Mixun Special One: Mixu Paatelainen täräyttää – ”Arsenal putosi kelkasta”

Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen näkee, että Arsenalin mahdollisuudet top 4 -sijoitukseen alkavat olla häviävän pienet. Tappio Tottenhamille kasvatti eron yläkerran viivalle jo seitsemään pisteeseen.

Sitä ennen: Mixu, oma kautesi alkoi tappiolla. Miten paljon harmittaa?

– Kuin pientä oravaa. Jäi ainakin nälkää seuraavaan matsiin. Punainen kortti meille jo ensimmäisellä jaksolla ja viime hetkien maali… Se siitä ja uutta putkeen.

Kaukana Englannissa pelattiin isoilla panoksilla. Mikä on kierroksen yhteenveto?

– Pääottelussa Tottenham voitti Arsenalin. Samalla Tottenham nousi vahvasti takaisin kilpailuun top 4 -sijoituksista, kun Arsenal taas putosi kelkasta.

– Mielestäni Arsenalin mahdollisuudet mennä ensi kaudeksi Mestarien liigaan sarjan kautta alkavat olla todella pienet. Neljän sakkiin on nyt seitsemän pistettä matkaa – onko se vähän vai onko se paljon? Kun ottaa huomioon tämän kauden kulun, se on paljon.

Olitko tyytyväinen Lontoon derbyn tasoon?

– En ensimmäiseen jaksoon. Kumpikin pelasi todella varovaisesti eikä matsi näyttänyt lainkaan siltä, kuin Lontoon derbyt yleensä. Taas kerran näkyi, miten iso merkitys pelin viihdyttävyydelle aikaisella maalilla on. Jopa Tottenham otti vähän varmaan päälle, Arsenal sitäkin enemmän.

– Kumpikaan ei pelannut – tai pystynyt pelaamaan – ominaista peliään ensimmäisellä jaksolla. Osittain tämä johtui Arsenalin todella tiiviistä puolustamisesta.

Toinen jakso olikin sitten toinen tarina?

– Kyllä. Tottenham tuli todella kovaa ja hyvin. Ansaittu johtomaali johti myös pelin avautumiseen. Sitä kautta Spurs olisi hyvin voinut tehdä muutaman maalin lisää. Näin ei tapahtunut, joten Arsenalilla oli vielä viime hetkillä saumansa tulla tasoihin. Sinänsä onneksi näin ei tapahtunut, sillä Tottenhamin voitto oli pelillisesti ansaittu.

– Mitään kaneja ei vedetty hatusta tällä kertaa. Tai ehkä se, että ensimmäisen jakson varovaisuus yllätti. Arsenalilla ei ollut varaa hävitä ja epätyypillisesti he lähtivät ehkä vähän tappion välttämisen kautta. Joka tapauksessa, tärkeät pisteet Tottenhamille.

Tämä tasoitti samalla kärkipäätä – etenkin, kun Man United -vihaajat saivat mukavan bonuksen Newcastlelta.

– Man United saa syyttää tappiosta itseään. Noista paikoista pitää tehdä. United teki Newcastlen maalivahdista suuren sankarin. Mutta kaikki kunnia Rafa Benítezille ja Newcastlelle. Heidän taistelunsa palkittiin, Man Unitedin huono keskittyminen hyökkäyspäässä kostautui.

– City otti taas eroa muihin ja mestaruus on nyt niin selvä asia kuin se ylipäänsä voi olla. Mutta eipä tuosta ole epäselvyyksiä ollut pitkään aikaan. Muuten kierros tiivisti kärkipäätä: Man United 56, Liverpool 54, Chelsea 53, Tottenham 52 pistettä.

Chelsea palasi voittojen tielle. Näppärä voitto WBA:sta maanantaina. Onko tämä uusi alku?

– Vaikea sanoa. Chelsea oli hyvä avausmaalinsa jälkeen. Sitä ennen jumbojoukkue WBA oli kohtuullisesti pelissä mukana. Sanoisin, että tämä voitto oli tietynlainen laastari, ei välttämättä parannus. Selkeä voitto on kuitenkin aina henkisesti iso juttu.

– Liverpoolista täytyy sanoa, että he hoitelivat eleettömästi Southamptonin. Ja uudella tyylillä! En tiedä, oliko tämä harjoitus Mestarien liigaa varten, mutta Jürgen Klopp oli jonkin verran peruuttanut yltiöpäisestä prässistä, joukkue vetäytyi normaalia enemmän ja oli sitä kautta todella vaarallinen vastaiskuista.

Kierros ei myöskään muuttanut tyvipään tilannetta. Vai muuttiko?

– Isot muutokset ovat mahdottomia noin tasaisessa sarjassa. Swansea otti taas täyden potin ja taas monelle asiantuntijalle, kuten minulle, laitettiin jauhoja suuhun. Swansea on siitä piristävä tyvipään joukkue, että uudessa komennossa he lähtevät rohkeasti voittamaan pelejä, ei pelkästään välttämään tappioita. Sitä on hieno katsoa.

– Otetaan vähän uusi otanta: sijoitukset 13-19. Kaikki nämä joukkueet kolmen pisteen sisällä. Aika huikeat asetelmat! Ihan hännillä WBA:n tilanne alkaa olla huolestuttava. Joukkue on jäänyt jo seitsemän pistettä putoamisviivasta. Siellä alkaa olla todella kiire.