Englannin maajoukkue pelaa tiistaina Nations League -ottelun Tanskaa vastaan. Valmentaja Gareth Southgate saa valita kokoonpanon ryhmästä, johon eivät enää kuulu Islanti-ottelussa debytoineet Mason Greenwood ja Phil Foden.

Kaksikko sekoili itsensä ulos ryhmästä rikkomalla koronasäädöksiä Reykjavikissa. Foden ehti pyytää tapahtunutta julkisesti anteeksi Twitter-viestissään. 20-vuotias Manchester City -pelaaja kertoi saaneensa arvokkaan oppitunnin. Manchester Unitedia edustava Greenwood on vasta 18-vuotias, ja kumpikin pelaajista teki varsinaisen A-maajoukkuedebyyttinsä Islantia vastaan. On totta kai selvää, että nuorten tunnelmat olivat korkealla, mikä varmasti osaltaan laski arvostelukykyä. Pieniä lapsia nuorisomaajoukkueissakin kymmeniin otteisiin esiintyneet pelaajat eivät kuitenkan enää ole, ja siksi heidän toimintaansa pitääkin suhtautua sen vaatimalla vakavuudella.

Southgate oli tilanteessa vailla vaihtoehtoja, pelaajien osallistuminen toiseen otteluun, joihin nämä oli nimetty, oli täysi mahdottomuus. Valmentaja läksytti duoa asianmukaisesti mediassa, mutta sanoo myös tuntevansa vastuuta siitä tilanteesta, jossa Foden ja Greenwood nyt ovat.

– Tiedostan hyvin, että nämä pojat astelevat nyt erittäin intensiiviseen tilanteeseen. Heidän iässään sellaisen käsitteleminen on todella vaikeaa. Siksi, oltiinpa siitä mitä mieltä tahansa, aion auttaa heitä suoriutumaan tästä kaikesta, ja pyrkiä olemaan lisäämättä taakkaa heidän niskoillaan.

Foden kertoi anteeksipyynnössään olevansa pahoillaan joukkueen, ja valmentajan puolesta. Tämän ajatuksen rehellisyyttä kellään tuskin on kompetenssia epäillä. Edelleen kuitenkin; voisiko yli 50 kertaa maataan edustaneelta, koko englantilaisen jalkapallon suurimpiin toivoihin lasketulta kaksikymppiseltä odottaa parempaa? Anteeksipyynnössään hän sanoo, ettei täyttänyt itselleen asetettuja odotuksia. Se on totta.

On syytä muistaa, että kaksikosta vain Foden on toistaiseksi tullut esiin mediassa – Greenwoodin Twitter-tili katosi palvelusta tapauksen jälkeen.

[readmore from=englanti]

Pojat ovat poikia -ajattelu on kaiken kaikkiaan armottoman vanhanaikaista, eikä sitä ainakaan jalkapallon parissa pitäisi enää suvaita. A-maajoukkuepaikka kertoo pelaajan tulleen hyväksytyksi aikuisten joukkoon. Teini-iän viime metreillä oleville se on tietenkin kova paikka, ja niin sen pitää ollakin. Kyvyt kentällä eivät kyseisen kaksikon kohdalla vain valitettavasti näytä korreloivan sen ulkopuolella esitetyn kypsyyden kanssa.

Maajoukkuevalmentaja, saati sitten Englannin sellainen, saa tuntea paineita niskassaan riittävästi, ilmankin lapsellisia temppuja. Humaanin oloinen Southgate tukee toki Fodenia ja Greenwoodia nyt, mutta rima näiden ryhmään paluulle pitäisi nostaa jatkossa melko korkealle.

Englannin maajoukkue vaikuttaa tämän tapauksen, ja ennen kaikkea ryhmästä jo ennen otteluparia pudotetun, Manchester United -kapteeni Harry Maguiren lomallaan toimeenpaneman känniurpoilun jälkeen menneiden vuosikymmenten jääkiekkojoukkueelta. Se ei varmasti ole sen paremmin Southgaten, Englannin, kuin koko lajin toiveiden mukaista.