Arsenal on kärsinyt tällä kaudella haasteista avausjaksolla.

Sky Sports avasi Tykkimiesten tilannetta numerojen valossa. Arsenal on tilastojen mukaan koko Valioliigan toiseksi heikoin joukkue avausjaksolla, mutta paras joukkue toisella jaksolla.

Arsenal on tehnyt ensimmäisellä jaksolla yhdeksän maalia (päästänyt 13). Arsenal on osunut toisella jaksolla 26 kertaa (päästänyt 7). Ero on siis huima: Arsenal on johtanut puoliajalla vasta Eurooppa-liigassa ja Englannin liigacupissa.

Arsenal luo toisella jaksolla enemmän paikkoja (65–91), laukoo enemmän (96–114) ja koskee pallon tiuhemmin vastustajan rangaistusalueella (194-227).

Mihin valtava ero perustuu?

Emery säätää, Wenger ei

Sky nostaa esille, että pohjoislontoolaisten päävalmentaja Unai Emery on tehnyt ensimmäisellä jaksolla tai tauolla jo peräti 14 vaihtoa. Tämä on selvästi suurin luku Valioliigassa. Emery on siis osoittanut, että hän pystyy vaikuttamaan pelin kulkuun.

Vertailun vuoksi: Arsène Wenger teki koko viime kaudella ensimmäisellä jaksolla tai tauolla vain yhdeksän vaihtoa Valioliigassa. Jos Wenger antoi poikien pelata, elää Emery pelin sykkeessä herkeämättä. Emery ei pelkää muovata muotoja. Emery yritti kolmella eri ryhmityksellä, kun Tottenham kaatui hiljattain paikalliskamppailussa 4–2.

Emery siis säätää väsymättömästi. Hän on aivan maailman huippuluokkaa tekemään pikaisia muutoksia. Wenger ei pystynyt antamaan tällä saralla juuri lisäarvoa.

Tämä ei saa unohtua. Huippumanagerille maksetaan, jotta hän tekee eron. Emery on osoittanut, että on palkkansa arvoinen kaveri.

Arsenal jaksaa

Arsenal on liikkunut tällä kaudella keskimäärin 115,4 kilometriä ottelussa. Tämäkin on korkein luku Valioliigassa ja kolme kilometriä viime kautta enemmän.

Arsenal siis jaksaa. Arsenal toisaalta prässää aiempaa korkeammalta. Rohkeus palkitaan usein toisella jaksolla, kun vastustaja väsyy, keskittyy heikommin.

Pelin virtaus kiihtyy usein toisella jaksolla. Tämä johtaa etäisyyksien venymiseen. Arsenal on jo varsin hyvä etenemään linjojen väleihin. Jos Arsenal pääsee taskuihin tai kymppialueelle, on joukkue erittäin vaarallinen, sillä Emery haluaa, että joukkueen laitapuolustajat nousevat innolla. Arsenal yrittää täyttää hyökkäyskolmanneksella kentän kaikki viisi vertikaalista kaistaa.

Arsenal yrittää täyttää ”pystykaistat” vielä niin, että nämä viisi pelaajaa todella uhkaavat vastustajaa. Joukkueen laitapuolustajat esimerkiksi liikkuivat viime viikolla Old Traffordilla keskimäärin hyökkääjä Pierre-Emerick Aubameyangia korkeammalla.

Tämä on joukkueen salaisuus. Arsenal on tehnyt tällä kaudella tasan nolla maalia nopeista positiivisista tilanteenvaihdoista, mutta osunut 24 kertaa avoimessa pelissä. Vain Manchester City yltää korkeampaan määrään (36) Valioliigassa. Arsenal siis herää henkiin, kun kentälle syntyy hieman ylimääräistä tilaa, arvokkaita neliömetrejä.

Nyt eletään hetkessä

Emery pohtii aivan varmasti kiivaasti, miten Arsenal voi petrata avausjaksolla.

Hän on uusi valmentaja Valioliigassa ja vasta opettelee sarjan tavoille. Emery tietää jatkossa vielä tarkemmin, miten vastustajat pelaavat ja miten eri olosuhteet vaikuttavat otteisiin.

Emery näyttää samalla mallia. Numeroyhdistelmien sijaan on tärkeää, miten joukkueet pystyvät täyttämään kentän kaistat ja alueet positional play’n periaatteilla. Samalla on tärkeää, että muotoja muovataan ja säädetään vastustajan mukaan.

Tämä herkeämätön ote on siivittänyt pohjoislontoolaiset 21 ottelun tappiottomaan putkeen. Tätä ei saa unohtaa. Jalkapallossa pitää antaa aina arvo nykytuloksille. Ne osoittavat, miten hyvin manageri on onnistunut. Wenger eli turhan kauan etäisillä saavutuksilla. Nyt Emiratesilla eletään hetkessä.