13. toukokuuta 2017. Chelsea on Valioliigan mestari ja tavoittelee tuplaa. Antonio Conte on juhlittu sankari, joka johdatti Chelsean pohjalta takaisin Englannin ykköseksi.

Yhdeksän kuukautta myöhemmin: hallitseva mestari on menettänyt saumansa mestaruuteen. Mestarien liigassa ja FA Cupissa ollaan vielä mukana, mutta viimekeväinen mestaruusjuhla tuntuu enää hyvin kaukaiselta muistolta.

Tuossa Chelsean lähihistoria pähkinänkuoressa. Nyt tilanne on se, että Contelle povataan potkuja. Ei puhuta siitä, saako Conte potkuja vai ei. Puhutaan vain siitä, milloin Contelle näytetään ovea.

Miten ihmeessä tähän on tultu vain yhdeksässä kuukaudessa?

Alkutahdit jo kesällä 2016

Oikeastaan viimeisen yhdeksän kuukauden aikana nähty laskeva trendi on ollut vain seuraus. Ensimmäiset syyt ilmaantuivat jo kesällä 2016. Siis pian sen jälkeen, kun Conte oli palkattu Chelsean päävalmentajaksi.

Contea pidetään vahvatahtoisena henkilönä, joka tietää mitä haluaa ja myös sanoo sen ääneen. Kesällä 2016 kyse oli hankinnoista. Puolustusosaston vahvistuksista kohkattiin koko kesän ajan. Lopulta Conte sai ”vain” David Luizin ja Marcos Alonson.

[readmore from=Antonio-Conte]

Samaa virttä laulettiin myös viime kesänä. Contella oli ihan aiheellisesti syytä huoleen, sillä valioliigamestaruus tarkoitti tälle kaudelle otteluruuhkaa myös Mestarien liigan puolella. Se oli Contelle isku vasten kasvoja, että Nemanja Matic myytiin suoralle kilpailijalle. Diego Costankin kanssa sukset menivät ristiin, joten uusi hyökkääjäkin tarvittiin.

Ja kyllähän Chelsea-johto tietyllä tapaa vastasikin huutoon. Tuli Álvaro Morataa, Tiemoué Bakayokoa, Danny Drinkwateria, Antonio Rüdigeriä ja Davide Zappacostaa. Ja nyt vielä tammikuussa Emerson Palmieria, Olivier Giroud’ta ja Ross Barkleya. Eli ei Conte nyt ihan voi niinkään sanoa, etteikö mitään hänen toiveitaan olisi toteutettu siirtomarkkinoilla. Ei kuitenkaan tarpeeksi.

Tammikuun siirtoikkuna vasta umpeutui, mutta taas oli Conte vaatimassa uusia vahvistuksia, ”jotta joukkue olisi kilpailukykyinen”.

Tarkoituksellisia ulostuloja?

No, ei se tietynlainen kitinä pelaajahankintoihin ole jäänyt. Nyt kun Conte on alkanut esiintyä potkuhuhuissa, mies toivoi julkisesti, että Chelsea-johto julkaisisi tiedotteen, jossa Contelle annetaan täysi tuki (lue tästä).

Tilannetta ei helpota yhtään se, että Conte on flirttaillut paluulla Italiaan. On alkanut vaikuttaa siltä kuin Conte tökkisi ihan tarkoituksella seurajohtoa ja odottaisi potkuja. Tarinan konna olisi seura eikä Conte, joka vielä saisi mukavan kompensaation. Tämä on toki puhdasta spekulaatiota, mutta tuskin olen ainoa, jolla tällainen ajatus on käynyt mielessä.

Chelsean pelaajisto seisoo ainakin julkisesti Conten takana. Mutta onkohan sekään enää ihan niin. Ajoittainen julkinen kritiikki ei välttämättä uppoa positiivisella tavalla pelaajiin. Entä mitä mieltä pelaajisto oli tapaus Diego Costasta? Tai John Terryn lähdöstä?

Contella olisi seurajohdon suuntaan todennäköisesti enemmän sananvaltaa, jos tulokset olisivat parempia. Mutta jos häviää peräkkäin Bournemoutille 0-3 ja Watfordille 1-4, niin siinä voi asettua saman tien peilin eteen ja katsella pitkään. Vaikka Chelsea ei olisi tehnyt yhtään hankintaa, Bournemouthin ja Watfordin pitäisi kaatua. Tai ainakaan ei pitäisi tulla tuollaista turpasaunaa.

Neljä isoa peliä näyttää suunnan

No mitä seuraavaksi tapahtuu?

Chelsea-johto on tällä hetkellä pattitilanteessa. Contesta ehkä jo haluttaisiin luopua, mutta valmentajanvaihdosta tuskin tehdään juuri nyt. Chelsea kun kohtaa seuraavan reilun kuukauden aikana molemmat Manchesterin joukkueet Valioliigassa ja Barcelonan kahdesti Mestarien liigan neljännesvälierissä. Noihin peleihin Chelsea tuskin haluaa lähteä uudella valmentajalla.

[readmore from=mielipide]

Nuo pelit näyttävät muutenkin suunnan koko kaudelle. Ne kertovat, voidaanko Chelsean kausi vielä pelastaa vai tuleeko siitä täysi katastrofi. Tämän hetken tilanne näyttää siltä, että Chelsea häviää kaikki neljä peliä, Barcelonalle ja Man Citylle vielä ihan pystyyn.

Ehkä niin käy, ehkä ei. Sillä ei Conten kannalta välttämättä ole mitään merkitystä. Sen verran ahkerasti mies on omaa kuoppaansa kaivanut, etten ihmettelisi jos Chelsea-johdolla olisi jo ihan toinen mies valmiina ensi kauden valmentajaksi.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila