Englanti kaatoi Tanskan, ja ratkaisumaalin iski lööppien Kuninkaaksi nimeämä Harry Kane. Ei siis – maan historian ensimmäisen EM-finaalipaikan lisäksi – mitään uutta auringon alla.

LUE MYÖS OTTELURAPORTTI VÄLIERÄSTÄ ENGLANTI-TANSKA

Näiden kisojen aikana on noussut esiin ärsyttävään jankkaamiseen asti venynyt keskustelu siitä, miten pelaajat filmaavat otteluissa. Ei ole kovin yllättävää, että syyttävät sormet osoittavat eteläisemmän Euroopan maihin. Itailan Ciro Immobile ei auttanut asiaansa tässä mielessä, räikeällä näyttelemisellä Belgia-ottelussa. Lazio-tykkiä nämä puheet kuitenkaan tuskin haittaavat, etenkään jos Italia nostaa kisojen päätteeksi pokaalin.

Filmaamiskeskustelu oli Englannin välieräpelin aikana yllättävänkin vaisua – siihen asti että boksissa kaatui Raheem Sterling. Ottelun ensi hetkistä viime sekunteihin asti raivoisaa juoksua jatkanut, hallitseva valioliigamestari saa useasti moitteita kaatumisistaan, toisin kuin arvostettu ja ylistetty kapteeni Kane.

James Maddison

@Madders10
Raheem was unplayable tonight. Outstanding performance @sterling7 👏🏼🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

LUE MYÖS: Roy Keanen näkemys ratkaisevasta rankkarituomiosta

Ottiko Sterling kaiken irti tilanteesta? Aivan varmasti. Näillä panoksilla pelattaessa, ja pelaajan todella tuntiessa kontaktin, kaikki muu olisi ollut suunnattoman naiivia. Uransa varrella opitun perusteella hyökkääjä varmasti tietää sen syytösten määrän, minkä jokainen isompi kontakti kentän pintaan hänen tapauksessan synnyttää.

Oliko tuomio lopulta oikea? Käytettävissä olevien resurssien ja sääntöjen puitteissa, kyllä. Eriävät mielipiteet ovat totta kai tervetulleita.

Oliko tuomioon johtanut rike iso? Ei todellakaan. Kuvista kuitenkin näkyy selkeästi, että kontaktia oli, eikä tuomaristolle juuri jäänyt asiassa tulkinnanvaraa – ainakaan sen jälkeen kun VAR-tarkasteluun päädyttiin.

Sterling teki likaisen työn, puhtoinen Harry pokkasi pystin

Sanotaanpa Sterlingin kaatumistilanteesta mitä hyvänsä, on kiistatonta että hän teki valtavan työn joukkueensa finaalipaikan eteen. Ehdottoman varmasti saman teki Kane. Kärkipelaajan tapa hakea joukkueelleen etua korostamalla kaatumisiaan on sekin tuttua tavaraa niin seuratasolla kuin maajoukkueessa. Myös Tanskaa vastaan Kane olisi ansainnut filmaamisistaan kortin, jollaista Danny Makkelie ei Englannin onneksi kapteenille kuitenkaan nostanut.

Kane teki eittämättä myös loistavaa, näkymättömämpää työtä Kolmen leijonan hyökkäyksissä pudottamalla alaspäin, vapauttaen nopeat laiturit läpijuoksuihin. Näin tapahtui Englannin noustessa tasatilanteeseen 1-1 pelin 39. minuutilla. Oikealla laidalla kiitänyt Bukayo Saka pääsi jakamaan palloa maaliviivalla päivystäneelle Sterlingille, ja juuttikippari Simon Kjaer päätyi ohjaamaan sen tilanteesta omiin.

Se, että ottelun parhaana pelaajan palkittiin olutfirman pystillä Kane, on kaikessa normaaliudessaan irvokasta. Kyllä, hän teki – oman epäonnistuneen rankkarinsa paluupallosta – voittomaalin. Se, miten hänen jatkuvaa filmaamistaan katsellaan hieman eri lasein kuin vaikkapa italialaisten, tai Sterlingin, on taas irvokkaan normaalia.

Philippe Auclair

@PhilippeAuclair
Has an England player ever delivered the goods as consistently in a major tournament as Raheem Sterling has in this one?

Yhtä kaikki, Englanti on loppuottelussa ja Kane jahtaa kisojen maalipörssin voittoa. Kuudessa pelaamassaan ottelussa lontoolainen on nyt tehnyt neljä osumaa, yhden vähemmän kuin neljään peliin kisoissa jäänyt Cristiano Ronaldo, ja viisi ottelua täyteen saaneet Tsekin Patrick Schick, sekä Belgian Romelu Lukaku. Yhden maalin Kanea vähemmän on iskenyt muiden muassa muuan Raheem Sterling.

GOAL

@goal
Raheem Sterling 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

The player of #EURO2020?