Manchester Cityn leiristä kantautui lauantaina todellinen sokkiuutinen. Puolustaja Benjamin Mendylle luettiin perjantaina syytteet useista seksuaalirikoksista. 27-vuotiasta Mendyä epäillään neljästä raiskauksesta ja yhdestä seksuaalisesta pahoinpitelystä.

The Athletic hämmästelee maanantaina julkaisemassaan jutussa, kuinka toimeton Manchester City on Benjamin Mendyn suhteen. Nyt hänet on suljettu joukkueen toiminnan ulkopuolella – joskaan vankeudessa ollessaan osallistuminen ei muutenkaan mahdollista olisi – mutta Mendy pelasi viimeksi vain reilut kaksi viikkoa sitten ottelussa Tottenhamia vastaan. Ranskalainen pelasi elokuussa kaksi peliä, Community Shieldin Leicesteriä vastaan ja jo mainitun Tottenham-pelin, oli Norwichia vastaan vaihtopenkillä ja sivussa vasta lauantain Arsenal-ottelusta.

Valtaosalla Tottenham-Manchester City -ottelua seuranneista ihmisistä ei tietysti ollut aavistustakaan siitä, että poliisi tutki Cityn numero 22:ta naisen raiskaamisesta kotonaan. Yleisö ei tiennyt myöskään, että Mendy pidätettiin epäiltynä seksuaalirikoksesta jo viime marraskuussa. The Athleticin mukaan Manchester Cityn johtohenkilöt asioista kuitenkin tiesivät, mutta päättivät olla hyllyttämättä pelaajaansa.

The Athleticin mukaan olisi absurdia ajatella, että jollain muulla alalla työnantaja katsoisi sormien läpi työntekijänsä raiskausepäilyä. Se odottaakin saavansa Manchester Cityltä jonkinlaisen selityksen, kunhan oikeudenkäynti on ohi.

Cityn tiedossa on sen mukaan ollut, että Mendy pidätettiin marraskuussa seksuaalirikoksesta epäiltynä. Siitä huolimatta hän pelasi Cityn paidassa seuraavien yhdeksän kuukauden aikana 18 ottelua, teki pari maaliakin ja sai suitsutusta seuran kotisivuilla.

Neljän epäillyn raiskauksen uhreina on kolme eri naista, ja syytökset ajoittuvat pitkälle aikavälille. Ensimmäisen teoista epäillään tapahtuneen viime marraskuussa ja viimeisimmän viime viikolla. Lisäksi Mendyn syytelistalla on tammikuussa tapahtunut seksuaalinen pahoinpitely.

Koko tämän ajan Manchester City salli Mendyn jatkaa pelaamista, koska syytteitä häntä kohtaan ei oltu nostettu. Kukaan ei myöskään nostanut päätöksestä kohua, sillä Manchester Cityn ja poliisin ulkopuolelta kukaan ei edes tiennyt poliisitutkinnasta. City piti kaiken visusti salassa viime torstaihin saakka. Tuolloin Cheshiren poliisi tiedotti, että Mendyä odotetaan seuraavana päivänä oikeuteen.

The Athletic pitää Manchester Cityn tekemää ratkaisua erittäin yllättävänä rikosepäilyjen vakavuuden huomioiden. Vertailukohdaksi se esittää Evertonin heinäkuussa tekemän päätöksen. Everton hyllytti tuolloin pelaajansa, joka pidätettiin lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi, vaikkei syytteitä häntä kohtaan nostettukaan. Everton piti syytteitä niin vakavina, että se päätti toimia välittömästi. Manchester City päätti päinvastoin.

City vetosi ratkaisussaan ilmeisesti siihen, että pelaajayhdistyksen ja Valioliigan sääntöjen mukaan seurat voivat hyllyttää pelaajan 14 päivän ajaksi rikostutkinnan vuoksi. Hyllytystä voi kuitenkin jatkaa, jos pelaaja suostuu siihen. Cityllä olisi siis ollut mahdollisuus hyllyttää Mendy jo paljon aiemmin, mutta se päätti toimia toisin.

The Athletic kuitenkin muistuttaa, että päätökseen on varmasti vaikuttanut sekin, että tapaus pysyi julkisuudelta piilossa. Evertonin tapaus nousi hetkeksi mediahuomion keskiöön, joten seuran oli lähes pakko toimia, jottei se vaikuttaisi hyväksyvän pelaajansa epäiltyjä rikoksia.

Lehti muistuttaa myös siitä, että mitenkään ainutlaatuinen tällainen pelaajan suojelu tai hyllyttämättä jättäminen vakavien rikosepäilyjen kohdalla ei ole. Siitä on runsaasti tapausesimerkkejä, etteivät seurat pidä tiukkaa linjaa pelaajiaan kohtaan.

