Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen näki viikonlopun kierroksen erittäin merkityksellisenä. Yksi ottelu on toki pelaamatta, mutta jo pelattujen ottelujen perusteella voi top 4 joutua vielä uuteen uskoon.

Mixu, erittäin mielenkiintoinen viikonloppu nähtiin jälleen kerran. Mitä jäi erityisesti mieleen?

– Tietysti se, ettei mitään lopullisia ratkaisuja näytä syntyvän tyvipäässä vieläkään. Jännityspelit jatkuvat. Toinen asia on se, että keskittyessään jo AS Roma -otteluun, Liverpool pelasi hyvin keskinkertaisen ottelun Stokea vastaa kotonaan. Tämä avasi oven Chelsealle.

Kyllä – Chelsea on herännyt taistelemaan viime hetkillä. Ja seuraava otteluhan on…

– Aivan. Se on Chelsea-Liverpool. Liverpoolilla on jäljellä enää kaksi ottelua sarjassa, Chelsealla kolme. Chelsean rästipeli on Huddersfieldia vastaan, tosin vasta 9. toukokuuta. Mutta jos Chelsean oletetaan voittavan sen, olisi piste-ero Liverpooliin enää kolme pistettä. Ja keskinäisen ottelun voitto nostaisi joukkueet tasapisteisiin.

– Tosin – Chelsean maaliero on huomattavasti Liverpoolia kehnompi, mutta ainakin tuo yhtälö loisi painetta. Pitää tietysti myös muistaa, että Spurs on Chelsean ja Liverpoolin välissä. Chelsea on vain kaksi pistettä Spursin perässä juuri nyt – maanantaina ehkä sitten viisi. Mutta joka tapauksessa on mahdollista, että vielä viimeisellä kierroksella pelataan myös kärkipään panoksesta.

Viikonlopun perustella vaikuttaa myös siltä, että Valioliigan kaksi ensimmäistä sijaa menevät samaan kaupunkiin, Manchesteriin.

– Siltä vaikuttaa. Man United otti tärkeän voiton imagen kannalta Arsenalista. Arsenalin peluuttamisessa näkyi joukkueen päätavoite, Eurooppa Liiga. Mutta se ei vähennä voiton arvoa. José Mourinholle kelpaisi sarjan kakkossija oikein hyvin – ja samalla tietysti voitto piti hyvää tunnelmaa yllä joukkueessa kevään päätavoitetta, eli FA Cupin finaalia, ajatellen.

Mennään häntäpäähän. Mitä huomioita tilanteesta?

– Se, että Roy teki sen taas. Murskavoitto Leicesteristä varmisti käytännössä Palacen sarjapaikan. Samalla tämä oli taas hyvä muistutus siitä, että spekuloinneissa kannattaa aina katsoa, millainen otteluohjelma joukkueilla on. Kun Palacen kohtaloksi maalailtiin putoamista, oli joukkue vaiheessa, jossa vastassa olivat kaikki kärkipään joukkueet. Ne eivät olleet kohtalonpelejä – nämä viimeiset sen sijaan olivat ja ne Palace hoiti hyvin.

– Juuri tämä seikka on hyvä pitää mielessä myös viime metrien putoajaspekuloinneissa.

Mitä tarkoitat?

– Hyvä ystäväni Antti Niemi uskoi jo aiemmin Huddersfieldin putoavan. Syynä oli Huddersfieldin ohjelma. Tuolloin Anan arvioita pidetiin hyvin outona, sillä sarjataulukko näytti Huddersfieldille aika mukavalta.

– Huddersfieldillä on nyt kolme ottelua jäljellä: Manchester City, Chelsea ja Arsenal Arsène Wengerin viimeisessä ottelussa. Pistekin näistä peleistä olisi suuri yllätys, kun City yrittää vielä saavuttaa maagisen sadan pisteen rajan sarjassa ja Chelsea yrittää tarrata Mestarien liiga -oljenkorteen. Southampton on vain kolmen pisteen päässä Huddersfieldista. Ja heidän ohjelmansa on Everton, Swansea ja sitten viimeisenä City.

Niin – Southampton tarrasi viime hetkillä elämänlangasta kiinni.

– Niin teki. Voitto Bournemouthista oli valtava. Swanseakin on vain pisteen päässä ja keskinäinen peli siis edessä. Yllättäen Southamptonin kohtalo onkin pitkälti omissa käsissä. Stoke piti pienoiset toiveet elossa tasapelillä Liverpoolista, mutta säilyminen vaatisi todennäköisesti kahta voittoa. WBA voitti myös, mutta loppukiri alkoi liian myöhään. Pienen pienet saumat ovat toki olemassa, mutta se vaatisi WBA:lta kahta voittoa.

Uskot siis, että kaksi lähtijää on jo saletissa?

– Uskon, että WBA ja Stoke putoavat. Kolmas tuleva Championship-joukkue on vielä täysin auki.