[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • 15. sija Valioliigassa
  • 41 pistettä, maaliero 39-54
  • 9 voittoa, 14 tasapeliä, 15 tappiota
  • Paras maalintekijä: Neal Maupay (10 maalia)
  • FA Cup: Kolmas kierros

Brighton lähti kauteen 2019-20 uudessa komennossa. Kaudella 2018-19 Brighton pysyi juuri ja juuri sarjassa Chris Hughtonin johdolla, mutta seurajohto päätti reagoida kauden viimeisen ottelun jälkeen antamalla Huhgtonille potkut.

Tilalle pestattiin ruotsalaisessa Östersundissa kovaa jälkeä tehnyt Graham Potter. Brighton todella halusi Potterin, joka oli kesällä 2018 tehnyt kolmivuotisen sopimuksen Mestaruussarjassa pelanneen Swansean kanssa. Swansea olisi ollut valmis tekemään Potterille uuden jatkosopimuksen ja nostamaan hänen palkkaansa, mutta lopulta valmentaja päätti lähteä Brightoniin uusien haasteiden perään. Swansea sai kipurahoina kolme miljoonaa puntaa.

Potterin debyyttikautta voidaan pitää vähintäänkin onnistuneena. Tärkeintä oli säilyttää sarjapaikka, ja siinä Brighton onnistui melko kevyesti. Brighton keräsi 41 pistettä, mikä oli seurahistorian korkein pistemäärä korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi Brighton teki 39 maalia, mikä oli niin ikään seurahistorian korkein lukema Valioliigassa. Myös sijoitus (15.) oli seurahistorian paras, tosin samaan Brighton pystyi myös kaudella 2017-18 Hughtonin johdolla.

Brighton kaatoi Arsenalin niin kotona kuin vieraissa. Kuva: Getty Images.

Kokonaisuutena Brightonin kausi oli tasainen, ei suuria notkahduksia, mutta ei myöskään pidempiä pisteputkia. Parhaimmillaan Brighton onnistui voittamaan kaksi ottelua peräkkäin loka-marraskuun vaihteessa, kun kotona kaatuivat perätysten Everton sekä Norwich.

Pahin tappioputki oli kolmen ottelun mittainen, ja sellainen nähtiin heti voittoputken jälkeen marraskuussa, kun vuorollaan Manchester United, Leicester ja Liverpool hakivat kolme pistettä Lokeilta. Haastavampi ajanjakso osui myös alkuvuoteen 2019. Brighton pelasi yhdeksän ottelua ilman voittoa, joista se silti kerrytti pistesaldoa kuudella tasapelillä.

Tilastoknoppina sanottakoon, että Brighton pärjäsi varsin mukavasti Lontoon suurseuroja vastaan. Se voitti peräti kahdesti Arsenalin, kertaalleen Tottenhamin sekä pelasi yhden tasapelin Chelsean kanssa.

Brighton asemoitui sarjataulukossa lopulta vahvasti sijalle 15. Vaikka piste-ero putoajan paikalle ei ollut kovinkaan suuri, pysyi Brighton selkeästi pinnalla koko kauden. Minkäänlaista paniikkia se ei joutunut sarjapaikkansa puolesta kokemaan. Sarjapaikka varmistui toiseksi viimeisellä kierroksella maalittomalla tasapelillä Newcastlea vastaan.

Neal Maupay oli Brightonin paras maalintekijä. Kuva: Getty Images.

Brightonin paras maalintekijä oli kymmenellä osumallaan ranskalaishyökkääjä Neal Maupay, joka hankittiin ennen kauden alkua Brentfordista 22,2 miljoonalla eurolla. Maupay nousi samalla Brightonin kalleimmaksi hankinnaksi Adam Websterin kanssa. Maupay lunasti odotuksia varsin mukavasti, ja hänen varaansa Potter rakentaa hyökkäystään myös tulevalla kaudella.

