Kävin Wiganissa helmikuussa 2016.

En ehtinyt kävellä juna-asemalta kovin pitkälle, kun Joe ja Tom tulivat jakamaan Britannian EU-eroa vaatineita flaijereita. Niissä korostettiin, että täällä on jo liikaa ihmisiä: Euroopan unioni aiheuttaa täällä vain hallaa. EU vie työt, kun puolalaiset ja romanialaiset tekevät työt halvemmalla.

Brexit-joukot liikkuivat ajoissa. He tekivät töitä. Wiganissa riitti jo tuolloin Englannin lippuja ikkunoissa ja paikallisen torin myyntipisteillä. Remain-joukot sen sijaan nukkuivat. Heihin ei törmännyt vielä pitkiin aikoihin: Britannian EU-eroa juhlittiin ja surkuteltiin kesäkuussa 2016.

Kävin Wiganissa pelissäkin. Wigan Athletic rämpi kriisissä. Joukkueen suomalaisvahti Jussi Jääskeläinen livahti ottelun jälkeen takaovesta. Hän jatkoi medialakkoaan.

Reissu Manchesterin kupeeseen meni aika penkin alle. Parhaaksi palaksi jäi keskustassa sijainnut Marty’s Kitchen & Bar. Siellä palveli erittäin ystävällinen espanjalaispainotteinen henkilökunta. Luoja tietää, jatkavatko he vielä hommissa: Wigan äänesti 63,9-prosenttisesti EU-eron puolesta.

”Muu maailma helvettiin”

Wigan palasi mieliin, kun Cardiffin manageri Neil Warnock jakoi viime viikolla Brexit-näkemyksiään. Warnock toivotti lehdistötilaisuudessa muun maailman ”helvettiin”. Hän toivoi pikaista EU-eroa ja ihmetteli, miksi pääministeri Theresa May ei saa sitä aikaan. Luotsin takana komeili mainos: ”Visit Malaysia”.

Warnock ei juuri kumarrellut, vaikka Cardiffin joukkue on täynnä ulkomaalaisia pelaajia. Hän kävi juuri Ranskassa tarkkailemassa argentiinalaista kykyä.

Warnock, 70, Joe ja Tom kuuluvat vanhaan koulukuntaan. Heille Euroopan unioni merkitsee tahoa, joka teki kaiken kurjemmaksi. Rajat avautuivat joskus 1970-luvulla ja lontoolaiset suuntasivat halvoilla lennoilla lomalle Pariisiin, Roomaan tai Teneriffalle. Blackpool ja Bournemouth kärsivät, kun Euroopan houkutus vei ihmiset mennessään. Tämä aiheutti katkeruutta.

Asenteen voi osin ymmärtää. Lontoo on monelle britille kirosana. Siellä sijaitseva hallitus pelailee pelejään: pääministeri David Cameron aiheutti valtataistelullaan koko Brexit-sotkun.

Britannian tuloerot iskevät vasten kasvoja. Esimerkiksi Blackpoolissa on oikeasti todella kurjaa. Se on sitten aivan toinen asia, onko Euroopan unioni syyllinen siihen, että Blackpool ei juuri kehity. Warnock saattaa uskoa näin. Osa saarivaltakunnan sanomalehdistä on kirjoittanut jo pitkään, että Euroopan unioni on syyllinen aivan kaikkeen, esimerkiksi katkarapujen tai banaanin kokoihin.

Siksi Tom ja Joe toivottivat minut takaisin Suomeen. Heitä ei enää kiinnostanut. Eikä heitä paljon nappaa se, että nuorempi sukupolvi kärsii heidän jääräpäisyydestään. Mitta on täynnä.

Heille ja Warnockille riittää, että ulkomaalaiset käyvät piipahtamassa. Antavat jotain ja poistuvat.

– Olet ollut täällä jo viisi vuotta? Varmasti kiva kokemus. Nythän on jo hyvä palata Suomeen, totesi yhden alasarjaseuran lehdistöpäällikkö minulle viime talvena.

Wenger vai Warnock?

Warnock antoi kasvot Brexitille. Cardiff pelaa hänen alaisuudessaan aitoa kalinafutista. Cardiff vetää sukille ja etenee suoraviivaisesti. Näin pelattiin yleisesti ennen kun ranskalainen Arsène Wenger tuli syksyllä 1996 ja muutti tyylin.

– Brexit on shokki. Se huolestuttaa ja määrittää Valioliigan tulevaisuuden, Wenger kertoi kesällä 2016.

Wenger, 69, tippui pikkuhiljaa jalkapallon kehityksestä, mutta maailmaa hän ymmärtää.

– Kukaan ei tiedä, miten Brexit menee käytäntöön. Kukaan ei tiedä, mihin menemme. Shokki on se, että täällä valtaosa haluaa EU-eron. Se iskee päin kasvoja Lontoossa, joka on loistava esimerkki kosmopoliittisesta elämästä.

[readmore from=Brexit]

Wenger puhui France Footballille heinäkuussa 2016. Brexit koittaa nykytahdilla parin kuukauden päästä, mutta kaikki on enemmän tai vähemmän ennallaan. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Se sen sijaan pikkuhiljaa tiedetään, että tämä sotku ei tee hyvää Valioliigalle. On hyvinkin mahdollista, että Warnock ja kumppanit ottavat vielä komennon. Se ei välttämättä miellytä sarjaa seuraavia kansainvälisiä kannattajia, mutta iso osa Britannian kansasta on eri mieltä: ”Football’s coming home, mate”.

Ja tämä pitää kohta hyväksyä – jos ylpeys, asenteet ja katkeruus voittavat jatkossakin maalaisjärjen ja kylmät, asiantuntijoiden taululle lyömät ennusteet.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila