Täällä se on taas. Valioliigan kesän siirtoikkunan viimeinen päivä, eli tuttavallisemmin Deadline Day. Sopimuksenalaisia pelaajia voidaan myydä ja ostaa enää tämän päivän ajan, ja sitten seuraavan kerran vasta ensi tammikuussa.

Tarkkaan ottaen Valioliigan siirtoikkuna sulkeutuu torstaina Suomen aikaa kello 19. Vielä hieman tämän jälkeenkin saatetaan joistain siirroista tiedottaa, mutta tarvittavat siirtopaperit täytyy toimittaa asianosaisille ennen iltaseitsemää. Vuosi sitten takarajan jälkeen tiedotettiin vielä 18 siirrosta, viimeisimmästä reilut 3,5 tuntia siirtoikkunan umpeuduttua.

André Gomesin lainasiirto Barcelonasta Evertoniin oli yksi vuoden takaisen Deadline Dayn tärkeimpiä peliliikkeitä. Kuva: Getty Images

Valioliigan siirtoikkuna meni aiempina vuosina säppiin muiden huippusarjojen tapaan elo-syyskuun vaihteessa, mutta nyt siirtotakaraja tulee vastaan toisena vuonna peräkkäin ennen sarjakauden alkua. Muutos tehtiin seurojen ja valmentajien toiveesta, jotta joukkueet olisivat mahdollisimman valmiit jo sarjan käynnistyessä.

Myös Englannin Mestaruussarjassa siirtoikkuna sulkeutuu torstaina, Valioliigan kanssa samalla kellonlyömällä. Ykkösliigan, Kakkosliigan ja Skotlannin Valioliigan sekä muiden Euroopan huippusarjojen (Bundesliiga, La Liga, Serie A ja Ligue 1) siirtotakaraja on kuitenkin vasta paljon myöhemmin, maanantaina 2. syyskuuta.

Valioliigan ja Mestaruussarjan siirtotakaraja koskee myös lainasiirtoja, mutta alemmille sarjatasoille pelaajia voidaan lainata niin ikään syyskuun toiseen päivään saakka.

Leroy Sanén tulevaisuus ei välttämättä vielä torstaina ratkea. Tosin samana päivänä odotetaan myös päätöstä mahdollisen polvileikkauksen tarpeesta. Kuva: Getty Images

Se, että siirtoikkuna pysyy muun muassa Espanjassa, Saksassa ja Italiassa auki vielä viikkoja Valioliigan siirtotakarajan jälkeen, jättää epäilemättä monen siirtosaagan vielä avoimeksi. Leroy Sané voi vielä torstain jälkeenkin siirtyä Bayern Müncheniin, Christian Eriksen johonkin La Liga -jättiin tai Romelu Lukaku Internazionaleen. Korvaajia näille pelaajille eivät valioliigaseurat voi kuitenkaan ennen tammikuuta siirtomarkkinoilta hankkia.

Sopimuksettomia pelaajia eli niin sanottuja vapaita agentteja siirtotakaraja ei koske. Edellisen valioliigakauden jälkeen ilman sopimusta ovat jääneet esimerkiksi Stephan Lichtsteiner, Andy Carroll ja Daniel Sturridge. Tällaisten pelaajien kanssa seurat saavat halutessaan tehdä sopimuksen vaikkapa lokakuussa.

Seuraa Deadline Dayna näitä pelaajia

Vauhti Valioliigan siirtomarkkinoilla on selvästi kiihtynyt kuluvan viikon aikana, mutta suurin hulina on mitä todennäköisimmin edessä vasta torstaina. Vuosi sitten Deadline Dayna tehtiin kaikkiaan 24 pelaajasiirtoa Valioliigaan – joskin kaikkein suurimmat siirrot vietiin maaliin jo ennen viimeistä päivää. Tänä vuonna siirtohuhuissa liikkuu kuitenkin viimeiseen saakka varsin isojakin nimiä. Kaikki huhut eivät varmasti tule toteutumaan, mutta jokin suurseuran siirto toisi varmasti päätöspäivään lisää säpinää.

