Arsenalin Alexis Sánchezin nykyinen sopimus lontoolaisseuran kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen.

Ilman uutta jatkosopimusta Arsenalin vaihtoehdot ovat joko myydä hänet tammikuussa tai päästää ilmaiseksi menemään kesällä 2018. Ensimmäisestä vaihtoehdosta seuralle jäisi sentään jotain käteen ja näin ollen huhut chileläisen ympärillä ovat jälleen voimistumassa.

Huhujen mukaan Manchester City on yksi vahvimmista kandidaateista Sánchezin ostajaksi tammikuussa ja Pep Guardiolan tuoreiden kommenttien perusteella kyseinen skenaario on jopa mahdollista, sillä hän ei suoraan kieltänyt asiaa ja brittimedian mukaan tämä viestii jo jonkin asteen kiinnostuksesta.

Toimittaja kysyi Sky Sportsin mukaan espanjalaisvalmentajalta, yrittääkö hän hankkia Sánchezia tammikuussa.

– Hyvä kysymys! Siksihän sinä olet täällä, Guardiolan kerrotaan nauraneen hermostuneen oloisesti.

– Siirtoikkuna on talven aikana, joten en tiedä. En tiedä, mitä tulemme tekemää, koska se ei ole…ok.

Toimittajan sana: mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa

Väliotsikossa käyttämäni sanonta pätee moneen asiaan ja joskus myös jalkapalloon. Joukkueessa tulee olla oikea tasapaino sekä pelikentällä että pukukopissa. Sánchezin hankkiminen vaarantaisi tasapainon molemmissa, sillä joukkueessa on tällä hetkellä juuri sopiva määrä ”kokkeja sopan ääressä” ja tekevät yhteistyötä hyvässä hengessä.

Manchester Cityn peli rullaa tällä hetkellä kuin unelma. Sillä on jokaiselle pelipaikalle useampi laadukas vaihtoehto ja kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä rooliinsa. Peliminuuteista kilpailu on kovaa ja se motivoi kaikkia.

Jokainen vaikuttaa olevan tyytyväinen tilanteeseen, vaikka kenelläkään ei ole kausikorttia avauskokoonpanoon. Esimerkiksi tähtihyökkääjän statuksella seurassa jo vuosia ollut Sergio Agüero on aloittanut useita otteluita vaihdosta, mutta silti hän ei ole osoittanut mieltään ja vaikuttanut tällä tavoin negatiivisesti joukkueen sisäiseen harmoniaan.

Sánchez on tottunut Arsenalissa olemaan joukkueen suurin tähti. Jos hän on täydessä kunnossa, on hän lähes poikkeuksetta avauskokoonpanossa. Hän on myös viimeisten pelaajien joukossa, jotka tullaan ottamaan vaihtoon.

Kaksi skenaariota ilmapiirin pilaamiseen

Tilanne luo kaksi mahdollista kauhuskenaariota Manchester Citylle, jos se ostaisi Sánchezin tammikuussa.

Ensimmäinen vaihtoehto on se, että Guardiola antaisi Sánchezin pitää tähtipelaajan roolinsa nykyisten pelaajiensa peliminuuttien kustannuksella. Tuskin tarvitsee edes mainita, miten tämä voi vaikuttaa joukkueen sisäiseen harmoniaan.

Toinen vaihtoehto olisi, että Sánchez joutuisi muiden pelaajien tavoin aloittamaan otteluita vaihdosta ja myös tulemaan usein vaihtoon kesken ottelun. Guardiolan toimintaa seuranneena, tämä kuulostaa ensimmäistä vaihtoehtoa todennäköisemmältä.

Tämän myötä Sánchez voisi alkaa osoittamaan mieltään ja positiivista vaikutusta sillä ei joukkueeseen ainakaan olisi.

Iso riski, pieni palkinto

Näin Sánchezin hankinta voisi vaikuttaa joukkueen ilmapiiriin ja tällaiset asiat usein heijastuvat pelikentälle.

Tämän lisäksi olisi myös olemassa vaara, että pelaajan pelitaidoista huolimatta, Cityn peli heikkenisi hänen myötä ilman ongelmia pukukopin puolella. Riski tähän olisi olemassa, sillä pelaajan tulisi sisäistää pelityyli, joka on kaukana tavasta, jolla Arsenal pelaa tällä hetkellä.

Tämän lisäksi Cityn pelaamiseen tulisi uusi muuttuja, johon muiden pitäisi sopeutua. Kuinka uusi hankinta liikkuu, minne hän haluaa pallon, minne hän haluaa muiden liikkuvan ja niin edelleen. Lukuisia uusia pieniä asioita, jotka voi sotkea isompaa kokonaisuutta.

Kaiken kaikkiaan Sánchezin hankinnassa olisi joukkueelle liian paljon riskejä. Toki hankinta voisi olla myös onnistunut, mutta kuinka paljon se parantaisi joukkueen nykyistä virettä? Se vire on tällä hetkellä niin vahva, että enimmilläänkin Sánchezin positiivinen vaikutus olisi vähäistä. Näin ollen Cityllä olisi iso riski, mutta vähän voitettavaa.