Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen nostaa hattua Huddersfieldin taistelulle sunnuntaina. Se tuotti hämmentävän tärkeän pisteen vieraskentältä.

Mixu, Citylle harvinainen 0-0-tasapeli tuotti pelin jälkeen kaksi iloista joukkuetta… Miten iso piste tuo Huddersfieldille oli?

– Kyllä – Huddersfield pystyi riemuitsemaan täysin sydämin vieraspisteestä, joka saattoi pelastaa heille sarjapaikan. Se oli sitkeän taistelun tulos. City oli tietysti parempi, mutta heilläkin näytti olevan ajatukset jo ottelun jälkeisessä pokaaliseremoniassa.

– Pelin jälkeen oli paljon hymyjä huulilla. Toisen joukkueen kausi toi pokaalin, toisen joukkueen piina jatkuu vielä, mutta vähän helpommin.

Niin, joukkueen loppuohjelmakaan ei ole helpoin mahdollinen…

– Ei ole. Chelsea vieraissa ja Arsenal kotona. Chelsea pelaa vielä neljännestä sijasta ja Arsenal haluaa antaa vielä yhden lahjan Arsène Wengerille. Kuten aiemmin käytiin läpi, ei kukaan odottanut sitä, että Huddersfield olisi ottanut Cityltä pisteen. Ja tuolla pisteellä ero Southamptoniin ja Swanseaan on yhä kolme pistettä kahden sijaan.

Stoken kohtalo sinetöityi viikonloppuna tappioon Palacelle. Palace varmisti paikkansa – mielestäsi odotetusti?

– En missään tapauksessa odottanut, että Stoke tulee tällä kaudella putoamaan. Olin aika vakuuttunut, että paikka keskikastissa on vakiintunut eikä ongelmia olisi ollut. Varsinkin kotona Stoke on perinteisesti ollut paha, ei tällä kaudella.

– Palacelle pitää antaa kunniaa, sillä kauden alku oli kammottava. Roy Hodgson näytti taas kerran, että hän osaa jalkapallomatematiikan: iso panostus oikeisiin otteluihin. Bonuspisteitä ei ns. paremmilta juuri tullut, mutta alemman puoliskon joukkueille Palace ei hävinnyt oikeastaan kertaakaan. Tuossa nähtiin rautainen kokemus.

WBA on herännyt. Mutta…

– Kyllä, liian myöhään. Voitto Spursista oli todella kova suoritus, mutta lähtö on silti sinettiä vailla. Tiistaina Southampton kohtaa vierasottelussa Swansean ja tässä pelissä on massiiviset panokset, myös WBA:n kannalta. Jos ottelu ei pääty tasan, päättyy WBA:n Valioliigataival siihen.

Southampton on myös tekemässä nousua. Joukkue oli lähellä jättipottia Evertonia vastaan. Mutta loppuhetkillä taivas romahti. Miksi?

– Southampton on pelannut järkyttävän määrän tasapelejä tällä kaudella. Niitä on tullut vähän jokaisesta lähtökohdasta. Nyt oli vuorossa se malli, että johto menetettiin viime hetkillä, itse asiassa yliajalla. Piste nosti heidät Bournemouthille hävinneen Swansean edelle maalierolla, mutta kaksi lisäpistettä olisi tehnyt todella hyvää.

– Nuo tulokset joka tapauksessa aiheuttivat sen, että tiistaina pelataan yksi kauden tärkeimmistä yksittäisistä otteluista. Kovin montaa kertaa ei näyttämöllä – vielä illan ainoana otteluna – ole häntäpään peliä, jossa on niin paljon panosta kuin Swansean ja Southamptonin kohtaamisessa.

Kärkipäässä selvisi pari asiaa – ja mutkistui pari. Mitä huomioita sieltä?

– Ensimmäistä kertaa tällä kaudella yksikään neljästä kärkijoukkueesta ei voittanut! City otti tasapelin, mutta Man United, Liverpool ja Tottenham ottivat kaikki nenään. Aika monta kierrosta tähän meni… Tappiosta huolimatta United varmisti käytännössä kakkossijansa Valioliigassa. Sen sijaan Spursille ja Liverpoolille jäi vielä pelattavaa.

– Chelsean voitto Liverpoolista oli merkityksellinen. Jos Chelsea hoitaa oman rästipelinsä Huddersfieldia vastaan kunnialla, ei Liverpool saa hävitä viimeisessä ottelussa Brightonille. Tottenham on myös vielä vaaravyöhykkeellä – sielläkään ei ole varaa lipsahduksiin.