Arsenalin manageri Mikel Arteta puhui tavalliseen tapaan medialle, ennen lauantai-iltapäivän Leicester-kohtaamista Valioliigassa.

Vielä perjantaina joukkueensa terveystilanteesta poikkeuksellisen vaitonainen manageri kävi läpi muun muassa Gunnersin alakerran tilannetta, joka on kenties paras pitkiin aikoihin. Kesällä saapuneet Ben White ja Takehiro Tomiyasu ovat nousseet täydentämään puolustusta sellaisella ryminällä, että esiin on nostettu jopa aina vaarallinen vertailu.

Lee Dixonin, Tony Adamsin, Steve Bouldin ja Nigel Winterburnin muodostaman linjan vihjataan nyt olevan saamassa seuraajan.

– Se nelikko oli ikoninen. Historiassa ei ole kovin montaa jaksoa, jona yhden kenttäalueen pelaajista tulee ikäänkuin oma olentonsa. Ehkä Barcelonan aikainen Lionel MessiLuis SuárezNeymar -trio on jotain vastaavaa, toimittaja Amy Lawrence kuvaili taannoin.

Arsenalin sisällä tiedetään, vaikkapa Patrick Vieira -vertailujen ansiosta, miten vaarallisia tällaiset rinnastukset voivat olla. Ei Artetakaan sellaista itse tee, mutta antaa toimittajille siihen avopaikan.

– Potentiaalia siihen on, espanjalainen sanoo kysyttäessä, voisiko Whiten, Tomiyasun, Gabrielin ja Kieran Tierneyn muodostama nelikko pelata yhdessä vielä viiden-kuudenkin vuoden päästä.

– Sekä heidän yksilöllinen tasonsa että se, miten he täydentävät toisiaan, antavat siihen mahdollisuuden – samoin kuin tietysi heidän ikäryhmänsä.

Nelikon keski-ikä on nyt 23 vuotta.

Juuri tällä kertaa Arteta nostaa yhden ”ketjun” pelaajista yli muiden.

– Gabrielin paluu on ollut täysin oleellista. Häneltä meni polvivamman vuoksi koko pre-season ohi, mutta takaisin tullessaan hän on osoittanut uudenlaista kypsyyttä. Hän on muuttanut elämäntyyliään, parantanut kielellistä osaamistaan, ja sen lisäksi hänellä on kaikki huipputopparin ominaisuudet.