Sheffield Unitedin Ched Evans tuomittiin raiskauksesta huhtikuussa 2012 ja sai viiden vuoden vankilatuomion. Oikeudenkäynti oli vasta kauden lopussa. Evans teki Unitedille 35 maalia ja hänet valittiin Ykkösliigan kauden tähdistöjoukkueeseen. Sheffield United ei hyllyttänyt Evansia kevään aikana, vaan hän sai pelata kauden loppuun. Evans itse kielsi kaikki syytteet alusta lähtien, ja vuonna 2016 hänen tuomionsa kumottiin korkeammassa oikeusasteessa.

West Bromwich ei puolestaan ikinä hyllyttänyt Lee Hughesia, joka ajoi autollaan 56-vuotiaan moottoripyöräilijän päälle vuona 2003. Motoristi kuoli turmassa, ja Hughes pakeni paikalta. Hughes pelasi samalla kaudella vielä 17 ottelua, kunnes sai kauden päätyttyä kuuden vuoden vankeustuomion.

Leeds katsoi sormien läpi vuonna 2000 sitä, kuinka Jonathan Woodgate ja Lee Bowyer pahoinpitelivät kadulla aasialaistaustaisen opiskelijan henkihieveriin.

– Minulla ei ollut oikeutta riistää kahdelta työntekijältäni mahdollisuutta tehdä työtään, Leedsin silloinen puheenjohtaja Peter Ridsdale perusteli ratkaisua omaelämäkerrassaan.

The Athletic muistuttaa, että Manchester City on aina ollut erittäin tietoinen PR-imagostaan, ja päätöksen Mendyn rikostutkinnan ja pidätyksen pitämisestä salassa teki seuran ylin johto. Sen mukaan tapaus toimii esimerkkinä siitä, kuinka jalkapalloseurojen prioriteetit saattavat joskus vakavasti hämärtyä.

Syyttömyysolettama koskee luonnollisesti jalkapalloilijoitakin, mutta siitä huolimatta The Athletic kysyy perustellusti, ovatko jotkut rikosepäilyt niin vakavia, että seurojen olisi toimittava mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Esimerkiksi nyt raiskausepäilyt.

Sunderland hyllytti Adam Johnsonin vuonna 2015, kun hänet pidätettiin epäiltynä seksuaalisesta kanssakäymisestä 15-vuotiaan tytön kanssa. Hyllytys kuitenkin kesti vain kaksi viikkoa, ja Johnson sai jatkaa pelaamista sen jälkeenkin, kun Sunderlandin toimitusjohtaja Margaret Byrne oli nähnyt kirjallisia todisteita Johnsonin poliisikuulusteluista, joissa hän myönsi syyllistyneensä rikokseen. Myöhemmin Johnson sai kuuden vuoden vankeustuomion.

Byrne myönsi myöhemmin tehneensä ”pahan arviointivirheen” ja erosi, mutta vastaanotti silti 750 000 punnan erokorvauksen allekirjoitettuaan seuran kanssa vaitiolositoumuksen.

On ymmärrettävää, ettei Manchester City esitä Mendya koskevia lausuntoja prosessin ollessa kesken, koska Mendyllä on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin. Kun tuomio on luettu, on kuitenkin paikallaan kysyä, miksi seura peluuttaa pelaajia, jota epäillään seksuaalirikoksista.

Vaikka The Athletic ei Cristiano Ronaldoa mainitsekaan, käy myös portugalilainen supertähti esimerkkinä jalkapallomiljonäärien erityiskohtelusta. CR7 on tietenkin yksi kaikkien aikojen pelaajista, joka haalii pelillisillä ansioillaan yhä uusia tunnustuksia ja yhä räväkämpiä ylistyssanoja. Puhuttelevaa on kuitenkin sekin, kuinka laajasti media on vaiennut Cristiano Ronaldon vuosien takaista raiskausepäilyä koskien.

[readmore from=Benjamin-Mendy]

Cristiano Ronaldo pelasi tapahtumahetkellä vuonna 2009 vielä Manchester Unitedissa, kun nuori nainen Kathryn Mayorga väitti pelaajan raiskanneen hänet Las Vegasissa. Cristiano Ronaldo maksoi Mayorgalle tuhdin rahasumman, jotta tämä pitäisi asian omana tietonaan. Kun Mayorga tuli vuonna 2018 asian kanssa esiin – Football Leaksin ja Der Spiegelin myötävaikutuksella, maksoi Cristiano Ronaldo hänelle tiettävästi lisää, jotta syytteistä luovuttaisiin.

Nevadan osavaltiossa on edelleen käynnissä rikostutkinta Cristiano Ronaldoa koskien, mutta Manchester Unitediin palannut hyökkääjä ei ole Nevadaan matkustanut syytteisiin vastaamaan. Mayorga vaatii edelleen Cristiano Ronaldolta jättimäisiä korvauksia.