Tanskalaistähti Christian Eriksen jätti Tottenhamin viime kuussa kuuden ja puolen vuoden jälkeen ja siirtyi Italian suurseura Internazionale Milanoon 20 miljoonan euron korvausta vastaan.

Eriksenin, 27, ja Tottenhamin sopimus olisi päättynyt tämän kauden jälkeen, jolloin hän olisi siirtynyt toiseen seuraan ilman, että raha vaihtaa omistajaa. Nyt Spurs sai kuitenkin hänestä kelvollisen korvauksen. Eriksenin siirtosumma oli yksi tammikuun siirtoikkunan suurimmista.

Tanskan maajoukkueen avainpelaaja kertoi lähtöhaluistaan avoimesti jo viime kesänä Mestarien liigan loppuottelun jälkeen. Siirto muualle ei kuitenkaan toteutunut lukuisista huhuista huolimatta, joten Eriksen jäi vielä täksi kaudeksi Tottenhamiin, jossa osa kannattajista käänsi selkänsä hänelle.

Eriksen myöntää BBC:n haastattelussa, että hän turhautui tällä kaudella Lontoossa ja kertoo helpottuneensa, kun pääsi siirtymään Italiaan. Hänen mielestään ei ollut oikein, että hän joutui silmätikuksi sen takia, että hän puhui urasuunnitelmistaan rehellisesti.

– Pari viime vuotta Englannissa olivat todella hektisiä. Viime kesän sanomisieni jälkeen kyseltiin koko ajan vain, että ”milloin hän lähtee?”. Joka pelissä. ”Onko hän lähdössä? Eikö hän ole lähdössä?” Tietysti moni ihminen puhui siitä.

– Jopa kaduilla näkemäni kannattajat saattoivat sanoa ”Kiitos, hyvästi ja onnea”. Mutta minä olin yhä siellä. Se oli hieman outoa. Minun päälleni ja kropalleni tekee hyvää, että olen uudessa paikassa, jossa voin aloittaa alusta.

Mestarien liigan loppuottelun jälkeen annetun haastattelun jälkeen Eriksenin ympärillä käynnistyi mediamyräkkä, joka jatkui hänen siirtoonsa asti. Hän ei kuitenkaan koe, että se olisi haitannut hänen pelaamista tai mielentilaansa.

– Englannissa ajatellaan, että jos sopimus on päättymässä, niin pitää lähteä heti. Silloin on mennyttä. Lopulta pelasin noin 30 peliä, jotka olivat kuin jäähyväisotteluja. ”Tämä saattaa olla hänen viimeinen pelinsä”. Se vain jatkui jatkumistaan.

Christian Eriksen myöntää olleensa turhautunut tällä kaudella Lontoossa. Kuva: Getty Images

– Olin mielessäni valmis kokeilemaan jotain uutta, mutta minusta tuntui, että olin yhä valmis taistelemaan paikastani, jos mitään ei tule vastaan. En ollut eri pelaaja siinä mielessä. Mutta minä menetin välillä paikkani joukkueessa. Tämä kausi olisi kuitenkin ollut joka tapauksessa vaikea sen Mestarien liigan loppuottelun jälkeen, vaikka minulla olisi ollut neljän vuoden sopimus.

Eriksen uskoo saaneensa Tottenhamissa syntipukin roolin täksi kaudeksi juuri rehellisyytensä takia.

– Olin musta lammas, koska minulla oli lyhyt sopimus. Tietty minä annoin sen haastattelun. Olin todella rehellinen. Minusta tuntui, että minun oli oltava rehellinen. En halunnut piileksiä, kuten monet pelaajat tekevät. Kaikki ovat erilaisia. Minä olin rehellinen. Halusin sanoa sen ääneen.

– Minä sain syyt niskaani monesta jutusta, siitä että olin se paha tyyppi. Sain lukea, että olin pahanhenkinen pukuhuoneessa ja että minusta oli vain haittaa sen jälkeen, kun sanoin, että haluan lähteä.