Brightonin puolustuksessa läpimurron loppukaudella avaukseen teki 19-vuotias laitapuolustaja Tariq Lamptey, jolta voidaan odottaa entistä vakuuttavampia suorituksia tulevalla kaudella. Lamptey siirtyi Brightoniin viime tammikuussa 3,3 miljoonalla eurolla Chelseasta.

Maalinsuulla vastuuta kantoi Matthew Ryan, joka pelasi kaikki minuutit Valioliigassa. Myös toppari Lewis Dunk sekä keskus- tai laitapuolustajana esiintynyt Dan Burn kellottivat isoja minuuttimääriä.

Keskikentällä Davy Pröpper pelasi hyvän kauden. Aiemmin suurta vastuuta Brightonissa nauttinut Pascal Groß sen sijaan ei kuulunut Potterin avainpelaajiin. Tulevalla kaudella peliaika saattaa jäädä entistä pienemmäksi, kun seuraan saapui Liverpoolista ilmaiseksi Adam Lallana.

Cupit loppuivat Brightonin osalta lyhyeen. FA Cupissa Mestaruussarjassa pelaava Sheffield Wednesday pudotti Brightonin maalein 1-0 heti kolmannella kierroksella. Liigacupissa tie nousi pystyyn toisessa ottelussa finaaliin edenneelle Aston Villalle lukemin 1-3. Bristol City sentään kaatui toisella liigacupin kierroksella 2-1.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Anthony Knockaert (oh, 28, Fulham)

Kuva: Getty Images.

Brighton osti Knockaertin 3,5 miljoonalla eurolla tammikuussa 2016. Viime kaudeksi ranskalainen lainattiin Fulhamiin 4,5 miljoonan euron korvausta vastaan. Jo siinä kohtaa Brighton teki miehellä voittoa. Nyt siirto vakinaistettiin 11,7 miljoonan euron summalla, eli Brighton teki ihan kelpo voitot. Toisaalta Brighton menetti pelaajan, jolle olisi periaatteessa voinut olla käyttöä myös Lokeissa.

Aaron Mooy (kk, 29, Shanghai SIPG)

Mooy myytiin 4,5 miljoonalla eurolla Kiinaan. Menetys kyllä kirpaisee, sillä australialainen loi viime kaudella keskimäärin 1,3 maalipaikkaa per peli – kolmanneksi eniten Brightonin pelaajista.

Shane Duffy (kp, 28, Celtic, laina)

Celtic maksaa Brightonille 2,2 miljoonaa euroa Duffyn lainaamisesta. Viime kaudella Duffy oli Brightonin kolmostoppari, joten sikäli menetys ei suoraan iske joukkueen terävyyteen.

Martín Montoya (op, 29, Real Betis)

Kuva: Getty Images.

Barcelonan kasvatti Montoya palaa Espanjaan. Reissu Englannissa kesti lopulta kaksi vuotta. Brighton maksoi miehestä seitsemän miljoonaa euroa ja jäi nyt täysin ilman korvausta. Viime kaudella Montoya oli selkeä ykkösvaihtoehto oikean pakin tontille, joten se osasto menee alkavalla kaudella uusiksi. Onko 19-vuotias Tariq Lamptey valmis haasteeseen?

Percy Tau (kh, 26, Anderlecht, laina)

Viime kausi meni lainalla Club Bruggessa. 30 ottelua tuotti tehot 4+8. Tämä kausi menee lainalla Anderlechtissä. Kausi Belgiassa on itse asiassa jo alkanut, ja Tau on iskenyt kolmessa ottelussa kaksi maalia.

Jan Mlakar (kh, 21, Maribor, laina)

Mlakarin uralla on riittänyt käänteitä viime vuosina. Ensin siirto Brightoniin tammikuussa 2019, saman tien loppukaudeksi lainalle Mariboriin. Viime syksyksi lainalle QPR:ään ja kevääksi Wiganiin. Tämä kausi menee lainalla Mariborissa.

