Kun Real Madrid pelasi keskiviikkona Camp Noulla El Clásicon Barcelonaa vastaan, oli ottelu sille erikoisella tapaa historiallinen. Real Madrid pelasi tuolloin viimeisen ja 176. kerran paidoissa, joita koristi seurajoukkueiden maailmanmestaruutta kuvaileva kangasmerkki. Real Madrid voitti seurajoukkueiden MM-tittelin kolmesti putkeen ja hallitsi titteliä pidempään kuin mikään toinen joukkue jalkapallon historiassa. Tänään se saa seuraajan joko Liverpoolista tai brasilialaisesta Flamengosta.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#OJOALDATO - El Real Madrid ha jugado hoy su último partido oficial después de 176 consecutivos (tres años ininterrumpidos) como campeón del mundo (racha sin precedentes en la historia del fútbol). El próximo sábado, Liverpool o Flamengo se quedarán con la escarapela FIFA.

Dohassa kohtaavat siis UEFA:n Mestarien liigan viimekeväinen voittaja Liverpool sekä Copa Libertadoresin vajaa kuukausi sitten valloittanut Flamengo. Jompikumpi näistä kruunataan lauantai-iltana maailman parhaaksi seurajoukkueeksi. Suosikin paineet ovat Liverpoolilla, sillä voitto on tullut Eurooppaan kuusi kertaa putkeen.

Kovin moni tuskin muisti ennen tätävuotista turnausta, että Liverpool ja Flamengo ovat kohdanneet vastaavissa merkeissä aiemminkin. Elettiin joulukuuta 1981, kun samat seurat asettuivat vastakkain Intercontinental Cupissa. Intercontinental Cupia pelattiin vuodesta 1960 vuoteen 2004, ja sitä pidetään yleisesti seurajoukkueiden MM-turnauksen edeltäjänä. Vastakkain olivat tuolloinkin useimmiten UEFA:n Mestarien liigan sekä Copa Libertadoresin voittajat.

Muistot tuosta 38 vuoden takaisesta kohtaamisesta ovat Flamengon vanhempien kannattajien keskuudessa hienot. Flamengo voitti tuolloin Liverpoolin 3-0, ja tuota ottelua muisteltiin jatkuvasti Flamengon chanteissa myös tämän syksyn otteluissa.

Vuonna 1981 pelipaikkana oli Tokion kansallisstadion, ja molemmilla joukkueilla tuikki eturivin tähtenään todellinen jalkapallolegenda. Flamengoa johti edestä Zico ja Liverpoolin soihtua kantoi Kenny Dalglish.

Jonkinlaista vastaavaa asetelmaa on maalailtu ottelun ympärille nytkin. Gabriel ”Gabigol” Barbosa on pelannut Flamengossa huipputehokkaan vuoden, ja Mohamed Salah on Liverpoolissa todellinen maailmantähti.

Safwan Mohamad 🇵🇸

@SafwanMohamad88
38 years ago it was Dalglish & Zico. Now it's Salah & Gabigol. Bring on the final.

@afdlinshauki @AshleyHilmy (Fan TEGAR Liverpool dalam diam)

#kamigengbola

Flamengo oli 1980-luvun alun kohtaamisen aikoihin huippuvireessä samalla, kun Liverpool etsi itseään ja oli Englannin liigassa vasta sijalla 10. Flamengon ottelurutiineihin kuuluivat sambarytmit ja rukoukset, jotka aiheuttivat huvitusta Liverpoolin pelaajissa.

– Liverpoolin pelaajat pitivät rutiineja outoina ja nauroivat meille. Júnior käytti sitä motivoidakseen joukkuetta. Hän sanoi: ”Katsokaa, he nauravat. Kun astumme kentälle, näytetään, keitä oikein olemme”, Flamengon tuolloisen joukkueen keskikenttäpelaaja Andrade muisteli Guardianin jutussa.

Zico ei ottelussa maalia tehnyt, mutta järjesteli molemmat Nunesin tekemät maalit. Lisäksi yksi osuma syntyi Zicon vapaapotkun paluupallosta.

– Zico oli sen joukkueen mahtavin pelaaja. Hänen rinnallaan oli kuitenkin paljon laatua, Andrade totesi.

Liverpoolin nykyinen valmentaja Jürgen Klopp on todennut ottelua edeltävissä lehdistötilaisuuksissa, ettei seurajoukkueiden maailmanmestaruus saa Euroopassa samaa arvostusta kuin muissa maanosissa. Ei se tehnyt sitä 80-luvullakaan, sillä Dalglish, Graeme Souness ja kumppanit viettivät ottelun alla aikaansa muun muassa golf-kentällä.

– Jos Liverpool olisi voittanut, emme olisi rehvastelleet olevamme maailmanmestareita, Dalglish kirjoitti omaelämäkerrassaan ”My Liverpool Home”.

Reds-luotsi Bob Paisley otti ottelun kuitenkin sen verran tosissaan, että pimitti maalivahti Bruce Grobbelaarilta tietoa tämän isän kuolemasta ottelun alla, jottei veräjänvartijan keskittyminen herpaantuisi. Grobbelaar kuuli suru-uutisen vasta pelin jälkeen.

Liverpoolin nykyinen maalivahti Alisson Becker kertoi ottelun alla seuranneensa seurajoukkueiden MM-turnausta tarkasti jo nuorena poikana. Alissonin haaveisiin tämän turnauksen voitto on kuulunut, eikä hän ottelun merkitystä vähättele.

– Peli on brasilialaisille iso. Luulen kuitenkin, että se on isompi kelle tahansa ottelussa pelaavalle. Ulkopuolelta kilpailu ei saa niin paljon arvostusta, koska siihen osallistuvat pelkät voittajat, Alisson totesi Liverpoolin kotisivujen mukaan.

– Flamengo voitti Libertadoresin, me voitimme Mestarien liigan, Monterrey CONCACAF:in Mestarien liigan, ja monet muut seurat voittivat isoja kilpailuja. Ja täällä sitä ollaan.

– Meille tämä on tärkeä juttu. Haluamme saada nimemme seuran historiaan Liverpoolin ensimmäisinä voittajina. Yritämme parhaamme.

[readmore from=Seurajoukkueiden-MM-turnaus]

– Flamengon kannattajista aistii ottelun merkityksen. Luulen, että edellisessä pelissä oli yli 10 000 Flamengon fania. Peli on kuitenkin iso myös meille, Alisson korostaa.

Liverpool saanee kokoonpanoonsa mukaan keskiviikon välierästä sairauden vuoksi sivussa olleen Virgil Van Dijkin sekä lihasvammasta kärsineen Georginio Wijnaldumin.

Ottelu Liverpool-Flamengo alkaa kello 19.30, ja sitä voi seurata C Moren kanavilla.