Phil Foden, Manchester City

Taivaansinisten kannattaja liittyi seuraan kahdeksanvuotiaana. Manchester City uskoi kykyyn niin paljon, että maksoi hänen yksityiskoulukulunsa.

Manageri Pep Guardiola on ottanut stockportilaisen suojiinsa – ja antanut hänelle luottoa aina mahdollisuuden tullen. Foden, 18, pääsi Mestarien liigassa kentälle jo 17-vuotiaana, mutta on jäänyt vielä herkästi penkille, kun panokset kasvavat.

Foden allekirjoitti hiljattain kevääseen 2024 saakka ulottuvan sopimuksen tämä herätti puhetta. Pelkona on, että hän jämähtää maailman kalleimman jalkapallojoukkueen penkille.

Vasenjalkainen Foden viihtyy keskikentän keskustassa. Hän sopii Taivaansinisten 4–3–3-muodossa parhaiten kärjen taakse. 171-senttinen Foden viihtyy linjojen väleissä. Hän kääntyy sulavasti ja osaa valita tilanteeseen sopivan peliasennon. Foden on hyvä kuljettaja ja hän pystyy säätelemään vauhtiaan – pitämään tarvittaessa pienen pausan. Hän antaa selustaan oikea-aikaisia syöttöjä.

Emile Smith-Rowe, Arsenal

Seuran oma kasvatti on saanut tällä kaudella vastuuta Eurooppa-liigassa ja liigacupissa ja on osunut jo kolme kertaa. Smith-Rowe sopii kymppipaikalle ja laidoille. Hän on herättänyt otteillaan laajaa kiinnostusta. Muuan muassa FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Tottenham ja Chelsea tarkkailevat etelälontoolaisen otteita.

Chelsea ei ottanut häntä pikkunappulana pienen koon vuoksi. Arsenal kiinnitti pelaajan heinäkuussa 2018 pitkällä sopimuksella, kun tuore päävalmentaja Unai Emery vakuuttui englantilaisesta harjoituskaudella. 182-senttinen Smith-Rowe hallitsee pallon taitavasti oikealla jalallaan. Hän tiputtaa hieman tasapainoaan ja pyrähtää liikkeelle räjähtävästi. Smith-Rowe, 18, pystyy ottamaan tiuhaan kosketuksia palloon ja tikkaamaan jaloillaan ärhäkästi.

Callum Hudson-Odoi, Chelsea

Länsilontoolaisten päävalmentaja Maurizio Sarri hehkutti marraskuun lopulla, että Hudson-Odoi voi kehittyä parin vuoden sisällä Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Sarri antoi kehut, kun seuran oma kasvatti loisti PAOK-ottelussa Eurooppa-liigassa.

Hudson-Odoi ja Chelsea vääntävät uudesta sopimuksesta. Muun muassa Bayern München seuraa tilannetta mielenkiinnolla. Hudson-Odoi, 18, haluaa ennen kaikkea vastuuta. Ja se on jäänyt länsilontoolaisten kivikovassa nipussa hyvin vähäiseksi.

182-senttinen Hudson-Odoi on mainio laidoilla. Hän on hieman Neymar-tyylinen harhauttelija, joka kikkailee oikealla jalallaan. Hudson-Odoilla on hyvä rytmikyky. Hän säätelee vauhtiaan oivasti kuljetuksissa.

Pelaajan isoveli Bradley harjoitteli aikoinaan Fulhamissa, kun Jari Litmanen ja Shefki Kuqi piipahtivat Craven Cottagella. Törmäsimme aikoinaan junassa. Bradley hehkutti, että ”Litmanen osasi kaiken”. Kuqi taas jäi mieleen ”puheliaana kaverina”, jonka kanssa ”kannatti olla pienpeleissä samalla puolella”.

Ryan Sessegnon, Fulham

Länsilontoolaisten junioripuolella kasvanut timantti on koko maailman halutuimpia kykyjä. Sessegnon, 18, teki viime kaudella Mestaruussarjassa huimat 16 maalia ja pohjusti kahdeksan osumaa.

Hän on vaarallinen vasurillaan. Sessegnon malttaa odottaa viimeiseen hetkeen saakka. Hän ei hätäile, vaan lukee tilanteet kylmäpäisesti.

Sessegnon pärjää laitapuolustajana ja sivustalla hyökkäävämmässä roolissa. Fulham haluaa kiinnittää hänet pitkällä sopimuksella. Tottenham on edelleen erittäin kiinnostunut kyvystä, mutta Sessegnon on halunnut pysyä ympäristössä, jossa saa vastuuta.

Ben Woodburn, Liverpool

Walesilaisen tilanne on kinkkinen. Seuran kaikkien aikojen nuorin maalintekijä lähti kesällä lainalle Sheffield Unitediin, koska Mohamed Salah ja kumppanit vievät minuutit Anfieldilla. Woodburn on vakuuttanut jo miesten maajoukkueessakin, mutta on jäänut vähäiselle vastuulle Bramal Lanella. Hän pelasi marraskuussa kymmenen minuuttia, mutta on jäänyt tämän jälkeen sivurooliin.

Oikeajalkainen Woodburn viihtyy laidoilla ja kärjessäkin. Hän laukoo tulisesti oikealla jalallaan.

Jürgen Klopp on pysynyt kovana ja korostanut, että Sheffield United pelaa hyvää kautta – ja walesilaisen pitää napata paikkansa.

Woodburn, 19, saattaa joka tapauksessa vaihtaa osoitetta tammikuussa – jos Liverpool hermostuu nykytilanteeseen. Tapaus osoittaa, miten vaikeaa huipulle murtautuminen on. Woodburn on jo kotimaassaan tähti, mutta Mestaruussarjassa hän on vielä tuntematon hahmo.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila