Valioliigaseurat ja jalkapalloliitto FA ovat eri mieltä siitä, mikä pitäisi olla joukkueiden niin sanottu ulkomaalaiskiintiö sen jälkeen, kun Englanti irtautuu Euroopan unionista. Väittelyn aihe jalkapallokabineteissa on siis sama kuin parlamentissa; Brexit.

Tarkalleen ottaen ei voida puhua ulkomaalaiskiintiöstä, sillä FA: n vaatimus koskee päinvastoin homegrown-pelaajien, eli Englannissa riittävän määrän juniorivuosia pelanneiden kiintiön kasvattamista seuroissa. Liitto haluaa, että näitä pitäisi poliittisen siirtymän jälkeen olla 25-henkisessä joukkueessa 13. Tällä hetkellä vaadittu lukumäärä on kahdeksan.

FA on teettänyt vaatimustensa tueksi tutkimuksen, jonka mukaan tällä hetkellä Valioliigassa työskentelevistä eurooppalaisista pelaajista vain 35 prosenttia saisi työluvan, mikäli heidän kohdallaan sovellettaisiin samoja säännöksiä kuin Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien työntekijöiden kohdalla.

– Ei ole näyttöä siitä, että nykyistä suurempi (homegrown) kiintiö vaikuttaisi maajoukkueisiin positiivisesti, Valioliigan kannanotossa todettiin.

– Käytössä on tällä hetkellä Englannin ulkopuolelta tulevien edustusjoukkuepelaajien määrää rajoittava säännöstö, ja yhteistyössä seurojen kanssa pyöritämme maailman huippua edustavaa systeemiä, joka toimii Englannin (maajoukkueiden) eduksi kaikilla tasoilla.

Tämän näkökannan puolesta liigan mielestä puhuvat selkeät tulokset.

– (nykyisen systeemin) toimivuudesta ovat osoituksena ne monet valioliigaseurojen akatemioiden ja edustusjoukkueiden pelaajat, jotka FA: n valmentajat ovat onnistuneesti liittäneet niin alle 17- kuin alle 20-vuotiaiden maailmanmestarijoukkueisiin, samoin kuin miesten MM-semifinaaliin yltäneeseen ryhmään.

Kun liitto vaatii ulkomaalaispelaajien määrän rajaamista kolmeentoista, ja liiga hauaa säilyttää sen seitsemässätoista, on The Timesin mukaan todennäköisintä, että lopulta päädytään kompromissimäärään 15.