Bosnian ja Hertsegovinan maajoukkuemaalivahti Asmir Begovic tuntee Englannin jalkapallokulttuurin läpikotaisin. Onhan 32-vuotias Begovic viettänyt Englannissa jo 16 vuotta, joista viimeiset 12 valioliigavahtina. Begovic nousi esiin Portsmouthissa, siirtyi sitten Stokeen, josta matka jatkui Chelseaan. Kesästä 2017 lähtien hän on vartioinut Bournemouthin maalia.

Begovicin lapset eivät kuitenkaan isänsä otteita stadioneilla seuraa, sillä maalivahti sai tarpeekseen katsomosta kaikuvista törkyhuudoista. Omankin vapaa-aikansa hän viettää mieluummin muualla kuin katsomoissa. Bosnialainen kaipaisikin jalkapalloon täydellistä kulttuurinmuutosta.

– Useimmissa urheilulajeissa 50 000 ihmistä ei nimittele tuomaria ”v*tun runkkariksi”, Begovic täräytti The Athleticin haastattelussa.

– Se on jalkapallossa ainutlaatuista. Katson kaikenlaista urheilua, ja onhan niissäkin paljon huutelua. Jalkapallossa tuhannet ihmiset kokoontuvat yhteen nimitelläkseen yhtä henkilöä.

– Minusta tunnelma futispeleissä on häpellinen. En ota lapsiani otteluihin. Enkä mene peleihin itsekään, ellen sitten mene kannattamaan jotain ystävääni. Silloinkaan en istu fanien joukossa, Begovic jatkaa.

– Minulla on kaksi lasta. Ajatelkaa kieltä, jota peleissä käytetään. He tulivat yhteen peliini, ja tyttäreni kyseli minulta: ”Isi, miksi se mies pilkkasi sinua?”. Silloin minä päätin, etten tee sitä enää.

Ratkaisua ongelmaan Begovic ei keksi.

– En tiedä, miten se voitaisiin parantaa. Aivan kuin kysyisi ”kuinka parannamme syövän?”. En tiedä. Emmekö voisi vain muuttaa ottelukulttuuria ja lakata herjaamasta tuomareita?

[readmore from=Asmir-Begovic]

Begovicia järkytti myös syvästi tapaus, kun aseistautuneet ryöstäjät kävivät Mesut Özilin ja Begovicin maajoukkuetoveri Sead Kolasinacin kimppuun yrittäen varastaa näiden auton.

– Se oli järkyttävää. Enää voi edes lähteä ulos kadulle. Kun ajaa autossa, joutuu katselemaan koko ajan taakseen, Begovic puuskahtaa.

– Olen keskustellut Seadin kanssa. Heidän piti ottaa yhteyttä poliisin ja turvamiehiin. Heillä on ollut ympärivuorokautinen vartiointi.

Lähde: Goal