Newcastlen manageri Eddie Howe hyväksyy sen, että häneltä kysytään seuran saudiarabialaisista omistajista, mutta sanoo, että hänen erityisosaamisensa koskee jalkapalloa.

Howe sai kritiikkiä osakseen, kun hän ei viime viikonloppuna halunnut kommentoida Saudi-Arabian päätöstä teloittaa 81 ihmistä yhden päivän aikana.

[readmore from=Newcastle]

Saudi-Arabian sisäministeriön mukaan teloitettujen rikosnimikkeet vaihtelivat militanttiryhmiin liittymisestä ”poikkeaviin uskomuksiin”.

– Nämä 81 henkilöä tuomittiin erilaisista rikoksista, kuten viattomien miesten, naisten ja lasten murhasta, ministeriön lausunnossa sanottiin Reutersin mukaan.

Teloitettujen määrä oli poikkeuksellisen suuri yhdelle päivälle, sillä Saudi-Arabia teloitti koko viime vuonna 67 ihmistä.

Newcastle siirtyi viime syksynä 305 miljoonan punnan kaupassa Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtaman konsortion haltuun. PIF:n puheenjohtajana toimii Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman.

Valioliiga hyväksyi Newcastlen omistajavaihdoksen PIF:n käsiin, koska se kertoi saaneensa ”oikeudellisesti sitovat takeet” siitä, että Saudi-Arabian valtio ei johtaisi Magpiesia.

Howe myönsi, että hänestä on vaikea vastata kysymyksiin, jotka eivät liity suoranaisesti jalkapalloon, mutta hän ymmärtää, miksi niitä kysytään.

– Jalkapallo on se, mitä osaan ja mitä olen kouluttautunut tekemään, kommentoi Howe BBC:n mukaan.

– Heti kun poikkean siitä sellaiselle alueelle, jossa en tunne olevani pätevä esittämään suurta mielipidettä, menen mielestäni vaaralliselle maaperälle.

– Tämä on vaikea asia kaikille asianosaisille, ja ymmärrän, että kysymyksiä on esitettävä.

– Olen valtavan ylpeä voidessani edustaa tätä jalkapalloseuraa, kannattajia ja kaupunkia, ja yritän luoda joukkueen, josta kaupunki voi olla ylpeä.

– Kaikki energiani menee siihen ja menee jatkossakin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Crystal Palacen kannattajat kritisoivat viime lokakuussa Valioliigan päätöstä hyväksyä Newcastlen omistajavaihdos. Kuva: Getty Images

Newcastlen suhdetta Saudi-Arabiaan on kyseenalaistettu entisestä enemmän Chelsean venäläisomistajan Roman Abramovitšin saamien sanktioiden jälkeen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on asettanut Abramovitšille pakotteita osana vastaustaan Venäjän sotatoimille Ukrainassa, mikä laittoi Chelsean myynnin jäihin.

Howelta kysyttiin, onko hän perehtynyt uutisten puheenaiheisiin.

– Ehdottomasti, olen tehnyt niin ja teen niin jatkossakin.

– On selvää, että osa työtäni nykyaikaisessa jalkapallojohtamisessa on tietää, mitä maailmalla tapahtuu, ja minun on tehtävä niin.

– Mutta jalkapallon on oltava ja se tulee aina olemaan intohimoni ja työni tärkein ydin, ja uskon, että siihen minun on käytettävä aikani.