Valioliigasta tuttujen managerilegendojen Sir Alex Fergusonin ja José Mourinhon kuuluisat lausahdukset on lisätty Oxfordin englannin kielen sanakirjaan, kertoo Goal.

Manchester Unitedissa pokaaleja kahminut Ferguson, 80, puhui vuonna 2003 Arsenalin loppukaudesta ja käytti ilmausta ”squeaky bum time”, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna vinkuvan pepun aikaa.

Mourinho, 59, taas toi kansainväliseen jalkapallokieleen ilmaisun ”park the bus”, joka tarkoittaa linja-auton pysäköimistä. Portugalilaisluotsi kritisoi vuonna 2004 Tottenhamin puolustusvoittoista taktiikkaa, kun hänen Chelseansa oli pelannut Spursia vastaan 0-0-tasapelin.

– Kuten Portugalissa sanotaan, he toivat bussin ja jättivät sen maalin eteen, sanoi Mourinho Tottenhamin pelitavasta.

Myöhemmin ”bussin pysäköimisestä” tuli yleinen sanonta tv-asiantuntijoiden, valmentajien ja kannattajien keskuudessa.

Kaiken kaikkiaan Oxfordin sanakirjan neljännesvuosittaisessa päivityksessä on lisätty 15 jalkapalloon liittyvää sanaa tai lausetta. Fergusonin ja Mourinhon lausahdukset on määritelty seuraavasti:

  • Squeaky bum time = Erityisen jännittynyt ajanjakso, erityisesti kilpailun tai tapahtuman huipentumaa edeltävä ajanjakso
  • Park the bus = Pelataan hyvin puolustusvoittoisella tavalla, tyypillisesti siten, että suurin osa kenttäpelaajista on lähellä omaa maaliaan ja hyökkäyshalukkuus on vähäistä