Juventuksen Paulo Dybalaa on tuotu huhuissa vahvasti Valioliigaan, mutta mitään varmaa ei ole aikaiseksi saatu. Manchester Unitedin uskotaan kaupasta vetäytyneen liian korkean palkkapyynnön vuoksi, mutta Dybalan on kerrottu kiinnostavan myös Tottenhamia. Toisaalta taas Spursin väitetään päässeen Real Betisin kanssa sopuun toisen argentiinalaisen, Giovani Lo Celson siirrosta. Siirtoa ei ole vielä vahvistettu, mutta jo nyt voidaan varmasti spekuloida sillä, löytyykö molemmille sijaa Liljanvalkoisista?

Paulo Dybala on ollut viime päivät siirtomarkkinoiden kuuma nimi. Kuva: Getty Images

Jos molemmat tai edes toinen argentiinalaisista Tottenhamiin siirtyy, lienee todennäköisyys Christian Eriksenin lähdölle jo melko korkea. Manchester Unitediinkin on Erikseniä huhuttu, mutta tiettävästi tanskalainen itse haluaisi mieluiten Espanjaan. Ratkaisua ei siis välttämättä synny vielä tänään.

Tottenhamin kerrotaan olevan lähellä myös huippulupaavan Ryan Sessegnonin hankkimista Fulhamista.

Paul Pogban tiedetään kiinnostavan ainakin Madridissa ja Torinossa, mutta ranskalaisen lähtöä Manchester Unitedista tässä siirtoikkunassa voidaan pitää hyvin epätodennäköisenä. Unitedilla kun ei ole tainnut olla mitään totisia virityksiä Pogban korvaajan suhteen meneillään.

Arsenalin suunnaltakin voidaan uutisia odottaa. Joukkueen ex-kapteeni Laurent Koscielny siirtyi Ranskaan, mutta puolustaja tai useampia lienee sisäänpäinkin tulossa. Yllätysvärväys saattaa olla Chelsean David Luiz, joka jättäytyi tiettävästi Bluesin keskiviikon treeneistä pois siirto mielessään. Laitapakkiosastolle on puolestaan tyrkyllä Celticin Kieran Tierney.

Toteutuuko David Luizin yllätyssiirto siirtoikkunan viimeisinä tunteina? Kuva: Getty Images

Viime kauden kärkikaksikon Manchester Cityn ja Liverpoolin ei uskota siirtotakarajalla enää pelaajia hankkivan, eikä Chelsea saa siirtokieltonsa takia ketään värvätä, joten suurseurojen osalta kiinnostus kohdistuu Deadline Dayna ennen muuta Pohjois-Lontoon kaksikkoon Arsenaliin ja Tottenhamiin. Manchester Unitedkin voi silti yllättää.

Hyvin mielenkiintoista on myös nähdä, palaako Philippe Coutinho Valioliigaan puolentoista vuoden poissaolon jälkeen? Ranskalaislehti L’Équipe arveli Arsenalin haluavan lainata Liverpoolissa aiemmin pelanneen brassin, mutta myös Tottenhamin uskotaan olevan Barcan pelaajasta kiinnostunut. Ehkä Coutinho-rintamallakin käydään Pohjois-Lontoossa kunnon pokeria?

Paikkaa sarjan kärkikuusikkoa himoitseva Everton on aktivoitunut siirtotakarajan lähestyessä toden teolla. Aivan viime päivinä haaviin uivat jo Juventuksen megalupaus Moise Kean sekä Monacosta lainattu laitapakki Djibril Sidibé. Everton havittelee kuitenkin yhä ainakin Arsenalin Alex Iwobia sekä Crystal Palacen johtotähteä Wilfried Zahaa. Zaha jätti keskiviikkona seuralleen siirtopyynnön, joten siirron toteutuminen näyttää hyvin mahdolliselta.