Matt Clarke (kp, 23, Derby, laina)

Clarke pelasi jo viime kauden lainalla Derbyssä. Vuodenvaihteen jälkeen 23-vuotias toppari pelasi jokaisen sarjaottelun alusta loppuun. Derby vakuuttui ja lainasi Clarken itselleen myös täksi kaudeksi.

Leo Östigard (kp, 20, Coventry, laina)

Östigard pelasi viime kauden lainalla Saksan St. Paulissa Kakkosbundesliigassa. Homma toimi ihan mukavasti, ja nyt Östigard lainattiin kenties pykälää kovempaan luokkaan Englannin Mestaruussarjaan. Östigard on vielä nuori, joten jos tämä kausi sujuu Coventryssa hyvin, norjalaisesta voi jatkossa olla iloa Brightonille.

Glenn Murray (kh, 36, Watford, laina)

Murrayn ura alkaa olla ehtoopuolella. Sopimus Brightonin kanssa kattaa enää tämän kauden. Hyökkääjälle todennäköisesti ilmoitettiin, ettei alkavalla kaudella vastuuta olisi juuri tarjolla. Murray veti omat johtopäätöksensä ja lähti lainalle sarjaporrasta alemmas Valioliigasta pudonneeseen Watfordiin.

Ezequiel Schelotto (op, 31, ilman seuraa)

Schelotto jäi viime kaudella vähälle vastuulle. Yhdeksässä pelissä minuutteja kertyi yhteensä vain 451. Kauden päätteeksi Schelotto jäi ilman sopimusta.

Beram Kayal (kk, 32, ilman seuraa)

Viime kauden Kayal pelasi lainalla Charltonissa. Nyt ei enää jatkoa Brightonissa irronnut. Israelilainen on parhaillaan työtön.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Joël Veltman (kp, 28, Ajax)

Kuva: Getty Images.

Iso siirto, etenkin kun hintalappu oli vaivainen miljoona euroa. Topparina operoivan Veltmanin syöttöprosentti oli viime kaudella Ajaxin kolmanneksi paras. Toisaalta Veltman on monipuolisena pelaajana myös hyvä perinteisessä kaksinkamppailupelaamisessa. Vähintäänkin taistelee välittömästi avauksen paikasta.

 

Jensen Weir (kk, 18, Wigan)

Nuori keskikenttäpelaaja, jonka suhteen Brightonin odotukset ovat vasta muutaman vuoden päässä. Viime kaudella pääsi pelaamaan uransa ensimmäisen ottelun Mestaruussarjassa, muilta osin pyöri vielä pitkälti junioreissa. On hyvin mahdollista, että Weir lainataan kasvamaan korkoa jonnekin muualle täksi kaudeksi.

Adam Lallana (hkk, 32, Liverpool)

Kuva: Getty Images.

Brightonissa osataan jossain määrin tehdä bisnestä rajallisilla resursseilla. Siinä missä Veltman oli kova hankinta mainitulla summalla, samaa voi sanoa Lallanasta, joka saatiin houkuteltua Liverpoolista vapaana agenttina. Toki Lallana on jo 32-vuotias, eikä peliaikaa ole viime vuosina erityisemmin tullut. Siitä huolimatta englantilainen on Brightoniin poikkeuksellisen taitava pelaaja, jolla on kyvykkyyttä ratkaista ongelmia murtautumisvaiheessa.

Robert Sánchez (mv, 22, Brighton U23)

Omista reserveistä nostettiin edustukseen 22-vuotias maalivahti Sánchez. Joukkueessa on kirjoitushetkellä peräti viisi maalivahtia, eikä Sánchez ole heistä ykkönen. Voi hyvin lähteä lainalle ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Max Sanders (kk, 21, Brighton U23)

Omista reserveistä nostettiin myös keskikentän Sanders. Viime kausi vierähti lainalla Ykkösliigan Wimbledonissa. Siellä vastuuta tuli ihan hyvin, mutta Valioliigaan riittää vielä matkaa. Lainalle Mestaruussarjaan?

Jayson Molumby (kk, 20, Brighton U23)

Vielä yksi nimi omista reserveistä. Molumby on kolmikosta ehkä lähimpänä paikkaa Brightonin pelaavassa kokoonpanossa. Viime kauden Molumby pelasi lainalla Mestaruussarjan Millwallissa. Kenties vielä täksi kaudeksi lainalle muualle, ja sitten kunnolla Brightonin ykkösjoukkueeseen.

Billy Arce (vh, 22, palaa lainalta Quitosta)

Arce on parhaillaan lainalla Ecuadorissa, ja hän palaa Brightonin vuodenvaihteessa. Tällä hetkellä miehelle ei taida olla Lokeissa mitään käyttöä, ja voidaan odottaa, että Arce lähtee seuraavalle lainalle heti vuodenvaihteen jälkeen.

Ben White (kp, 22, palasi lainalta Leedsistä)

Kuva: Getty Images.

Southamptonin ja Brightonin kasvatti on kovaa vauhtia nousemassa valioliigatason puolustajaksi. Viime kausi meni vielä lainalla Mestaruussarjan Leedsissä, mutta millä tavalla se menikään! Täydet 46 ottelua ja Mestaruussarjan voitto. Syötöt napsuivat omille 84,6-prosenttisesti, mikä oli joukkueen kolmanneksi paras lukema. Leeds on yrittänyt vimmatusti ostaa Whitea tänä kesänä, mutta Brighton on hylännyt kaikki kolme tarjousta (18, 22 ja 25 miljoonaa puntaa). White olisi tiettävästi itse halunnut siirtyä Leedsiin, mutta nyt hänen on purtava hammasta ja yritettävä murtautua pelaavaan kokoonpanoon Brightonissa.

Tudor Baluta (pkk, 21, palasi lainalta ADO Den Haagista)

Aloitti viime kauden Brightonissa. Vastuuta ei tullut lainkaan, ja loppukaudeksi romanialainen lainattiin ADO Den Haagiin. Korona pysäytti Hollannin sarjan jo keväällä, joten Balutan pelit jäivät hyvin vähiin viime kaudella. Tällä kaudella asema Brightonissa ei ole sen parempi.

Florin Andone (kh, 27, palasi lainalta Galatasaraysta)

Viime kauden Andone pelasi lainalla Turkissa. 15 ottelua tuotti kolme maalia. Loppusyksystä tuli ensimmäinen polvivamma, ja kesällä toinen. Nyt hän on sivussa arviolta vuodenvaihteeseen saakka.

Viktor Gyökeres (kh, 22, palasi lainalta St. Paulista)

Ruotsalaishyökkääjä lähetettiin viime kaudeksi lainalle Saksan kakkostasolle. 28 ottelussa Gyökeres iski tehot 7+4. Ei taida taso vielä riittää Valioliigaan, joskin Brightonin keskushyökkääjäosasto on kyllä hyvin kapea.

Christian Walton (mv, 24, palasi lainalta Blackburnista)

24-vuotias Walton pelasi viime kauden lainalla Mestaruussarjan Blackburnissa. Laina oli sikäli onnistunut, että mies sai olla selkä ykkönen. Walton pelasi jokaisen sarjaottelun ja huilasi vain cupeissa. Brightonissa riittää pähkäiltävää viiden maalivahdin kanssa, kun vain yksi voi kerrallaan pelata.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]• Päävalmentaja: Graham Potter
• Avustava valmentaja: Billy Reid
• Avustava valmentaja: Björn Hamberg
• Maalivahtivalmentaja: Ben Roberts
• Johtava pelaajien rekrytoija: Paul Winstanley

Kuva: Getty Images.

