Englannin unelma maailmanmestaruudesta meni murskaksi, kun joukkue hävisi Kroatialle maalein 1–2 jalkapallon MM-kisojen välieräottelussa Moskovassa.

Mario Mandžukić teki ratkaisevan maalin jatkoajalla. Englanti johti ottelua pitkään Kieran Trippierin ensimmäisen A-maaottelumaalin turvin, mutta Ivan Perišić kävi tasoittamassa toisella puoliajalla.

Gareth Southgaten suojatit pelasivat esimerkillisesti yli tunnin ajan. Peli oli hyvin kontrollissa, mutta Perišićin osuman jälkeen puntit kääntyivät.

Kroatia eteni tulevana sunnuntaina Moskovassa pelattavaan loppuotteluun Ranskan vastustajaksi. Englannin kohtalona oli jäädä pronssipeliin Belgian seuraksi – joukkueet kohtasivat jo turnauksen lohkovaiheessa, jolloin Belgia oli parempi loppuluvuin 1–0.

Englanti on edellisen kerran edennyt loppuotteluun vuonna 1966, jolloin maa vei maailmanmestaruuden kotikentällään.

Keskiviikkona Englanti hyödynsi heti ensimmäisen vaarallisen tekopaikkansa viidennellä minuutilla, kun Luka Modrić kaatoi Dele Allin vapaapotkun arvoisesti. Pallon taakse asettui Trippier, jonka kudille maalivahti Danijel Subašić ei voinut mitään.

9 - England have scored nine goals from set pieces at the 2018 World Cup - the most by any team in a single World Cup tournament since 1966. Whip. #ENGCRO #ENG #WorldCup

Valkopaitojen erikoistilannevahvuus tuli esiin myös vajaan vartin kohdalla. Harry Maguire nousi korkeimmalle kulmapotkun jälkeen, mutta hän puski pallon hieman ohi takatolpan.

Englannin painaessa päälle Kroatiallekin avautui puolittaisia tilanteita. Perišićin kaukoveto kimposi puolustajan kautta ohi maalin, ja minuutteja myöhemmin Ante Rebićin laukaus peitettiin.

Turnauksen maalikuninkuudessa edelleen kiinni oleva Harry Kane sai yrittää maalintekoa erittäin hyvästä paikasta puolen tunnin kohdalla, mutta Subašićin huipputorjunta ja tolppa pelastivat Kroatian. Avustava erotuomari liputti joka tapauksessa tilanteen kiistanalaisesti paitsioksi.

Veräjänvartija Jordan Pickford pysäytti Rebićin vedon. Sama kroatialainen oli heti perään uudestaan asialla, ja tällä kertaa Ashley Young puolusti mallikkaasti.

18 - Only one of the previous 18 teams to be ahead at half-time in a World Cup semi-final have failed to go on and win (Italy in 1990 v Argentina, who lost on penalties). Resolve. #ENGCRO #ENG #WorldCup

Ensimmäisen puoliajan lopulla Jesse Lingard hukkasi hyvän paikkansa karkeaan ohilaukaukseen ja toisessa päässä kroatialaiset vaativat Maguiren kovista otteista rangaistuspotkua, jota ei kuitenkaan tullut.

Toisen puoliajan alussa Kroatian Ivan Strinićille avautui kuin varkain yllättävän paljon tilaa. Hänellä oli paikka vaaralliseen keskitykseen, mutta pallo suuntautui päin John Stonesia.

Ivan Rakitić haki tunnin kohdalla tasoitusta hankalasta asennosta. Tarkkuus oli kuitenkin hakusessa, eikä Pickford joutunut torjuntatöihin.

Englantilaisfaneille aiheutui sydämentykytyksiä 65. minuutilla. Kroatia järjesti melkoisen mylläkän rangaistusalueella, ja lopulta Perišić laukoi voimalla. Pallo osui hyvin sijoittuneeseen Kyle Walkeriin, joka loukkasi hieman itseään.

Perišićin huikea taidonnäyte takasi tasoitusosuman 68. minuutilla, kun hän nousi hölmistyneiden puolustajien ohi taustalta keskitykseen ja tuikkasi pallon sisään. Maaliin johtanut syöttö merkittiin Sime Vrsaljkolle.

Vain minuutteja myöhemmin Perišić oli viedä lisävirtaa saaneen Kroatian jo johtoasemaan. Hän esitti tehokkaan harhautuksen ja pyssytti nahkakuulan tolppaan.

1994 🌹

@WhoisLeoliNo
Perisic heatmap tonight. #WorldCup2018

Englantikin sai luotua hyökkäyksiä. Lingardin yritys ei tuottanut tulosta, ja valkopaitojen seuraava tilanne tuli Jordan Hendersonille, jonka kuti lensi taivaan tuuliin.

Varsinaisen peliajan lähestyessä loppuaan Mandžukić pakotti Pickfordin torjuntaan. Heti perään maalivahdin huolimaton pelaaminen oli tulla Englannille kalliiksi, mutta Perišić ei saanut sijoitustaan tolppien väliin.

Jatkoajalla Stones jäi täysin vapaaksi Englannin kulmatilanteessa ja nikkasikin pallon tarkasti kohti takanurkkaa. Tolppamies Vrsaljko oli kuitenkin mies paikallaan ja selvitti tilanteen.

Vastaan kiiruhtanut Pickford puolestaan pelasti joukkueensa takaiskulta juuri ennen avausvartin loppua. Perišićin loistokeskitys tavoitti Mandžukićin, joka oli nokikkain maalivahdin kanssa, mutta maali jäi vielä tekemättä.

Ratkaisu nähtiin 109. minuutilla Walkerin puolittaisen katkon jälkeen. Perišić puski pallon kohti Englannin maalia, ja puolustajilta karannut Mandžukić jatkoi sen verkon perukoille.