Tottenhamin päävalmentajaksi marraskuussa nimitetty José Mourinho sai kuulla Eriksenin suunnitelmista heti seuraan tultuaan. Hän jätti tanskalaisen useammassakin ottelussa vaihtopenkille ja keskusteli Eriksenin tilanteesta julkisuudessa usein. Eriksenin mielestä Mourinho käsitteli hänen tilanteensa hyvin.

– Hän olisi voinut sanoa, että minä en enää pelaa, koska haluan lähteä, mutta hän ei tehnyt niin.

Christian Eriksenin mielestä José Mourinho hoiti hänen tilanteensa ammattimaisesti ja kunnialla. Kuva: Getty Images

– Kerrottuani hänelle tuntemuksistani ja mitä haluan tehdä, hän sanoi minulle, että minun pitää vain olla onnellinen ja että pääsen pelaamaan, jos minua tarvitaan. Minua tarvittiin muutamissa peleissä, joissa minä hoidin osani. Olin tietysti enemmänkin ylimääräinen lisä kuin avauksen pelaaja.

Tappiollisen Mestarien liigan loppuottelun jälkeen Tottenham lähti vauhdilla alamäkeen. Mourinhon edeltäjä, Spursin finaaliin johdattanut Mauricio Pochettino sai kenkää, kun Tottenham oli Valioliigassa 14. sijalla.

– Mestarien liigan loppuottelu oli niin erityinen hetki. Se oli ensimmäinen kerta Tottenhamin historiassa. Siellä pelaaminen oli mukavaa ja kaunista. Mutta sitä seuraa maailmanloppu, jos sen häviää. Niin se menee.

– Sen jälkeen meillä oli vaikeaa. Ihmiset olivat yhä surullisia, kun uusi kausi alkoi. Muutaman huonon tuloksen jälkeen päädyimme kierteeseen, johon emme olleet tottuneet, ja siitä oli vaikea nousta takaisin ylös.

– Mutta jos katsoo Valioliigaa, niin vain yksi joukkue (Liverpool) on oikeasti lennossa. Kaikki muut yrittävät etsiä omaa paikkaansa, ei pelkästään Tottenham. Jotkut kaudet ovat sellaisia.

Liverpool voitti Tottenhamin viime kauden Mestarien liigan loppuottelussa 2-0. Kuva: Getty Images

Eriksenin lähtö Interiin sinetöitiin tammikuun viimeisellä viikolla. Siirrosta liikkui huhuja jo hyvissä ajoin, mutta hän ei itse ollut varma seuraavasta osoitteestaan ennen kuin Inter osoitti konkreettista kiinnostusta.

– Lopulta siinä oli kyse siitä, mitä Tottenham haluaa ja mitä Inter, tai mikä tahansa muu seura, on valmis maksamaan.

– Olin loppujen lopuksi Tottenhamin armoilla. Olin [puheenjohtaja Daniel] Levyn armoilla. Hän voi vastata myöntävästi tai kieltävästi. Minä yritin olla mahdollisimman ammattimainen ja olla painostatta missään vaiheessa.

Eriksen myöntää, että Manchester United oli yksi seuroista, joka oli hänen perässään.

– He olivat muutaman vuoden kiinnostuneita, mutta se ei ollut ikinä todennäköinen vaihtoehto. Tietty me puhuimme heille ja kuuntelimme, mikä oli mahdollista ja mikä ei, mutta minä halusin henkilökohtaisesti uuden haasteen. Valioliigaan jääminen olisi ollut helppo ratkaisu.

– Tietysti Tottenhamiin jääminen olisi myös ollut yksi mahdollisuus, mutta minä halusin kokeilla jotain uutta uudessa maassa. Valinta ei ollut kovin vaikea, kun Inter tuli kuvioihin.