Brighton & Hove Albion, Tony Bloom, Graham Potter ja moneyball. Tarina ja sen jatkumo on kiinnostavaa seurattavaa. Brighton paransi sarjataulukossa sijoitustaan ainoastaan kaksi pykälää kauteen 2018-19 verrattuna. Pisteitä kertyi viisi enemmän. Oliko uusi valmentaja kaiken tämän arvoinen? Kyllä.

Brighton nousi ja vakiinnutti asemansa Valioliigassa Chris Hughtonin alaisuudessa, mikä olikin tavoite. Hughtonin viimeisellä kaudella Brighton keräsi pisteodottamaa ainoastaan 36 pisteen verran, eikä heittoa mihinkään suuntaan ollut lopullisen saavutetun pistemäärän kanssa. Tällä kaudella saldona oli 41 pistettä, mutta pisteodottaman valossa Brighton olisi ansainnut 48 pistettä. Epäonnea oli siis matkassa, ja 13. sija olisi varmasti näyttänyt paremmalta CV:ssä. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut.

Maaliodottamaa joukkue loi 10 maalia enemmän kuin aikaisemmalla kaudella ja maaliodottama omaan päähän parani kahdella maalilla. Käytännössä siis 12 maalin parannus pelillisesti verrattuna kauteen 2018-19. Väitän, että taso oli kaiken lisäksi parempi viime kaudella Valioliigassa. Itse peliin.

Graham Potter on vaihdellut taktiikoita usein kauden aikana. Ehkä jopa liian usein. Kestää oman aikansa saada joukkueesta moniulotteinen ja taktisesti muuntautumiskykyinen. Väitän, että silloinkaan ei ole välttämättä järkeä vaihdella struktuuria tai muotoa yhtä usein.

Aaron Mooy ja Martín Montoya lähtivät seurasta ja varsinkin Mooy on iso lovi. Ovesta tulivat sisään Adam Lallana sekä Joël Veltman, joten nettotappiota pelillisesti tuskin tapahtui. Lallanan otteita hyvällä pelituntumalla tulee olemaan erityisen kiinnostavaa seurata. Siirto oli laskelmoitu ja sopii pelillisesti hyvin Lallanalle.

Potter on käyttänyt enimmäkseen kapeaa 4-4-2-muotoa sekä variaatioita kolmen topparin linjasta. Loppukaudesta hän hyödynsi paljon 4-2-3-1-muotoa, mutta kaksi keskikentän pohjaa oli lähestulkoon aina lähtökohtana. Muut raamit muuttuivat ympärillä.

Pallottomana Potter jatkaa hieman samanlaisilla teeseillä kuin Hughton. Painetta vastustajille kärjen tai kärkien taholta. Muuten joukkue valuu yleensä tiiviiseen keskiblokkiin ja ajoittain matalaan blokkiin. Brighton ei kuitenkaan ole missään nimessä kovinkaan intensiivinen joukkue puolustussuuntaan. Prässimäärät ovat yllättävän pieniä. Joukkue pohjaa siis pallottoman tekemisensä tiiviyteen. Lokeilla on kaksi kurinalaista, kiinteää puolustuslinjaa.

Merkittävin ero Hughesin aikakauteen on halukkuus rakentaa peliä alhaalta. Brighton oli yksi kahdeksasta joukkueesta, joiden pallonhallintaprosentit ylittivät lukeman 50 koko kauden otannalla. Brightonin 52,2 prosenttia oli identtinen Tottenhamin kanssa, mikä antaa kenties hieman enemmän perspektiiviä. Brighton haluaa luoda numeraalista ylivoimaa alhaalla kenttää, mikä mahdollistaa korkealta prässäävien muotojen ohittamisen. Virheitä sattuu ajoittain, mutta se on pelin henki.

