Päätöslukemat St. Jakob-Parkilla: Basel 1, Man United 0.

United kävi siis eilen Sveitsissä häviämässä Mestarien liigan lohkovaiheen viidennen kierroksen ottelun. Pelin, josta olisi pitänyt vähintään saada tasapeli. Jos United olisi tasurin napannut, se olisi varmistanut jatkopaikkansa ja samalla lohkovoittonsa. Nyt paitsi lohkovoitto, myös koko jatkopaikka jäi auki.

Toki Unitedin asema on edelleen todella hyvä. Joukkueella on 12 pistettä, kun Basel ja TsSKA Moskova seuraavat kolmen pisteen päässä. Keskinäisessä vertailussa United voittaa Baselin ja TsSKA:takin vastaan pullat ovat hyvin uunissa syksyisen 4-1-vierasvoiton myötä. Päätöskierroksella United kohtaa TsSKA:n vielä kotonaan, eli hyvältä näyttää.

Paitsi että nyt päätöskierros on pelattava tosissaan.

Täysin kakkosmiehistöllä ei voi mennä, koska edelleen valtavan katastrofin (ulos jatkopeleistä) mahdollisuus on olemassa. Se mahdollisuus on hyvin pieni, mutta se on olemassa. Tähän tilanteeseen jos johonkin sopii sanonta niin lähellä mutta niin kaukana.

Isojen pelien ruuhkaviikot

Ei siinä mitään jos lepuutuksia voitaisiin tehdä lähiaikoina muissa peleissä. Mutta kun avataan Unitedin tulevien viikkojen otteluohjelma, ei näytä kovin hyvältä:

  • 28.11. vieraspeli sarjakasi Watfordia vastaan
  • 2.12. kotipeli Arsenalia vastaan
  • 5.12. Mestarien liiga -peli TsSKA Moskovaa vastaan
  • 9.12. Manchesterin derby

Tilanne on siis se, että José Mourinhon on pakko rasittaa pelistä toiseen parhaita pelaajiaan (jos hän mielii saada isoista peleistä hyviä tuloksia). TsSKA-ottelu olisi ollut hyvä levähdypaikka ykkösmiehistölle, mutta se suunnitelma meni pipariksi Basel-tappion myötä.

Miksi, José?

Kysymys kuuluu: miksi Mourinho haki eilen illalla niin matalan marginaalin tulosta, kun vastassa oli selvästi omaa joukkuetta heikompi nippu? Ottelun jälkeen Mourinho sanoi näin:

– Emme tehneet toisella jaksolla maalia varmaankin sen takia, että tiesimme pisteen riittävän meille. 75-80 minuutin jälkeen emme enää hakeneet maalia, koska halusimme kontrolloida ottelua.

Tiesimme pisteen riittävän meille.

Emme enää hakeneet maalia.

Toistan itseäni: miksi hakea tällaisella joukkueella tasapeliä – ja vielä 0-0:aa – Baselin tasoista joukkuetta vastaan? Miksi ottaa se riski, että vastustaja saa sen yhden paikan ja iskee siitä?

Man United joutuu tulevina viikkoina ahtaaseen rakoon, kiitos Mourinhon äärivarovaisuuden. On ihan mahdollista, että Mourinho pian kitisee, kuinka otteluohjelma on epäreilu ja kuinka Antonio Conte sitä ja Pep Guardiola tätä.

Aina voi kitistä, mutta nyt pääsyyllinen löytyy peilistä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila