Kolme nuorta leijonaa – keitä ovat Englannin uudet maajoukkuenimet?

© Kuva: Getty Images

Gareth Southgate johdattaa Englannin maajoukkueen Kroatiaa vastaan perjantaina, Espanjaa vastaan maanantaina. Molemmissa peleissä on kyse UEFA Nations League -otteluista. Mukana meneillään olevalla leirillä on kolme keltanokkaa, joista oikeastaan vain Jadon Sancho on saanut suurempaa huomiota.

Ensimmäisenä 2000-luvulla syntyneenä pelaajana A-maajoukkuerinkiin murtautunut laituri ehti täyttää 18 vuotta viime maaliskuussa. Täysi-ikäisenä Sancho ei ole tainnut montaa päivää ilman itseään koskevaa otsikkoa nähdä.

Watfordin akatemiasta Manchester Cityyn vuonna 2015 siirtynyt hyökkääjä teki vuosi sitten peliliikkeen, joka tuntuu kasvattavan yleistä suosiotaan yhä – siirtyi peliajan perässä edelleen Bundesliigaan. Borussia Dortmundissa tällä syyskaudella kertyneet tehot ovat viimeistään herättäneet jalkapallomaailman Sanchon suhteen – ja saaneet kenties Man Cityn mietteliääksi; kannattiko tätä peluria päästää lähtemään?

Maajoukkuetauolle lähdettäessä peliminuutteja Saksan pääsarjassa oli kasassa vasta 214, mutta maalisyöttöjä jo seitsemän, täysosumiakin yksi. Rahasta sekaisin oleva bisnes alkoi puhua 100 miljoonan punnan pelaajasta.

Juniorimaaotteluita Lontoossa syntyneellä 180-senttisellä on koossa eri ikäluokista 34 kappaletta; tuleva viikonloppu näyttää, saadaanko tilastoon yksi uusi sarake.

James Maddison omaa vasta 21 ikävuodestaan huolimatta melkoisen määrän kokemusta aikuisten tason peleistä. Tällä kaudella sitä on kesäsiirron jälkeen kertynyt Leicesterissä; Maddison on pelannut jokaisessa ryhmän syksyn valioliigaottelussa. Edellisessä seurassa, Norwichissa tutuksi kävi puolestaan Mestaruussarja, jossa ottelumerkintöjä ehti kertyä 47. Tehokkaat esiintymiset näissä poikivat siirron Valioliigaan.

Tehokkuus on jatkunut – kahdeksassa syksyn pääsarjapelissä neljän juniorimaaottelun pelaaja on maalannut kolmesti, ja antanut kaksi maalisyöttöä. Maddison kuvaa tunnelmaa Southgaten puhelun jälkeen seuransa sivustolla.

– Suljin puhelimen, ja muutaman hetken ajan vain tuijotin seinää. Lapsuuden unelma oli juuri täyttynyt. Taisin sen jälkeen soittaa asiasta vanhemmilleni.

Suuremmalle yleisölle kenties kaikkein tuntemattomin uusi maajoukkuenimi on 19-vuotias Mason Mount. Chelsean keskikenttäpeluri on parhaillaan lainalla Mestaruussarjan Derby Countyssa – toisin sanoen Frank Lampardin opissa.

36 juniorimaaottelua pelannut – ja siis niiden osalta vasta alle 21-vuotiaisiin siirtynyt – tulokas on hakenut jo aiemminkin kokemusta kauempaa, pelaten 2017-2018 lainalla Chelsean hollantilaisessa yhteistyöseura Vitessessä.

– Hollannissa pelaaminen oli minulle hyvä askel, ja se oli ensimmäinen vuoteni poissa kotoa. Sillä tavalla kasvaa nopeasti, ja opin tuolla reissulla paljon. Nyt opin vielä lisää Mestarussarjassa Frankin komennossa. Täällä (maajoukkueen mukana) oleminen tuntuu surrealistiselta.

Lähteet: Transfermarkt, Leicester, The Guardian