Tänään, tiistaina, pelataan jalkapallon rahakkaimmaksi otteluksi kutsuttu Mestaruussarjan nousukarsinnan finaali, jossa kohtaavat Brentford ja Fulham. Wembleyllä pelattavan näytöksen voittaja nousee Leedsin ja West Bromwichin kanssa Valioliigaan.

BBC:n mukaan Brentford tienaisi voitosta noin 176 miljoonaa euroa ja Fulham noin 148 miljoonaa euroa. Jättisummien ja pääsarjan parrasvalojen lisäksi ottelun panoksia kasvattaa myös se, että Brentford ja Fulham ovat molemmat Länsi-Lontoosta.

Joukkueiden stadionien välillä on vain muutama kilometri, joskin Brentford on muuttamassa pois Griffin Parkilta, joka on toiminut sen kotipyhättönä 116 vuotta. Uusi Brentford Community Stadium on rakentumassa tänä kesänä Griffin Parkin naapurustoon.

Fulham pelasi Valioliigassa viimeksi kaudella 2018-19, joten seura tavoittelee pikaista paluuta pääsarjaan. Mökkiläiset pelasivat Valioliigassa 13 kautta putkeen, kunnes lähtivät keväällä 2014 neljän vuoden vierailulle Mestaruussarjaan.

Brentford on viimeksi pelannut pääsarjajalkapalloa kaudella 1946-47.

Sekä Brentford että Fulham jäivät Mestaruussarjan runkosarjassa kahden pisteen päähän hopeajoukkue West Bromwichista, joka lunasti suoran nousun Valioliigaan.

Nousukarsintoihin lontoolaiset saivat seurakseen kaksi joukkuetta Walesista, Swansean ja Cardiffin. Brentford kaatoi Swansean yhteismaalein 3-2 ja Fulham kukisti Cardiffin samoin lukemin.

Nousukarsinnan finaali alkaa kello 21.45, ja se näkyy suorana V sport jalkapallo -kanavalla sekä suoratoistopalvelu Viaplayssa.

Managerien kommentit

Mestaruussarjan runkosarjassa Brentford voitti molemmat ottelunsa Fulhamia vastaan. Brenfordin päävalmentaja Thomas Frank tietää kuitenkin, että Wembleyllä pelattavia otteluita ei voi verrata sarjapeleihin. Tanskalaisluotsin mukaan Brentford lähtee illan koitokseen nöyränä, mutta isoin tavoittein.

– He [Fulham] ovat isompi seura. Tämä ei ole mitään psyykkaamista, se on fakta, sanoi Frank BBC:n mukaan.

– He putosivat Valioliigasta viime vuonna ja heillä on [pudonneille joukkueille jaettavaa] laskuvarjorahaa.

Frank toimi Brentfordissa apuvalmentajana, kunnes hänet nostettiin päävastuuseen lokakuussa 2018. Kuva: Getty Images

– He pelasivat nousufinaalissa kaksi vuotta sitten ja heidän joukkueessaan on enemmän kokemusta tällaista ottelua varten kuin meillä.

– Kyllä, voitimme heidät kahdesti, ja ehkä se antaa meille hieman itseluottamusta, mutta finaali on oma tarinansa.

Fulhamin managerina toimii seuraikoni Scott Parker, joka pelasi oman uransa viimeiset vuodet Craven Cottagella. Hänet nostettiin apuvalmentajan paikalta Fulhamin käskyttäjäksi viime vuoden helmikuussa. Parker ei onnistunut estämään putoamista, mutta hän sai pitää pestinsä ja on nyt nostamassa Fulhamia takaisin Valioliigaan.

– Tiesin, että tästä kaudesta tulee meille valtava haaste.

– Joukkueiden pudotessa syntyy isoja haavoja, ja meillä oli heikko jakso.

Parker pelasi Valioliigassa 369 ottelua ja esiintyi Englannin A-maajoukkueessa 18 kertaa. Kuva: Getty Images

– Suurimpana haasteena oli tietysti istuttaa filosofia ja oikea identiteetti kentällä.

