Wenger out, Wenger out, Wenger out. 68-vuotiasta Arsenal-manageria on huudeltu ulos jo niin pitkään ja niin laajasti, että ”professori Arsène Wengeristä” on tullut globaali naurunaihe. Milloin Australiassa, milloin Afrikassa ja milloin suomalaisessa penkkarirekassa on välitetty samaa viestiä: Wenger out.

Kuva: Getty Images

Wenger johtaa Valioliigan ottelutilastoa – kenties ikuisesti – ja on voittanut muun muassa kolme valioliigamestaruutta. Tasaisesti kärkipään sijoituksia tuonut ura Arsenalissa alkoi jo vuonna 1996, kolme vuotta ennen eilisen vastustajan AC Milanin maalivahdin Gianluigi Donnarumman syntymää.

Wengerin viimeisestä valinnasta Valioliigan vuoden valmentajaksi tulee kuitenkin kuluneeksi jo 14 vuotta (tänä vuonna ei uutta valintaa tule kohdalle osumaan), eikä hän ole saanut edes kuukauden valmentajan titteliä kohta kahteen ja puoleen vuoteen. Tulokset ovat sukeltaneet ja viime kaudella uljas 20 vuoden Mestarien liiga -putkikin meni poikki.

Tälläkin kaudella Valioliigan kärkinelikko on Arsenalilta karkaamassa. Syy ei välttämättä ole yksin Arsenalin ja Wengerin, sillä samaan aikaan Valioliigan muut suurseurat ovat saaneet pelinsä raiteilleen. Vaikka Arsenalkin on rikkonut siirtoennätyksensä vuoden sisällä kahteen otteeseen, törsää se yhä hankintoihin pääkilpailijoitaan vähemmän.

[readmore from=Arsene-Wenger]

Sääliä ei silti tunneta, vaan konsensus on, että dinosauruksen täytyy päästä arvokkaalle eläkkeelle. Kriitikoita ei hidasta sekään, että Wenger solmi viime kauden päätteeksi kesään 2019 ulottuvan sopimuksen. Ranskalaisen epäsuosio on nyt suurempi kuin koskaan, sillä Arsenalin kannattajayhdistyksen kyselyssä peräti 88 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Wengerin täytyy lähteä, ja pian.

Wenger IN?

Torstai-iltana Wengerin Arsenal näytti kuitenkin pitkää nenää haukkujille, sillä se haki vieraskentältä San Sirolta komean 2-0 -voiton, ja tarrasi tiukasti kiinni jatkopaikkaan (raportti ottelusta). Saavutus oli komea, sillä kotijoukkue AC Milan ei ollut hävinnyt joulun jälkeen vielä peliäkään. Kapellimestarina hääri helmikuussa yllättäen jatkosopimuksen tehnyt Mesut Özil, joka on kehunut Wengerin valmennusosaamista ja ihmissuhdetaitoja vuolaasti (lue lisää).

Kuva: Getty Images

Arsène Wenger on myöntänyt itsekin, että Eurooppa-liiga on seuran paras (tai ainoa) mahdollisuus päästä ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Eilen peli kulki kuin pendolino, ja Gunners kuuluu epäilemättä Atlético Madridin ohella kilpailun suurimpiin voittajasuosikeihin. On täysin realistinen skenaario, että Arsenal raivaa tiensä kuninkuusluokkaan samaa reittiä kuin José Mourinhon Manchester United viime kaudella.

Mitäs sitten tapahtuu? Kuinka moni uskoo, että Wenger malttaisi olla tekemättä vielä yhtä yritystä Mestarien liigassa, jos tilaisuus aukeaa? Onhan miehen sopimuskin vielä ensi kauden voimassa.

Wengerin mahdollisesta seuraajasta käydään jo ankaria spekulaatioita, mutta siitähän ei ole minkäänlaisia takeita, että manageri jättäisi sopimuskautensa kesken ja siirtyisi syrjään jo tämän sesongin päätteeksi.

Olisihan Eurooppa-liigan titteli ja Mestarien liiga -paikka seuralle, kannattajille ja uudelle valmentajalle mitä parhain läksiäislahja, mutta toisaalta: suurin osa meistä taisi uskoa Wengerin luopuvan leikistä jo epäonnistuneen viime kauden jälkeen, vaan kuinka sitten kävikään?

AFCAMDEN

@AFCAMDEN
You just know Wenger is going to find a way to win the Europa League, get back in the Champions League and then finish 4th and win the FA Cup next season. Wenger 2022. We go again.

Smithy 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

@dgsmith1971
If Wenger or club had come out and said he was off in May no matter what happens this season i'd be creaming about this performance, As he hasn't long term we know what this will mean....More defeats to Watford, Swansea and Brighton next season.

Eli tässäpä teille kysymys, arvoisat Arsenalin kannattajat: Ottaisitteko mieluummin Eurooppa-liigan tittelin ja Wengerin jatkon myös ensi kaudella vai luopuisitteko suosiolla tämän kevään menestyksestä uuden alun nimissä? Siinäpä vasta dilemma.