Alexis Sánchez saa kaivattua lepoa ensi kesänä. Yleensä se olisi seurajoukkueen kannalta hyvä asia. Nyt tilanne on se, että Sánchezin ensi kesän lepo voi näkyä karulla tavalla Arsenalin pelaamisessa tällä kaudella.

Lyödään ensin muutama fakta (tai oletettu fakta) pöytään.

  1. Sánchezin sopimus päättyy ensi kesänä.
  2. Käytännössä kaikkien lehtitietojen mukaan Sánchez olisi halunnut jättää Arsenalin viime kesänä.
  3. Joidenkin tietojen mukaan Sánchez jopa jo luuli siirtyvänsä Manchester Cityyn.
  4. Tiettävästi Arsenal ei myynyt, koska Monacon Thomas Lemaria ei saatu ostettua tilalle.

Arsenalin ja Sánchezin välinen suhde oli siis jo lähtökohtaisesti hyvin hankala, kun kausi alkoi. Miten saada maksimit irti pelaajasta, jonka ei tietyllä tapaa enää haluaisi edustaa seuraa?

Coutinho-selitys ei toimi

Arvokisavuonna (etenkin MM-kisavuonna) perinteinen selitys kuuluu: kyllä pelaaja intoutuu pelaamaan tosissaan, jotta pääsee maansa MM-ryhmään – ja pääsee kisoihin hyvässä vireessä.

Tuota selitystä on tarjottu muun muassa Philippe Coutinhon kohdalla. Coutinhohan sanoi ihan julkisesti, että hän olisi halunnut siirtyä Liverpoolista FC Barcelonaan.

Coutinhon kohdalla selitys toimii. Brasilia kun on mukana kisoissa ja maan materiaali on niin laaja, että kisajoukkueeseen pääseminen vaatii Coutinholtakin säännöllistä peliaikaa (ja hyviä otteita) tällä kaudella.

Mutta Sánchezin kohdalla selitys ei toimi. Jos viime kesän tapahtumissa oli sulattelemista, niin MM-turnauksesta rannalle jääminen hallitsevana Copa Américan mestarina lienee vasta ollutkin massiivinen isku päin näköä. Arsenalin päävalmentaja Arsène Wenger vihjasikin lehdistötilaisuudessa, ettei Sánchez palannut maajoukkuereissulta kovin hyvässä tikissä – nimenomaan henkisesti.

– Hän on hyvin vaikeassa paikassa [henkisesti]. Chile voitti Copa Américan kahdesti peräkkäin, ja nyt he eivät päässeetkään MM-kisoihin, Wenger sanoi.

– Sánchez on vuoden lopussa 29, joten seuraavien [vuoden 2022] MM-kisojen aikaan hän on 33. Hän luuli pääsevänsä kisoihin.

Onko motivaatiota?

Viime kaudella Sánchez takoi Valioliigassa 24 maalia ja antoi kymmenen maalisyöttöä. Arsenalin toiseksi paras maalintekijä Olivier Giroud pääsi 12:een. Sánchez voitti myös joukkueen sisäisen maalisyöttötilaston. Voitaneen sanoa, että Sánchez veti viime kaudella Arsenalia perässään, mitä tulee hyökkäyskolmanneksen pelaamiseen.

Tällä kaudella tilanne on ollut eri. Sánchez on viimeistellyt Valioliigassa tehot 0+1. Toki hän on pelannut vasta 275 minuuttia, mutta silti. Tahti on ollut ihan toinen kuin viime kaudella.

Tähän asti Sánchez sentään saattoi unohtaa seurapuolen pettymyksensä ja hakea motivaatiota Chilen MM-taipaleesta. Nyt sekin kortti on katsottu ja heitetty syrjään. Wengerin lausunnosta jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä.

– MM-turnaus on hyvä motivaatiotekijä. Kun sitä ei ole tiedossa, on vain keskityttävä seurajoukkueeseen ja siihen, mitä seurajoukkueen kanssa voi saavuttaa. Ura on täynnä nousu- ja laskusuhdanteita. Jotkut selvittävät ne paremmin kuin toiset.

– En epäile yhtään, etteikö hän haluaisi pelata hyvin. Sánchez on voittaja. Jalkapalloilijan on aina asetettava tavoitteita. Kun yksi tavoite katoaa, on asetettava joku toinen.

Suhde ilman sisältöä

Mikä se uusi tavoite voisi olla?

Mestarien liigassa Arsenal ei ole, ja Eurooppa-liiga tuskin saa tämän tason pelaajaa innostumaan mitenkään erityisemmin. Ainoa tavoite voisi olla Valioliigan voitto, mutta jos totta puhutaan, Arsenal ei kuulu suurimpiin voittajasuosikkeihin.

Tilanne ei näytä järin hyvältä. Eletään vasta lokakuun puoliväliä. Kautta on yli puoli vuotta jäljellä. Kärjistetysti voidaan sanoa, että Arsenalilla ei ole enää mitään tarjottavaa Sánchezille. Ja jos ei Arsenalilla ole mitään tarjottavaa Sánchezille, ei Sánchezillakaan ole mitään tarjottavaa Arsenalille.

Olisiko kannattanut myydä kesällä?