Manchester United lujitti asemiaan Valioliigan kakkosena kukistettuaan West Bromwichin maalein 2-1 (raportti). Yksi ottelun puhutuimmista tapahtumista oli se, kuinka Unitedin ensimmäisen maalin hienosti verkkoon puskenut Romelu Lukaku ei juhlinut osumaansa pienelläkään eleellä.

Jotkut arvelivat tuulettamatta jättämisen johtuneen kunnioituksesta vanhaa seuraa vastaan. Belgialainen vietti kauden 2012-2013 lainalla West Bromwichissa ja teki tuolloin WBA:lle komeat 17 sarjamaalia. Jalkapalloetikettiinhän kuuluu laajalle levinnyt – joskin mielipiteitä jakava – tapa olla tuulettamatta maaleja entistä seuraa vastaan.

Twitterissä se, että Lukakun tyyneys olisi johtunut WBA-taustasta, kuitattiin kuitenkin nopeasti hölynpölyksi. Todistusaineistoa ei ollut vaikea kaivaa esiin, sillä hyökkääjäkolossi on juhlinut Everton-vuosinaan maaleja West Bromia vastaan varsin railakkaasti, eikä neljän vuoden Everton-tausta myöskään estänyt Lukakun juhlintaa alkukauden Toffees-kohtaamisessa.

John Dunn

@John_Dunn77
Don't think Lukaku non celebration is anything to do with his time at #wba.
It didn't stop him cebrating when he scored for Everton at The Hawthorns.

Mistä syystä maalin juhliminen ei sitten Lukakulle maistunut? Mieleen tulee ainakin kaksi vaihtoehtoa.

Ensinnäkin Lukaku oli myrskynsilmässä viikontakaisen Manchesterin derbyn käsirysyssä. Nujakan koko kuva on vielä hämärän peitossa, mutta Lukakun uskotaan olleen kahakassa isossa roolissa. Mahdollisista seuraamuksista FA ei ole vielä päättänyt.

Vielä todennäköisempi vaihtoehto lienee, että Lukakun kalsea reaktio oli vastaus mieheen kohdistuneeseen kritiikkiin. Belgialaista on riepoteltu mediassa – ja sosiaalisessa mediassa – siitä, että hän rankaisee maaleillaan pienempiä seuroja, mutta on ollut pahasti pimennossa Valioliigan Top six -joukkueita vastaan pelaamissaan otteluissa.

Viimeisin näyttö tästä oli juuri Manchesterin derby, jossa Lukakun peli ei kulkenut kummassakaan päässä kenttää. Hyökkääjäkolossin katoamista ”isoissa peleissä” on ihmetelty tälläkin sivustolla.

Vaikka brittitoimittajat Lukakun outoa reaktiota ihmettelivätkin, manageri José Mourinho ei suojattiaan kummastellut. Mourinhon mielestä hän itsekään ei enää juhli jokaista maalia samoin kuin 10-15 vuotta sitten, ja tunteet tulevat pintaan vasta viime hetkien voittomaaleissa. Mourinho muistutti myös Lukakun ”rakkaudesta WBA:ta kohtaan”, sillä seura kohteli Lukakua hyvin tämän ollessa vasta nuori poika. Portugalilainen ainakin siis väitti uskovansa kunnioitusteoriaan.

Mikäli Lukakulta ei selitystä omaan käytökseensä saada, voidaan jonkinlaista vastausta kentän puolella odottaa uudenvuodenpäivänä, kun United vierailee Goodison Parkilla Lukakun entisen seuran Evertonin vieraana. Seuraavan ”ison pelinsä” Red Devils pelaa vasta tammikuun lopussa Wembleyllä Tottenhamia vastaan. Jokohan noissa peleissä Romelullekin taas juhlinta maistuisi?