaa joukkuettaan ilman häntä. Tilanteet ja tarpeet vaihtelevat. Ja tietysti oikeita ratkaisuja tekevät pelaajat käyvät kehittymässä nimenomaan pelaamalla muualla.

Entäs muut ottelut?

– Arsenal otti rutiinivoiton. Spurs ja Harry Kane jatkoivat loistovirettään. Huddersfield ei ole niin huono joukkue kuin lukemat Spursia vastaan olivat. Spurs on vain tosi kova. Burnley otti taas makean voiton ja olen siitä iloinen.

Miksi näin?

– Manageri Sean Dyche peluuttaa joukkuettaan systemaattisesti 4-4-2, ehkä paremmin kuin kukaan muu Valioliigassa tällä hetkellä. Siellä on tehty hyvää työtä. Ei isoja tähtinimiä, ei mitään ylimääräistä. Kovaa työtä kovalla moraalilla. Joukkueella on nyt sama peli kuin Liverpoolilla… Jonkin verran tilanne tulee tasaantumaan, mutta uskon, että Burnley pysyy Valioliigassa helpohkosti.

Ja loppuun… Everton?

– Isot muutokset näkyvät vielä. Uusi manageri, paljon uusia pelaajia ja ehkä liian isot odotukset. Peli ei ole löytänyt uomiaan – vielä. Uskon, että näemme vielä paljon yhtenäisemmän ja tasaisemman Evertonin lähitulevaisuudessa. Toivottavasti seurajohdon kärsivällisyys riittää takaamaan työrauhan Ronald Koemanille. Se on tietysti selvää, ettei sijoitus ja pistemäärä vaativaa seurajohtoa tyydytä.