Suomen A-maajoukkueen alustavaan EM-kisajoukkueeseen valittu Daniel O’Shaughnessy pelasi pitkän pätkän Englannissa ennen saapumistaan HJK:hon kaudeksi 2018. Nykyinen HJK-kapteeni joutui uskomattomien tapahtumien keskipisteeksi vuonna 2014, kun hän edusti Brentfordia.

O’Shaughnessy oli vieraana jalkapalloaiheisessa Pallo & Pullo -podcastissa, jossa hän kertoi unohtumattoman tarinan Brentford-ajoiltaan. Nuori suomalaispuolustaja vietti tyttöystävänsä kanssa rauhallista koti-iltaa, kunnes hänen talonsa eteen ilmestyi poliiseja. O’Shaughnessyn huonekaveri kuului myös Brentfordin organisaatioon.

– Kun tein diilin Brentfordin kanssa, minut laitettiin asumaan toisen pelaajan kanssa. Hän (huonekaveri) oli todellinen huippulupaus, mutta hänellä oli ollut vähän vaikeampi menneisyys siihen asti. Hän oli paikallinen kundi, josta seura halusi tehdä sellaisen seuraavan tuhkimotarinan.

Elettiin joulukuuta 2014, kun O’Shaughnessyn tavallisesta illasta tuli kaikkea muuta kuin tavallinen.

– Minun piti seuraavana päivänä lähteä lennolla kotiin. Asuimme aika lähellä treenikeskusta, ja pari meidän jengiläistä olivat jääneet meille yöksi, kun meillä oli vielä seuraavana aamuna treenit. Lisäksi tällä minun kämppikselläni oli pari kaveria kylässä. Katsoimme tyttöystäväni kanssa omassa huoneessani leffaa ja kuulin, että kämppikseni lähti kavereidensa kanssa ulos. He olivat jostain saaneet moottoripyörän pari päivää sitten. He lähtivät sillä moottoripyörällä johonkin ja tulivat puolen tunnin päästä takaisin.

Ilta sai oudon käänteen, kun pihalle ilmestyi reilu tunti myöhemmin poliisiauto. O’Shaughnessy kävi kysymässä olohuoneen puolelta, miksi poliisit olivat pihalla.

– He katsoivat ikkunasta ulos ja vastasivat, etteivät he tiedä mitään, mutta ”jos ne tulee tänne, niin älä sano mitään”.

Pihalla oli myös poliisikoira, joka kävi haistelemassa pihapiirin ovia. Lopulta pihaan tuli toinenkin poliisiauto. Tässä vaiheessa O’Shaughnessy ei vielä osannut aavistaa, mistä oikein oli kysymys.

Lopulta tilanne eskaloitui ja poliisi koputti kovaäänisesti oveen.

– En tiennyt mitä tässä tapahtuu. Menin avaamaan oven pelkät shortsit jalassa. Oven takana oli yksi poliisi, jolla oli rynnäkkökilpi, ja sen rynnäkkökilven päältä hän osoittaa minua aseella ja sanoo: ”käänny ympäri, selkä seinää vasten!”. Olin ihan paniikissa, käännyin ympäri ja iskin itseni seinää vasten. Tunsin, kun minun kädet laitettiin selän takana käsirautoihin. Sitten minut vietiin siihen ulos. Oli tyyliin joulukuun 22. päivä, ulkona ehkä yksi lämpöaste ja minä istun siinä kivetyksellä shortseissa ja hytisin.

Lopulta kaikki muutkin talossa olleet tuotiin ulos käsiraudoissa, tosin O’Shaughnessyn tyttöystävä sentään sai laittaa takin päälle ja tulla ulos ilman käsirautoja. Tässäkään vaiheessa O’Shaughnessy ei vielä ymmärtänyt ollenkaan, mistä on kysymys.

– En tajunnut vielä, että on oikeasti tosi kyseessä. Siinä vaiheessa paikalla oli jo ehkä 15 poliisia ja neljä poliisiautoa. He tutkivat meidän kämpän ja sanoivat, ettei täältä löydy mitään. Me vain ihmettelimme, että mitä ihmettä tapahtuu.

Lopulta yksi poliiseista kertoi pelaajille, että heille oli tullut hätäpuhelu, jossa oli kerrottu, että kaksi miestä olivat olleet moottoripyörän päällä ja heilutelleet asetta.

– Me olimme ihan hukassa, että onko tämä joku läppä. Se minun kämppikseni oli vähän naiivi äijä ja sekaantui kaikenlaiseen, mutta ei hänkään nyt alkaisi millään aseella osoittelemaan tai mitään riehumaan.

Talosta ei löytynyt mitään, mutta lopulta poliiseille selvisi, että O’Shaughnessyn huonekaverin moottoripyörä oli varastettu.

– Siellä oli lopulta joku kymmenen poliisiautoa ja 30 poliisia paikalla. Joku siinä sitten sanoi, että tämä on nyt niin iso homma, etteivät he vain voi päästää meitä takaisin sisään. Joku tarkisti sitten sen mottoripyörän ja se oli varastettu. Olimme jo melkein menossa sisään, mutta matka jatkui sitten poliisiasemalle. Kello oli joku yksi aamulla, ja olin kaksi tuntia hytissyt ulkona pelkissä shortseissa.

Kaikki talon asukkaat joutuivat kuulusteluihin ja heidät tutkittiin perinpohjaisesti poliisiasemalla. Neljän aikaan O’Shaughnessy pääsi omaan selliin.

– Yritä siinä sitten nukkua. En sitä vielä siinäkään vaiheessa oikein ymmärtänyt mitä tapahtuu. Sitten muista selleistä kuului, kun ihmiset huutavat koko yön.

Seuraavana päivänä joukkueesta soiteltiin pelaajien perään. Lopulta O’Shaughnessy pääsi poliisiasemalta pois vasta viiden aikaan illalla. Ainakin suomalaispuolustajalle jäi unohtumaton tarina kerrottavaksi.

– Tyttöystävä on siis nykyisin kihlattuni. Silloin oltiin pari kuukautta oltu yhdessä ja hommasin hänet heti putkaan, niin olihan hän vähän, että mihin tässä on tultu. Siellä hän oli viereisessä sellissä sitten.

O’Shaughnessy valmistautuu parhaillaan ennen EM-kisoja pelattaviin Huuhkajien otteluihin Ruotsia ja Viroa vastaan. Ruotsi-ottelu pelataan ensi lauantaina Tukholmassa kello 19. Viroa vastaan Suomi pelaa 4.6. Helsingin Olympiastadionilla.

Voit kuunnella Pallo & Pullo -podcastin jakson kokonaisuudessaan tästä.