Suomen A-maajoukkueen entinen kakkosvalmentaja Ari Tiittanen katselee päättyvää Valioliigakautta kaksijakoisin tunnelmin. Miehen oma suosikkijoukkue Manchester United selvitti toki tiensä Mestarien liigaan, mutta paljon parannettavaa Tiittanen ”omiensa” esiintymisestä löytää.

Tämä oli fanina vähän vaisu vuosi, toki onhan tässä vielä saumat FA cupin voittoon. Jos se tulisi, kausi kääntyisi positiivisen puolelle, ”Arska” arvioi.

– Teimme kuitenkin Valioliigassa niin paljon tyhmiä virheitä, että emme mestaruutta olisi ansainneetkaan, hän myöntää.

– Harmittaa toki, että City pytyn vei, mutta täytyy myös olla realisti. Pep Guardiolan nippu oli tänä vuonna aivan pirun kova.

Manchester Cityn mestaruutta ei voida kovin suurena yllätyksenä pitää. Myöskään putoajien nimet eivät Tiittasta yllätä.

– Huddersfield taisteli hienosti pari viimeistä kierrosta, joten kyllä he paikkansa Valioliigassa ansaitsivat. Eniten minua tällä kaudella miellytti Burnleyn ennakkoluuloton pelaaminen ja Rafa Benítezin hyvä duuni Newcastlessa.

– Kummallakaan seuralla ei ollut juurikaan fyrkkaa pelaajaostoihin, joten täytyi vain mennä niillä mitä on. Molemmissa tapauksissa joukkueiden managerit saivat kaiken mahdollisen irti miehistöstään. Erityisen kiva nähdä, kuinka Burnley vetää kesällä Eurooppa liigan karsinnoissa. Toivottavasti selviytyvät itse kisaan, valmentaja toivoo.

Nykytrendi tulee Tiittasen mukaan jatkumaan Valioliigafutiksessa.

– Jokaisella jengillä on muiden maiden pääsarjoihin verrattuna käytössään huomattavasti enemmän rahaa. Rikkaat, usein ulkomaalaisomistuksessa olevat seurat, tulevat rikastumaan entisestään. Paikallisten pamppujen rahojen varassa toimivat eivät kovin helposti kymmenen paremmalle puolelle tule nousemaan. Burnley on hieno poikkeus tässä kastissa, Tiittanen miettii.

Kesän MM-kisat tulevat Tiittasen mukaan näyttelemään merkittävää avausta siirtomarkkinoilla.

– Joka neljäs vuosi seurapomot näyttävät menettävänsä järkensä. Jos joku pelaaja onnistuu hyvin kisoissa, niin parin miljoonan ukosta voi muutamassa viikossa tulla parinkymmenen miljoonan ukko, eipä tässä hirveästi pitkäjänteisestä seuratoiminnasta tai pelaajakehityksestä voida puhua. Toki siirtoshow´ta on taas äärettömän mielenkiintoista seurata, hän myöntää.

Manageriruletti tulee myös pyörimään Tiittasen mukaan vinhasti.

– Arsenal ja Chelsea ovat kaikkein kiinnostavimmat seurat. Mikä tulee olemaan tulevaisuuden suunta Lontoossa? Hiton mielenkiintoinen kesä tulossa kaikin puolin, Ari Tiittanen päättää.

Katso kaikki Valioliigan päätöskierroksen ottelut sunnuntaina 13.5. klo 17.00 Viaplayssa ja Viasatin jalkapallokanavilla.

Juho Hirvonen