– Tämä on ollut vaikea kausi, koska ei ole mitään taikasauvaa, jolla noustaan heikosta mentaliteetista taistelemaan sarjan voitosta.

– Minusta olemme kehittyneet valtavasti siitä, missä olimme. Tämä on kehittyvä ja sitkeä joukkue.

Maalitykit vastakkain

Brentford oli koko Mestaruussarjan runkosarjan tehokkain joukkue 80 osumallaan. Siitä kuuluu iso kiitos BMW-kolmikolle, eli Saïd Benrahmalle, Bryan Mbeumolle ja Ollie Watkinsille.

He viimeistelivät yhteensä 57 maalia, eli yli 70 prosenttia kaikista Brentfordin osumista.

Benrahman odotetaan pelaavan ensi kaudella Valioliigassa – joko Brentfordissa tai jossain muualla. Kuva: Getty Images

Illalla vastakkain ovat Mestaruussarjan tämän kauden parhaat maalintekijät. Fulhamin Aleksandar Mitrović nappasi maalikuninkuuden 26 osumallaan jättäen Watkinsin vain yhden maalin päähän.

Myös Mitrović kantoi valtavan vastuun joukkueensa tehoista. Hänen toimesta syntyi noin 40 prosenttia Fulhamin runkosarjan maaleista.

Serbialaishyökkääjä jätti loukkaantumisen takia väliin molemmat välieräottelut Swanseaa vastaan, mutta Parker on sanonut, että hänellä on tänään kaikki pelaajat käytettävissä. Brentford lähtee finaaliin ilman suurempia kokoonpanohuolia.

Suomalaisväriä Valioliigaan?

Sekä Fulhamilla että Brentfordilla on riveissään suomalaista osaamista.

Hyökkääjä Terry Ablade on edustanut Fulhamia kesästä 2018 lähtien siirryttyään seuraan FC Jazzista. Tällä kaudella Ablade, 18, on pelannut Fulhamin alle 18- ja 23-vuotiaiden joukkueissa.

Brentfordissa taas pelaavat keskikenttäpelaaja Jaakko Oksanen ja hyökkääjä Marcus Forss, jotka ovat saaneet jo maistiaisensa edustusjoukkueessa pelaamisesta.

Oksanen, 19, lähti Lontooseen tammikuussa 2018 Helsingin Jalkapalloklubista. Hänet on merkattu Brentfordin reservijoukkueen pelaajaksi, mutta Oksanen on päässyt ykkösmiehistön peleissä kolmesti kentälle ja istunut useissa otteluissa vaihtopenkillä.

Forss, 21, on pelannut Englannin kentillä jo 13-vuotiaasta asti. Hän oli pitkään kirjoilla West Bromwichin organisaatiossa, mutta siirtyi Brentfordiin kesällä 2017.

Forss debytoi Brentfordin edustusjoukkueessa viime kaudella. Kuva: Getty Images

Hän oli yksi alkukauden kuumimmista nimistä Englannin alemmilla sarjatasoilla pelatessaan lainalla Ykkösliigan AFC Wimbledonissa. Forss tahkosi kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla 18 ottelua, joissa hän onnistui maalinteossa yhteensä 11 kertaa. Forssin menestyksekäs lainapesti päättyi kuitenkin harmillisesti takareisivammaan, jota seurasi leikkaus ja puolen vuoden kuntoutusjakso.

Forss on mainitusta suomalaiskolmikosta kenties lähimpänä murtautumista edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, mutta hänellä on Yle Urheilun haastattelussa realistiset odotukset ensi kaudesta.

– Siinä mielessä loukkaantuminen tuli väärään aikaan, että jos olisin saanut koko kauden alle, niin ensi kaudella olisin jatkanut vain ylöspäin.

– Näyttää siltä, että ainakin yksi kausi menee vielä lainalla. Toki on todennäköisempää päästä pelaamaan, jos joukkue on Mestaruussarjassa. Mutta toivotaan, että nousemme Valioliigaan.