Brighton on siinä mielessä Potterin alaisuudessa mielenkiintoinen yhtälö, että se pyrkii sekoittamaan pelivälineen ja tilan hallintaa, mikä on hieman epätyypillistä Valioliigassa. Brighton pystyy varsinkin heikompia joukkueita vastaan tappamaan usein pelin intensiteetin. Jotkut luopuvat kuitenkin suosiolla hallinnasta, mikä aiheuttaa ongelmia, sillä Brighton ei ole pallonhallinnalla varsinaisesti penetroiva joukkue. Se on enemmän työkalu rytmin pitämisessä ja joukkueen välien tiiviyden ylläpitämisessä.

Positiivisissa suunnanmuutoksissa Brighton pyrkii joko pelaamaan suhteellisen suoraviivaisesti kohti Neal Maupayta tai murtautumaan lyhyillä syöttökombinaatioilla varsinkin laitojen kautta. Keskiössä ovat pelaajien pallottomat liikkeet.

Brightonilla oli käytössään loppukaudesta varsin mielenkiintoinen laitapakkipari. Vasemmalla pelasi 198 senttimetriä pitkä Daniel Burn ja oikealla 165 senttimetriä pitkä Tariq Lamptey. Pitkä ja pätkä. Burnin koosta huolimatta hän osallistuu aktiivisesti hyökkäyspelaamiseen varsinkin taustakiertojen muodossa, mutta hänen roolinsa muuttui hieman konservatiivisemmaksi Lampteyn tulon myötä.

Lamptey sen sijaan loistaa matalan painopisteensä ja räjähtävyytensä ansiosta pallollisena. Lamptey on todella hyvä kuljettamaan pelivälinettä ja pärjää hyvin ahtaassa tilassa. Uusi ulottuvuus peliin toisin sanoen.

On mielenkiintoista nähdä, miltä Brighton näyttää tulevalla kaudella ja mihin rooliin Adam Lallanaa on kaavailtu. Joukkueen luovin pelaaja Pascal Groß jäi yllättävän pienelle vastuulle viime kaudella. Hän ei taida olla tarpeeksi vikkelä pelaaja Potterin makuun. Alireza Jahanbakhshissa on myös käyttämätöntä potentiaalia.

Muita vaihtoehtoja ylemmän keskikentän tai laitahyökkääjän paikoille ovat: Solly March, Alexis Mac Allister, Aaron Connolly, José Izquierdo ja Leandro Trossard. Voisi jopa kuvitella, että Lallana pelaa pohjalla tietynlaisena syvällä makaavana pelintekijänä.

Tulevalla kaudella näemme varmuudella Graham Potterin näköisen joukkueen, joka on edelleen joustava, hyökkäävä sekä pallonhallintaan nojaava. Pelaajat uskaltavat pelata eivätkä pelkää virheitä. On myös erikseen mainittava, että Potter reagoi usein kesken ottelun pelin tapahtumiin ja vaihtaa ryhmitystä kesken ottelun. Muoto muokkautuu usein vastustajan mukaan. Potterin osaamisella siinä on järkeä.

Tekemistä on edelleen, ja Brightonin on parannettava erikoistilanteiden puolustamista sekä negatiivisiin suunnanmuutoksiin reagoimista. Potterin puolustukseksi on sanottava, että näiden suhteen tapahtui jo parannuksia, mutta vielä on paljon tekemistä. Brightonia vastaan on kuitenkin jopa hieman painajaismaista valmistautua valmentajana. Alkuperäinen suunnitelma saattaa muuttua kesken pelin Lokkien tapauksessa ja repertoaari on muutenkin laaja.

Ongelmana on, että vaikka suurin osa pelaajista on tarpeeksi hyviä Potterin systeemiin, harva kuitenkaan loistaa siinä. Tämä on varmasti asia, joka korjaantuu vuosien mittaan, jos Potter on pitkään Brightonin peräsimessä. Samalla se on kuitenkin ongelma, mikä näkyy Brightonin pelissä ja negatiivisissa suunnanmuutoksissa.

