Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen pitää Manchester Unitedin maanantaista voittoa todella merkittävänä joukkueelle ja päävalmentaja José Mourinholle. United kiri yliajalla urhean Crystal Palacen ohi ja jätti Roy Hodgsonin miehistön putoamisviivan alle.

Mixu, omassa sarjassa tuli voitto. Ei varmaan ihan yhtä dramaattisesti kuin Unitedille maanantaina?

– Ei ihan, mutta tiukka peli meilläkin oli. Mutta maanantain matsi oli massiivinen José Mourinholle ja Unitedille. Pitää näet katsoa sarjataulukkoa vähän pitemmälle. United piti kierroksen jälkeen toisen sijan sarjassa, mutta oleellisempi kysymys on, että Arsenal ja etenkin Chelsea hävisivät. Unitedin ”mestaruusrajalle”, neljännen ja viidennen väliselle viivalle, on nyt jo yhdeksän pisteen kaula.

– Olemme tällä palstalla puhuneet voitetuista ja hävityistä peleistä. Nyt Unitedilla on siis ikään kuin kolmen voitetun ottelun kaula Chelseaan ja Mestarien liigan ulkopuolelle. Ei ihme, että José vaikutti pelin jälkeen niin helpottuneelta.

Crystal Palace ansaitsee kuitenkin hatunnoston yrityksestä – vai mitä?

– Ilman muuta. Palace teki Unitedin illasta todella vaikean. Tietysti heillä oli vähän tuuria ensimmäisessä maalissaan ja toinen tuli Unitedin täydellisen nukahduksen jälkeen. Mutta noin tasaisessa ja tasokkaassa sarjassa kahden maalin takaa nouseminen voittoon yhden puoliajan aikana on kova juttu.

– Vähän kävi sääliksi Palacea. Voi olla, että kauden jälkeen tuota menetettyä pistettä kirotaan ja lujasti. Pitää myös muistaa, että Palace menetti pisteen myös Spursille viime hetkien osumalla.

Mitä ottelu kertoi tämän hetken Man Unitedin iskukyvystä?

– Ei mitään muuta kuin sen, että henkisesti siellä ollaan vahvoja. Mutta noin löysälle puolustamiselle täytyy tehdä jotain ennen tulevia suurotteluja. Viikonloppuna vastassa on Liverpool ja tuollaisella velttoilulla Liverpoolin tehokärjet iskevät Old Traffordin taululle rumat lukemat. Sitten tulee Mestarien liigassa Sevilla – Josén täytyy saada kentälle ihan eri näköinen joukkue jos United haluaa tulevan tuplan hoitaa kunnialla.

– Palace laittoi Unitedin sekaisin 2-2-tasoituksen jälkeen ja oli lähellä tehdä kolmannen maalin. Olen varma, että Carringtonin harjoituskeskuksessa jauhetaan loppuviikko muotoa ja paikkojen pitämistä. Nyt United oli monta kertaa totaalisen levällään. Tosin vaihdot omalla tavallaan sekoittivat puolustamista, mutta toisaalta toivat hyökkäykseen niin paljon voimaa, että ottelu kääntyi.

Entä muu kierroksen sato?

– Chelsea pani kohtuullisesti kampoihin Citylle, mutta se ei tällä hetkellä riitä. Vaaditaan täydellinen onnistuminen ja samalla Cityn heikko peli, että joukkue on horjutettavissa. Kyllä Manchester City on täysin omassa luokassaan, kuten on ollut koko kauden.

Entä Arsenal?

– Arsenalin liigakausi on viimeistään nyt paketissa. Olen ihan varma, että Arsenal pelaa tästä eteenpäin vain ja ainoastaan Eurooppa-liigan ehdoilla. Top neljään sarjan kautta on 13 pistettä matkaa! Ei onnistu. Arsène Wenger voi vielä pelastaa kautensa voittamalla Eurooppa-liigan ja menemällä takaovesta Mestarien liigaan.

– Tosin arpa ei ollut Gunnersille ihan paras mahdollinen: AC Milan jo tässä vaiheessa kilpailua on kova haaste. Toisaalta, parhaimmillaan Arsenal on todennäköisesti Eurooppa-liigan tasokkain joukkue.

Ja häntäpää jatkuu tiukkana…

– Kyllä, edelleen. WBA ei voittanut omaa otteluaan, joten mielestäni heidän lähtönsä on jotakuinkin varma. Siitä eteenpäin on taas tasaista. Sanoisin, että Watfordin yhdeksän pisteen ero putoamisviivalle on riittävä jo nyt. Eli nostan Watfordin keskikastiin yhdessä Burnleyn ja Leicesterin kanssa.

– Muilla riittää vielä paljon pelaamista. Noin tasaisessa alakerrassa tasapeleillä ei pitkälle pötkitä. Voittoja tarvitaan ja mieluusti putkeen. Yhdelläkin voitolla voi tulla nopeita, tosin vähän kosmeettisia, muutoksia. Swansea oli putoamisviivan alla ennen viikonlopun kierrosta, mutta voitolla joukkue ohitti viisi joukkuetta… Se kertoo Valioliigan tämän kauden taistelusta.