Reilu vuosi sitten syntynyt pelaajasopimus Manchester Unitedin kanssa saattaa kummitella Donny van de Beekin mielessä vielä pitkään. On varsin hyvin dokumentoitua, miten vähän mahdollisuuksia hollantilainen, keskikentän keskustan peluri seurassa on saanut.

Oli jo etukäteen kyseenalaista, miten van de Beek mahtuu joukkueeseen, jossa hänen tullessaan huseerasivat jo esimerkiksi sellaiset nimet kuin Paul Pogba ja Bruno Fernandez.

LUE ENNEN SIIRRON VAHVISTUMISTA ILMESTYNYT NÄKÖKULMAJUTTU TÄÄLTÄ

Old Traffordin kutsu oli kuitenkin mitä ilmeisimmin hollantilaisen mielessä vastustamattoman vahva, eikä Ajaxin päässäkään noin 40 miljoonan euron siirtosumma suorastaan tökkinyt.

Ole Gunnar Solskjær hymyilevine hahmoineen on toistuvasti lupaillut 24-vuotiaalle näytön paikkoja. Hän onkin saanut niitä; yli vuoden pestin aikana Valioliigaa yhteensä 517 minuuttia. Tällä kaudella van de Beek on esiintynyt samassa sarjassa kuuden peliminuutin edestä.

Kilpailu on kovaa, ja jo vuonna 2017 Hollannin A-maajoukkueeseen murtautuneen pelaajan leirin on pitänyt tietää se jo ennen tämän sitoutumista Unitediin, aina vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuksella. Seura tuntuu hallinnoivan tilannetta kuin suuret levy-yhtiöt bändejä; levytyssopimus kestää niin pitkään, että lopulta toiminta kuihtuu kesken – kilpailijat eivät kuitenkaan pääse hyötymään. Evertonin kerrotaan olleen lähellä ainakin lainapestiä van de Beekin kanssa jo viime kesänä – kunnes Unitedista ilmoitettiin, ettei sellainen sittenkään tule kyseeseen.

Nyt eletään maaottelutaukoa – jonka van de Beek viettää Manchester Unitedin harjoituskeskuksessa. Muiden pelaajien kansallisten komennusten lähes autioksi jättäneet seinät kaikuvat pelaajalle masentavaa viestiä; tuntuman puute seurajoukkueessa pudotti hänet myös Oranjen riveistä.