Pallonhallintaan nojaavien joukkueiden tapaan haluaa Brighton venyttää kenttää ja prässätä mahdollisimman nopeasti menetyksen jälkeen, joko voittaakseen pallon takaisin tai hidastaakseen vastahyökkäystä. Ongelmana on, että jos prässin läpi pelataan tai jos pallo annetaan pois huonossa sijainnissa, on vastustajalla paljon tilaa mihin hyökätä. Mutta. Kuten sanottu. Kehitystä tämän suhteen on tapahtunut.

Brighton syöttelee enemmän, laukoo enemmän ja on käytännössä kaikessa parempi kuin edellisellä kaudella. Joukkue kaipaa kuitenkin laatua, jos se haluaa vakavissaan ilmoittautua kandidaatiksi TOP 10 -taisteluun sarjassa. Näillä näkymin kehitys jatkuu, ja Brighton taistelee sijoista 11-14. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Adam Lallana” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599220276296{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Adam Lallana saa Brightonissa suuren roolin. Kuva: Getty Images.

Brighton teki todella kovan kaappauksen, kun Liverpoolissa mestaruutta juhlinut Adam Lallana allekirjoitti seuran kanssa kolmen vuoden sopimuksen. Lallana sopii Graham Potterin pallonhallintaan perustuvaan pelitapaan hyvin. Hänen syöttövalikoimansa on erinomainen, ja nyt Lallana pääsee jälleen näyttämään kyntensä aloittavana keskikenttäpelaajana.

Liverpoolissa rooli jäi lopulta pieneksi, vaikka Jürgen Klopp useassa käänteessä korosti Lallanan tärkeyttä joukkueelleen. Lallana, 32, vietti Liverpoolissa lopulta kuusi vuotta, joten merkityksellinen pelaaja hän Liverpoolille ehdottomasti olikin, vaikka rooli pieneni loppua kohden.

Brightonissa Lallana tulee määrittämään pelin temmon. Hänen harteillaan on Brightonin pelaamisen rytmittäminen ja osittain myös hyökkäysten rakentelu sekä ratkaisevien syöttöjen antaminen. Iso vastuu, mutta sitä Lallana on myös pidempään jo toivonut.

Lallana pelannee joko kymppi- tai kasipaikalla keskikentän keskustassa. Brightonin kannalta on tärkeää saada Lallana mahdollisimman hyvin pelin sisään ottelusta toiseen. Silloin Lallana on mukavuusalueellaan, ja silloin voi odottaa hyviä asioita tapahtuvan. Nyt Lallana on joukkueensa tähtipelaaja, jolta odotetaan viikosta toiseen vastuunkantoa. Rooli on suuri, mutta Lallanalla on ehdottomasti eväät sen täyttämiseksi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 13

Yksi jalkapallomaailman kiinnostavimmista pitkäjänteisistä projekteista porskuttaa hiljalleen eteenpäin. Brighton & Hove Albionin peli kehittyi merkittävästi Graham Potterin alaisuudessa, vaikka paljas silmä ei sitä kaikille välttämättä paljasta. Sarjasijoitus olisi voinut olla helposti pari pykälää korkeampi.

Brighton on joustava joukkue ja nojaa pallonhallintaan. Joukkueesta puuttuu vielä kärkikompetenssia, mutta palapeli rakentuu pala kerrallaan ja ilman isompia satsauksia resurssien suhteen. Projekti elättää itse itsensä.

Brighton vakiinnuttaa itsensä todennäköisesti joukkueena, joka kolkuttaa jatkossa TOP 10 -porttia. Matkaa on edelleen jäljellä, mutta viime kausi oli jälleen askel lähemmäs. On mielenkiintoista nähdä, miltä Adam Lallana näyttää taas avauksen pelaajana. Cruijff-käännöksiä on ollut ikävä. Mitään uutta ja mullistavaa tuskin tapahtuu Lokkien leirissä, ja näillä näkymin taistelee Brighton sijoista 11-14.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Brightonin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=45 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]