Aston Villa ja Derby County kohtaavat tänään maanantaina Mestaruussarjan ratkaisevassa nousukarsintaottelussa.

Huippujalkapallon raha-asiat tunteva Deloitte on arvioinut, että Wembleyllä on vähintään 170 miljoonan punnan panos. Tämä summa koostuu muun muassa Valioliigan televisiorikkauksista ja mainostuloista.

Villa tai Derby yltää 300 miljoonan punnan pottiin – jos pysyvät ylhäällä ainakin yhden kauden.

Derby tippui Englannin toiseksi korkeimmalle tasolle keväällä 2008. Villa valahti alas keväällä 2016.

Villa on nauttinut vielä niin kutsutuista laskuvarjomaksuista, mutta ne loppuvat pian. Valioliigan jättävät seurat saavat yhteensä noin 75 miljoonan punnan korvaukset kaksi kautta tippumisen jälkeen.

Villa on siis maanantaina valtavan paineen alla. Prinssi Williamin suosikkiseuran tulevaisuus määrittyy Wembleyllä. Villa hävisi vuosi sitten nousukarsintaottelussa Fulhamille luvuin 0–1.

Birminghamilaisten manageri Dean Smith otti vastuun lokakuussa, kun Steve Bruce sai potkut. Smith sai Brentfordissa maineen pallonhallintaa korostavana managerina.

Pässien manageri Frank Lampard on korostanut kamppailun alla rentoutta.

– Haluan, että pelaamme vapaudella. Voimme voittaa tai hävitä, mutta tärkeintä on, että annamme kaikkemme, entinen huippupelaaja sanoi.

Managerina kokematon Lampard osoitti taitojaan, kun Leeds kaatui välierissä. Derby tukahdutti Leedsin pallonhallinnan keskikentän timanttimuodolla. Nähtäväksi jää, mitä hän ja taktiikat kuntoon säätävä Jody Morris keksivät tällä kertaa: Aston Villa on luottanut tällä kaudella muotoon 4–3–3 ja numeroyhdistelmän eri versioihin.

Villalla on hyvä pelaajatilanne. Smith voinee nimetä saman aloituskokoonpanon, jolla West Bromwich taipui välierissä rankkareilla. Pässien vasen puolustaja Scott Malone on pelikiellossa. Kokenut Ashley Cole saattaakin saada avauspaikan – mahdollisesti komean uransa viimeisessä ottelussa.

Valioliigan nousukarsintafinaali käynnistyy maanantaina jo kello 17. Ottelu näkyy Viasat Jalkapallo -kanavalta sekä Viaplaysta