Englannin etelärannikolla oli osin muusta saarivaltakunnasta poiketen, jalkapallolle sopivat olosuhteet sunnuntain päiväpeliä varten. Southamptonin Saint Mary’silla vieraili Arsenal, jonka puolustupäälle puolenpäivän aikaan käyntiin vihelletty ottelu oli selkeästi liian aikainen.

Loukkaantuneen Shkodran Mustafin tilalle avaukseen nostettu Per Mertesacker kaatui väännössä Charlie Austinin kanssa kolmannella minuutilla – tämä rankaisi tylysti ja muutti luvuiksi 1-0.

Hetkeä myöhemmin sama mies oli jo tuplaamassa johtoa Gunners-puolustuksen uinuessa pahasti, tällä kertaa Petr Cech ehti pallon tielle. Kolmannen kerran 28-vuotias ampui kohti maalia jo kuudennella minuutilla, sillä kertaa paitsioasemasta. Minuutti tästä, jälleen Austin läpi, ohjaus tolppaan ja tilanne liputettu paitsioksi.

Daily Cannon

@DailyCannon
Hey @Arsenal the white thing - that's the ball, not a snowball. You might want to try and keep it for a minute and see what happens

Arsenal sai pelin ensi kertaa hyökkäyspäätyynsä 10 minuutin vaiheilla, pitkähkö syöttöralli päättyi Mesut Özilin epäonnistuneeseen keskitykseen.

17. minuutilla sattui ja tapahtui. Erotuomari Robert Madley seisoi hämmentävästi Aaron Ramseyn syötön tiellä keskialueella, saaden pallon lentoradan kääntymään Southamptonin hyväksi. Seuranneesta isäntien hyökkäystilanteesta päädyttiin kulmalipulle. Arsenal sai epäonnistuneen erikoistilanteen käännettyä todella nopeaksi vastaiskuksi, jonka puolustaja ehti vasta juuri Fraser Forsterin edestä liukumaan kulmaksi.

Puolen tunnin kohdalla intensiteetti pelissä oli hurja, ja se pyöri enimmäkseen isäntien päädyssä. Paras tilanne nähtiin Ramseyn laukoessa lujaa ja tarkasti vasempaan alakulmaan – Forster osoitti olevansa palaamassa huipulle loistototorjunnalla.

Arsenalin puolustus oli alun täydellisen nukkumisen lisäksi pitkin jaksoa jatkuvasti helisemässä. Puoliaikaa kohti edettäessä oikean laidan Hector Bellerín alkoi kuitenkin ehtiä silloin tällöin katkomaan Ryan Bertrandin nousuja. Saintsin päädyssä puolustus taas piti loistavasti. Arsenal sai luotua tukun tilanteita, joissa pallo pyöri rangaistusalueella tai sen rajoilla – viimeisiin syöttöihin ehti aina raitapaita.

Ensimmäisen puolikkaan lopulla Arsenalin jakeli keskikentällä surkeita syöttöjä, ja oli onnistua päästämään kotijoukkueen ennen taukoa jo kahden maalin johtoon.

BBC Sport

@BBCSport
HALF TIME.

Southampton lead 1-0 against Arsenal thanks to Charlie Austin's early goal.

Follow here: bbc.in/2ATxJFE

Toisen jakson ensimmäinen viisiminuuttinen pelattiin tutulla kaavalla. Hallinta oli lähes peläkästään Arsenalilla, jonka syöttöruletti pyöri näyttävästi Southamptonin koko joukkueen ollessa pallon alla. Jokainen katko syntyi joko Alexis Sánchezin tai Ramseyn huonon ratkaisun seurauksena.

61. minuutin kohdalla 2-0 oli kuitenkin jälleen lähempänä kuin 1-1. Oriol Romeu pamautti pallon komealla vedolla ylärimaan.

Ottelun ensimmäisen vaihdon teki Arsenal, reilun tunnin kohdalla Mertesacker vaihtui kentällä Danny Welbeckiin. Wenger siis palasi neljän pelaajan ryhmitykseen alakerrassa. Vaihto ei täysin onnistunut – Laurent Koscielny päästi useammankin pelaajan ohitseen, vain Bertrandin epäonnistuminen maaliin osumisessa piti numerot ennallaan.

Lisää vaihtoja 68. minuutilla; Granit Xhaka vaihtui viikolla Euroopan liigassa loistaneeseen Jack Wilshereen. Tätä vaihtoa seurasi pian Olivier Giroudin tulo peliin, tilaa teki Lacazette.

Southamptonkin vaihtoi; Sofiane Boufal otti kentällä Nathan Redmondin paikan. Manolo Gabbiadini sai myös peliaikaa viimeisellä vitosella – Austin ulos.

Arsenal sai kuin saikin maalin 88. minuutilla, kun Sánchezin syöttö löysi Giroudin pään – pallo oikeaan nurkkaan ja tilanne tasan.

17 – No player has scored more substitute goals for a single Premier League team than Olivier Giroud – level with Ole Gunnar Solskjaer at Man Utd (17). Trademark.

Vieraitten kiri kohti voittoa jäi neljän minuutin lisäajalla torsoksi, kun Ramsey klenkkasi kentällä juoksukyvyttömänä.