Manchester Unitedin manageri José Mourinho on tullut tunnetuksi erinomaisesta taktisesta osaamisestaan. Mourinho saa joukkueensa usein pelaamaan haluamallaan tavalla ja vastustajan mukaisesti.

Varsinkin kovissa otteluissa Mourinho on usein tyytynyt niin sanotusti puolustamaan. Toki pelaamiseen liittyy aina monia muitakin seikkoja, mutta katsojalle siitä voi jäädä todella puolustava kuva. Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen käy ylläolevalla videolla läpi, mitä Mourinhon bussitaktiikka käytännössä tarkoittaa.

– Sehän on nihkeää. Se ei ole ylitsevuotavan avointa hyökkäyspeliä ja siellä jää miehiä pallon alapuolelle. Sen takia Manchester Unitedin päästettyjen maalien saldo on hyvä, koska Mourinho osaa puolustamisen ja sen, miten pelistä tehdään nihkeää, Paatelainen kertoo.

Puolustaessa Unitedin kenttäryhmitys on selkeästi 4-4-1-1. Kun United menettää pallon, se vetäytyy omalle kenttäpuoliskolleen kurinalaisesti.

– Laitapelaajat putoavat kurinalaisesti keskikentän tasolle lähelle puolustuslinjaa. Kymppipaikan pelaaja tippuu keskikentän pohjapelaajien eteen. Keskushyökkääjä jää noin puoleen kenttään target-pelaajaksi, jos ja kun pallo voitetaan.

Unitedin puolustusasetelmaa on vaikea murtaa. Tilaa on yksinkertaisesti todella vähän.

– Vastustajan on vaikea murtaa yhdeksän miehen tiivistä pakettia. Puolustuslinjan selustassa on vähän tilaa, David De Gea poimii linjan taakse pelatut pallot.

Katso videolta, mitä United tekee pallonriiston jälkeen. Paatelainen käy tarkasti läpi, miten United lähtee hyökkäämään turvallisesti.

Lisää Mixu Paatelaisen ajatuksia jalkapallosta ja tulevasta Mestarien liigan kahinasta voi kuulla tänään ravintola Kipinässä Helsingin Kalliossa tai Valioliiga.comin Facebook-kanavalla. Paatelainen toimii Kipinän asiantuntijavieraana DHL:n Mestarien liiga -illassa, joka näytetään Valioliiga.comin Facebookissa livenä noin kello 21.00 alkaen.


Sportti TV on Youtube-kanava, jolla julkaistaan muun muassa Valioliiga.comin ja Laliiga.comin haastatteluita. Ota kanava seurantaan, niin et missaa mitään!