Arsenal aloittaa tänään torstaina urakkansa Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Tykkimiehet selvitti tiensä jatkoon lohko H:n voittajana, ja illalla se kohtaa ruotsalaisen sensaatiojoukkueen Östersundin.

Vaikka Arsenal lähteekin ottelupariin suurena ennakkosuosikkina, on joukkueen managerilla Arsène Wengerillä ikävä ongelma. Hänen ainoa vaihtoehtonsa hyökkääjäksi on tuhlaajapoika Danny Welbeck.

Miksi? Koska Euroopan jalkapalloliitolla Uefalla on erikoinen, typerä pykälä säännöissään.

Turha byrokratia

Arsenal sai hiljattain huonoja uutisia. Viime kesän suurhankinta, ranskalaishyökkääjä Alexandre Lacazette on vähintään kuukauden sivussa polvileikkauksen takia. Olivier Giroud taas vaihtoi tammikuussa maisemaa ja suuntasi siirtoikkunan viimeisilä hetkillä Chelseaan.

Entä Pierre-Emerick Aubameyang, Arsenalin ennätyshankinta Borussia Dortmundista? Miksi hän ei saa pelata?

Aubameyang ei ole edustuskelpoinen Eurooppa-liigassa, koska Dortmund tippui tämän kauden Mestarien liigasta lohkokolmosena ja jatkaa pelejään Euroopan seurajoukkueiden ”kakkoskilpailussa”. Aubameyang ei ole tällä kaudella pelannut otteluakaan Dortmundin kanssa Eurooppa-liigassa, mutta hän joutuu seuraamaan uuden seuransa otteita kilpailussa katsomosta, koska Dortmund pelaa siellä keväällä.

– Tiedän, että kaikki seurat ovat yksimielisesti sitä mieltä, että tästä säännöstä on päästävä eroon. Siinä ei ole järkeä, kommentoi Wenger lehdistötilaisuudessa Aubameyangin tilannetta.

Arsenalin toinen tammikuun hankinta Henrikh Mkhitarjan olisi kokenut saman kohtalon, jos hänen entinen seuransa Manchester United olisi pudonnut Mestarien liigasta Eurooppa-liigaan. Mkhitarjan selvisi kuitenkin vähäisemmällä vaivalla. Valioliigassa numeroa seitsemän kantava armenialainen joutuu pelaamaan europeleissä numerolla 77, koska Alexis Sánchez ehti jo edustaa Tykkimiehiä tällä kaudella Eurooppa-liigassa seiskapaidalla.

Arsenalin tilanne on ikävä ja epäonninen. Dortmund sijoittui vaikeassa Mestarien liigan lohkossa huonolla pelaamisella kolmanneksi, eivätkä lontoolaiset voineet sille mitään. Mahdollisuus sille oli aina olemassa, mutta tuskinpa Wenger ja muut päättäjät pohtivat sitä, kun Aubameyangista tehtiin tarjous.

Säännöt ovat kaikille samat, ja vastaavia tapauksia on varmasti ollut ennenkin.

Toivon silti, että Wengerin kritiikki ei jää vain kaikumaan menneisyyteen satunnaisena valitusvirtenä. Äkkiseltään en keksi mitään loogista ja hyvää syytä sille, miksi moinen sääntö on olemassa.

Ville Liimatta
@VilleLiimatta