Alku ei ollut hyvä. Yhdeksän minuuttia pelattu, ja Juventus johti 2-0.

Tässäkö se oli? Näinkö se Tottenhamin hieno kausi Mestarien liigassa päättyy? Kun tosipelit alkavat, nuori joukkue sulaa kuin lumi keväisessä auringonpaisteessa.

Vaan ei sulanut. Tottenham kasasi itsensä. Otti pelin hallintaansa äärimmäisen vaikeassa tilanteessa. Taulussa 0-2 ja joukkue kaukana kotoa – Vanhan Rouvan kotipesässä.

OptaPaolo

@OptaPaolo
694 - Prior to Harry Kane's goal, Gianluigi Buffon had not conceded goals for 694 consecutive minutes between Juventus and Italy (the previous one was Sweden's goal last November). Beat. #JuveTOT

35. minuutilla 1-2 ja tasoihin 71. minuutilla. Toki siihen vaadittiin hieman onneakin. Jos Gonzalo Higuaínin rankkari olisi uponnut riman sijaan maaliin, peli olisi ollut puoliajalla 3-1. Tai jos Gianluigi Buffon olisi ollut tasollaan ja torjunut Christian Eriksenin vapaapotkun. Toisaalta, kävi Juvellakin tuuri, kun Tottenham ei joistain erinomaisista maalipaikoistaan osunut.

Uusi taso

Tottenham on tehnyt Mauricio Pochettinon johdolla vahvaa, loogista ja ennen kaikkea johdonmukaista tulemista. Pelaajahankintapolitiikka on ollut selkeä. Joukkueen kehitysprosessi on ollut selkeä. Tulokset ovat seuranneet perässä.

Valioliigassa ensin viides sija, sitten kolmas ja viime kaudella jo toinen. Tälläkään kaudella mestaruutta ei tule, ei ehkä kakkos- tai kolmossijaakaan. Mutta nyt kehitys näkyy Mestarien liigassa.

Toissa kaudella Tottenham ylsi Eurooppa-liigassa 16 parhaan joukkoon. Viime kaudella Spurs jäi Mestarien liigassa lohkovaiheeseen ja putosi nopeasti Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Tällä kaudella lohkovaiheeseen jääminen ei olisi ollut mikään älyttömän suuri yllätys, niin kovaan lohkoon joukkue arvottiin.

Mutta mitä teki Tottenham? Voitti Borussia Dortmundin sekä kotona että vieraissa JA napsi Real Madridia vastan voiton sekä tasapelin. Lohkovoitto oli todella kova näyte Pochettinon joukkueen prosessista.

[readmore from=Tottenham]

Se olisi nopeasti unohtunut, jos Juventus olisi mennyt neljännesvälierien ensimmäisessä osassa menojaan, kuten yhdeksän minuutin pelin kohdalla näytti. Nyt se ei unohdu, sillä Spurs näytti erinomaisen teknis-taktisen pelaamisensa lisäksi sellaista henkistä kanttia, jota harvemmin on nähty.

Edelleen on mahdollista, että Tottenham putoaa Juvea vastaan. Edelleen on olemassa se mahdollisuus, että kokematon joukkue sulaa kovassa paikassa. Mutta jo nyt varmaa on se, että Tottenham on valmis ottamaan ratkaisevan askeleen futismaailman eliittiin.

Nyt suurin kysymys kuuluu, pysyykö joukkue kasassa pelaajia ja valmennusryhmää myöten? Se on kokonaan toinen juttu se.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila